Yazın Tüketilmesi Gereken 10 Besin | NarPOS Restoran Otomasyonu
Yazın Tüketilmesi Gereken 10 Besin

Yazın Tüketilmesi Gereken 10 Besin

Yazın Tüketilmesi Gereken 10 Besin


Toplumların sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamlarındaki değişmeler, beslenme ritüellerinin de zamanla değişmesine neden oldu. Toplumların refah düzeyinin artmasıyla birlikte, geleneksel besinler yerine, besleyici değerleri düşük saflaştırılmış besinlerin tüketiminin de arttığı kaçınılmaz bir gerçektir. Toplumlararası iletişimin yaygınlaşmasıyla başka toplumların uygulamalarının daha sağlıklı olabileceğini düşünen insanların sayısı da artmıştır. Buna örnek olarak, et yemeden beslenilmiş olamayacağına inanan kişilerin yanında, et görmeye tahammül edemeyen kişiler de bulunmaktadır. Bugün dünyanın ekonomik yönden en gelişmiş etoburu olarak bilinen Amerika Birleşik Devletleri’nde otobur’ların yani vejeteryanlar’ın sayısı günden güne artış göstermektedir. Bazılarına göre, sabah pastırmalı yumurta, öğle yemeğinde biftek, akşam yemeğinde pirzola sağlıklı beslenme olarak adlandırılırken, bazılarına göre de sabah, mısır gevreği, süt, meyve, öğlen, soya fasulyesinden yapılmış proteinli besinler, sebze, akşam meyve, çökelek ve ekmek sağlıklı beslenme olarak görülür.

8. Yüzyıla kadar çok yemenin, az yemenin, belirli besinleri tüketmenin, sağlık üzerindeki etkileri konusu sürekli tartışılmıştır. Bunun sebebi, besinlerin tek bir öğeden oluştuğuna inanılmasındandır. 19. Yüzyılda besinlerin birden fazla besin öğesi içerdiği tezi kabul edilmiştir. Bu öğeler karbonhidrat, yağ ve protein olarak sınıflandırılmıştır. Bu görüş ışığında, besin öğelerinden bazılarının eksikliğinde yaşamanın mümkün olmadığı çeşitli deneylerle gösterilmeye çalışılmıştır. Sadece şeker ve yağla beslenen deney hayvanlarının kısa zamanda ölmelerine karşın, protein ile beslenenlerin yaşamış olması bu fikrin ortaya çıkmasına neden oldu. 19. Yüzyılın sonlarına gelindiğinde, yiyeceklerin bileşimini tayin yöntemlerinin geliştirilmiş olması; 20. Yüzyılın başlarında yiyeceklerin karbonhidrat, yağ ve proteinden başka çeşitli madensel maddeleri ve vitaminleri de içerdiğini ortaya çıkardı. Laboratuar hayvanları ve insanlar üzerinde yapılan deneyler sonucunda, besin öğelerinin her birinin vücudun büyümesi ve sağlığı için elzem olduğu kanısını doğruladı. Yiyecekler saflaştırıldığında bazı besin öğeleri kaybolduğundan belirli hastalıklar ortaya çıkmış, bunların tedavisi için zenginleştirilmiş besin programları uygulanmaya başlanmıştır. Dönemin beslenme bilgileri 20. Yüzyıl içerisinde yapılan denemelerin sonuçlarıdır ve bugün bu alandaki araştırmalar halen devam etmektedir.

Beslenme

Beslenme, açlık duygusunu geçiştirmek ya da canın çektiği şeyleri yemek değildir. Beslenme, insanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken bir şekilde uzun yıllar yaşaması için gerekli olan besinleri alıp vücudunda işlemesidir. Başka bir deyişle, sağlıklı yaşam için enerji ve madde ihtiyacının karşılanmasıdır. Alınan besin maddeleri onarım, büyüme ve enerji için kullanılır. Besin, besin elementlerini kapsar. Vücudun ihtiyaçlarını bu besin öğeleri karşılar. Beslenme için alınan bu öğelerin hepsine de besin denir. Bugüne kadar yapılan araştırmalar ışığında, insan yaşamı için 40 tan fazla türde besin öğesine ihtiyaç olduğu kanıtlanmıştır. Öte yandan, bilimsel araştırmalarla, insanın sağlıklı büyüme ve gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için bu öğelerin her birisinden günlük ne kadar alması gerektiği de planlanmıştır. Bu öğelerin herhangi biri alınmadığında, gereğinden az ya da çok alındığında, büyüme ve gelişmenin etkilendiği ve sağlığın bozulduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu alandaki araştırmalar, insan fizyolojisine en yakın deney hayvanları üzerinde yapılmıştır.

