Sırf menüsündeki lezzetleri tatmak için kilometrelerce yol kat edecek restoranlar var Türkiye'de. Midenizi dinleyin ve bir gurme turuna çıkalım. Bazen gastronomi deneyiminizi nereden alacağınızı bilemezsiniz. En beklenmedik yerlerde karşılaşacağınız farklı lezzetlere sahip restoranları sizler için listeledik.
Yüksek gastronomik deneyimlerin bulunabileceği yerler beklenmedik olabilir. Kapınızın önünde sıralanan şık restoranlar sizi hayal kırıklığına uğratabilirken, yolunuzdan geçtiğiniz daha sakin yerlerde bulabilecekleriniz sizi şaşırtabilir. Hiç ummadığınız lezzet lokasyonlarını listeliyoruz. Karşınızda en lezzetli et, balık ve sebzelerin olduğu restoranlar!
Ünlü şef Mehmet Gürs'ün restoranı, bu yılki dünyanın en iyi 100 restoranı listesinde 51. sırada yer aldı. Anadolu esintileri taşıyan leziz yemeklerin tadını çıkarabileceğiniz restoran, tarihi yarımadaya bakmaktadır. Müge Akgün, “Anadolu mutfağının yenilikçi yorumuyla Mikla, dünya ve Türkiye yemekleri için görülmeye değer” yorumunu yaptı.
Kuşadası'nda yer alan Çiy, yemyeşil bir ortamda kurulmuş bir Akdeniz mutfağı restoranıdır. Menü ve yemekler dönem dönem değişse de ürünlerin doğal tazeliğini koruyor. Atmosfer, manzara, müzik ve tabii ki yemekler, yemek yiyenleri büyülüyor. Mezelerden tatlılara özenle hazırlanmış yemekler ve lezzetler hafızanıza kazınacak. Huzuru ve lezzeti bir arada yaşayabilirsiniz.
7 Mehmet / Antalya
Nilay Örnek'e göre 7 Mehmet lezzetini yaratmanın sırrı, geleneksel malzemelerle veya tariflerle, bilgi ve tecrübeyi birleştirerek yemek hazırlamaktır. Canınız oğlak çektiğinde ünlü oğlak köftelerini mutlaka burada tadacaksınız. Vedat Milor'a göre "Türkiye'nin en iyisi olabilir" diyen 7 Mehmet'te oğlak tandırı, mumbar dolması, bamya, pilav dolması, piyaz, şiş köfte, kokoreç ve kabak tatlısı tavsiye ediliyor.
Kadıköy Caferağa'da yer alan Çiya, teraslı 3 katlı bir oteldir. Mezopotamya'dan Osmanlı'ya, Balkanlar'dan Kafkasya'ya, Asya'dan Arap Yarımadası'na kadar geniş bir coğrafyanın yemeklerinin yer aldığı geniş menüde damak tadınıza uygun lezzetler bulabilirsiniz.
45 yıllık lezzetin başkenti Antep'te pişen kebaplar, damaklarda eriyen bir Türk lezzetidir. Mehmet Yaşin, "En iyi küşlemeyi burada tadacaksınız" yorumunu yaptı. 1972 yılında kebap serüvenine başlayan Halil Usta, oğlu İbrahim Halil'i büyüterek taş fırın yapıp, üretmeye ve sahiplerini eğitmeye devam ediyor. Baklavanın lezzetinin sahibinden ve malzemesinden geldiğini söyleyen Halil, baklavanın en orijinal ve doğal halini müşterilerine tattırmaya devam ediyor.
Vegan ve vejetaryen bir mekan olan Oburus Momus ile Kaş'ta tanışabilirsiniz. Sıkıcı ve monoton tadı ortadan kaldıran tüm etsiz tabaklar, tatmin edicidir ve önyargıları adeta yok eder. Geniş bahçenin sahipleri MSA'da aşçılık eğitimi almış Zeynep ve eşi Ürün Çakırca. Menü için Uzak Doğu ve Akdeniz'den ilham alıyorlar. Menüde ev yapımı ekmek ve soslar, susam yağında sotelenmiş sebzeli pilav ve daha birçok özel seçenek yer alıyor.
`Vedat Milor, Adana Köy Sofrası'nı gerçek anlamda yerel bir esnaf lokantası olarak tanımlamıştır. Her gün farklı bir spesiyalite sunan mutfağa sahip olan tesiste; Adana dolması, yeşil mercimek bulguru, bamya incisi, bamya domatesli nohut ve burma tavsiye edilir.
550 yıllık tarihi bir handa romantik bir akşam yemeği ister misiniz? Gaziantep mutfağından ilham alan bir kahvaltı olsun, Gaziantep'in en eski hanı Hışvahan size unutulmaz bir nostaljik gezi sunuyor. Yöresel lezzetleri modern bir dokunuşla birleştiren zarif dekoru ve leziz menüsüyle öne çıkıyor. Yemek servisinin yanı sıra burası aynı zamanda 10 odalı bir butik otel.
