Ticaret Bakanlığı'ndan lokanta, restoran ve kafelere yönelik yeni düzenleme yürürlüğe girdi. İşletmeler, ürün fiyatlarını hem fiziksel hem de dijital ortamda paylaşmak zorunda kalacak.
11 Ekim 2025 tarihli Resmi Gazete'de 33044 sayılı yayımlanan Fiyat Etiketi Yönetmeliği değişikliği ile yiyecek-içecek hizmeti sunan işletmelere fiyat bilgisi paylaşım zorunluluğu getirildi. Düzenleme kapsamında lokanta, restoran, kafe ve benzeri işletmeler, müşterilerin satın alacakları ürünlerin fiyat etiketlerine erişimi için elektronik sistem üzerinden Ticaret Bakanlığı'na bildirimde bulunacak.
Yeni sisteme göre işletmeler, fiyat listelerini tüketicilerin erişimine karekod (QR kod) yöntemiyle sunacak. Talep halinde işletmeler, fiyat listesini fiziksel olarak da göstermekle yükümlü olacak. Bu sayede tüketiciler, işletmeye gitmeden önce menü ve fiyatları öğrenebilecek.
Düzenleme ayrıca açıkta ve tüketici huzurunda tartılarak satılan ürünleri de kapsıyor. Bu ürünlerde malın içinde bulunduğu kap veya ambalajın ağırlığı (dara) zorunlu olarak düşülecek. Böylece tüketiciler, sadece satın aldıkları ürün için ödeme yapacak, ambalaj ağırlığı fiyata yansımayacak.
Yönetmelik kapsamında kitap, dergi, gazete ve benzeri ürünleri satan işletmelerde de önemli bir değişiklik yapıldı. Bu ürünlerin fiyatları artık yalnızca etiketle değil, aynı zamanda elektronik cihazlar aracılığıyla da gösterilebilecek.
Ticaret Bakanlığı'nın açıklamalarına göre düzenlemenin temel amacı, yürürlüğe giren yönetmelikle çeşitli iş yerlerinde satışa sunulan ürünlerin fiyat etiketlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek. Böylece piyasada fiyat şeffaflığı sağlanırken, tüketici hakları da güçlendirilmiş olacak.
Yönetmelik değişikliği, kamuoyunun şeffaf biçimde erişimine sunulacak ve işletmeler için belirlenecek geçiş süreci sonrasında tam olarak uygulanmaya başlayacak.
Paket Servis Püf Noktaları Yemek sektöründe, restoranların sadece mekânda sunduğu lezzetlerle sınırlı kalmadığı günümüzde, paket servis hizmeti gid...
Mutfakta Hangi Tür Malzemeler Gereklidir? Şef Bıçakları Kesme Tahtaları Demir Döküm Tava Hamur Kazıma Aparatı Mutfak, üretimin yapıld...
Bir Restoran Personel Eksikliği Sorunlarıyla Nasıl Başa Çıkabilir? COVID-19'un başlangıcından bu yana geçen yıllarda, birçok restoran iş gücünd...
Mutfak ve restoran yöneticiliğinin erkek egemen bir sektör olduğunu söylerler. Herkesin sosyalleşmek istediği saatlerde ve çok uzun saatler çalışılır....