Yaz Aylarında Beslenme

Sağlığımızı korumak, enerjik ve mutlu olmak için her mevsimde dengeli beslenmek ve egzersiz yapmak çok önemlidir. Özellikle yaz aylarında beslenme denince çoğu kişinin aklına tatilde beslenme gelir. Fakat tatil, yan gelip yatmak ve bolca yemek içmek de değildir. Genellikle insanlar otel tatili tercih eder ve bu durumda açık büfe beslenmeleri oldukça önem arz eder.  Tabak tam dolmadan rahat duramayacaksak tabağı bol yeşillik ve salatalar ile doldurmayı aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor. Öte yandan, yaz aylarında metabolizmanın daha düzgün çalışması için güne erken başlamak da çok önemlidir.

Peki sıcak günlerde nasıl beslenmeliyiz? İlk olarak, sıcak ve nemli havalarda vücut ısısı artmakta ve metabolizma da buna uyumaya çalışmaktadır. Sıcak havalarda kuşkusuz ki su tüketimidir. Uzmanlara göre, standart günlük su ihtiyacı 2-2,5 litredir. Fakat, yaz aylarında terlemeyi de göz önünde bulundurduğumuzda en az 3-3,5 litre civarında su tüketmemiz gerekmektedir. Besinleri yağda kızartmak yerine fırında, ızgara veya haşlanmış olarak tüketmeliyiz. Ekmek seçiminde doygunluk sağlaması içi tam buğday unundan yapılmış olan ürünlerin yanında, çavdar ve yulafı da tercih etmeliyiz. Pilav ve makarnayı sınırlandırmalı ve bunları az yağlı şekilde pişirmeliyiz. Çorbalar yaz için sıcak olabilir. Soğuk ayran çorbası gibi yaz çorbaları tercih edilebilir. Bunun yanında, az ve sık yemeye, uzun süre aç kalmamaya da özen gösterilmeli.

Yağlı, hamur işi ve yoğun karbonhidratlı yemekler, börekler, çörekler yerine sebze yemeklerini tercih etmeliyiz. Sebze yemekleri, vücut direncimizin artmasını sağladığı gibi, rahat sindirildiği için sıcak havalarda rahatsızlık hissiyatı uyandırmaz. Şerbetli tatlılar yerine taze meyveleri veya hafif sütlü tatlılar tercih edilmeli. Sıcaklarda aşırı terlemeden dolayı vücuttan; sodyum, potasyum gibi mineraller de atıldığından, halsizlik, nabız zayıflığı, yorgunluk ve dolaşım bozukluğu gibi şikayetler görülebilir. Sodyum kaybını önlemek için tuzlu ayran, potasyum kaybını önlemek içinde bol sebze ve meyve tüketilmesi, dengeli beslenmenize olanak tanır.

Yaz Aylarında Tüketilmesi Gereken Besinler

Mevsiminde tüketilen besinler her zaman daha lezzetli olurlar. Bununlar birlikte, vitamin, mineral ve diğer temel besinler açısından daha zengin olurlar. Mevsimi olmayan gıdaların tüketilmesi, meyve ve sebzelere taze kalmaları için uygulanan kimyasallar ve koruyucuların da tüketilmesi riskini arttırır. Peki yazın hangi sebzeler tüketilmeli?

Yazın tüketilmesi gereken meyveler ise şu şekildedir:

İlginizi Çekebilir: Türkiye’deki En İyi Restoranlar Hangileridir?