Beycik'te geniş bir bahçe içinde yer alan bu müstesna gösteri mutfağı Sibel Hatapoğlu tarafından açıldı. Zarif bir sunuma ve doğal lezzetlere sahip restoranın mutfağında Zuhal ve Hilal Hatapoğlu kardeşler yer alıyor. Mevsimlik malzemelerle yapılan ev yapımı sağlıklı yemekler. Burası aynı zamanda yemek atölyesi olarak da hizmet veriyor. Bahçede sıcak tandırda kızartılan ekmekler ve meyveli tatlılar özel lezzetlerden bazıları. Sibel`s Beycik'te kahvaltıdan akşam yemeğine zengin bir menü bulacaksınız.
Yöresel, geleneksel ve dünya mutfaklarından lezzetlerin sunulduğu en iyi mekanlardan biri olan House of Kamer'in sahibi Kamer Kıraç, eşi Necati Kıraç ile birlikte misafirlerine benzersiz bir yemek deneyimi sunuyor. Vintage ve antika sevgisiyle dünyanın dört bir yanından toplanan aksesuarlarla donatılan bu mekan, görsellere ve detaylara önem veriyor, zarif ve huzurlu aile ortamıyla dikkat çekiyor. Her gün, aile spesiyalitelerinden oluşan geniş bir menüden servis edilen leziz geleneksel yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz.
Jülide Başkur tarafından yaptırılan Gusto Celepoğlu Konağı, Türk ve Yunan mutfağından taze yemekler sunuyor. Boşnak mantısı, böreği, Rumeli damat ayağı, "Tikfinik" kara kabak ve sakatat tabakları en önemli yemeklerdendir. Ayrıca şarap tadımları ve şarap eşleştirme menüleri hazırlarlar. Ayrıca tarihi konakta düğün, yıl dönümü gibi özel etkinlikler de düzenleniyor.
2015 ve 2017 yıllarında Bocuse D`or Türkiye Şampiyonu olan Mutlu Şevket Yılmaz'ın sahibi olduğu Season`s, sade, şık bahçesi ve dekoruyla dikkat çekiyor. malzemeler ve tropikal tatlar ve basit bir konsept. Öne çıkan tatlar arasında dana kuyruğu, sıcak tütsülenmiş somon, fileto mignon ve suşi bulunur.
Geniş bahçesi, keyifli barı ve ahşap masalarıyla tamamen Akdeniz sahilinde bir restoran olan L`apéro, hafif tatlarla dolu geniş bir Akdeniz menüsü sunuyor. Restoranın ortağı ve şefi Paul Moisson Fransız ve Paul'ün yemek tutkusu ailesinden geliyor. Menüde domatesli tartlar, meze tabakları, ballı tavuk, vişneli enginar, soğan çorbası, salyangozlar, lezzetli kokteyller ve seçkin bir şarap listesi.
Deniz ürünleri aşığıysanız, burada en iyi meze ve ızgara balıkların tadını çıkaracaksınız. İstanbul ve Konya gibi şehirlerden insanlar Türkiye'nin her yerinde meşhur olan bu yeri tatmak için geliyorlar.
İksir Aydın tarafından tasarlanan İksirli Çiftlik'te yer alan Samanlık restoran. Eskiden samanlık servisi yaparken, tesisin tadilatından sonra 220 kişilik restorana dönüştürüldü. Aynı zamanda bir girişimci ödülü sahibidir. Burada ata binebilir veya bisiklete binebilir ve kuşları izleyebilirsiniz. Pekmez ve reçel yapımından marangoz atölyesine kadar çeşitli etkinliklere katılabilirsiniz. Samanlık Restaurant'ın menüsünde doğal ve yöresel malzemelerle hazırlanan taptaze tarhana, ovmaç, ecevit gibi çorbaların yanı sıra banduma, erik ve kızılcık soslu et tabakları yer alıyor. Doğal ürünler satarak bölgedeki işçilere destek oluyorlar.
Pokut'ta Yasemin Şişman ve ailesi, 200 yıllık bungalovlarını restore ederek Mola à Platon adlı pansiyona çeviriyor. Eşsiz manzaralı yaylada yer alan Mola teras, Kaçkar'a hakim Pokut yamacında yer almaktadır. Sütten kendi peynirlerini ve yoğurtlarını yapıyorlar, tüm sebze ve otları kendileri yetiştiriyorlar. Böylece tepsiden organik tatlar çıkarıyor. Muhlamalı kahvaltı, lahana dolması, kardabak, börekler ve ketçap en önemli lezzetlerden bazılarıdır.
İşte karşınızda ülkemizin en çok tercih edilen, sevilen ve en iyi sayılan 16 restoranı. Umarız ki beğenmişsinizdir