Restoran işletmelerinin kuruluşunda diğer işletmelere göre kısmen daha az sermaye ve bilgi gerektirmesi sektöre olan ilgiyi arttırmakta ve rekabeti de kızıştırmaktadır. Bu nedenle, birçok restoran sahibi günümüzde restoran işletmeciliği ile ilgili profesyonellerden yardım alarak hem gelir odaklı hem de maliyet odaklı çalışmaktadır. Maliyet kalemlerini mantıksal doğrultuda yönetebilen restoranlar, işletme kısmını da başarılı bir şekilde yönetmektedir. Restoran işletmelerinin ürün ve hizmetlerini doğru bir şekilde fiyatlandırmalarında maliyet kontrol sistemleri kilit bir rol oynar. Bir yiyecek - içecek işletmesinin birçok maliyet kalemleri bulunur. Bu kalemler iyi bir şekilde hesaplanmazsa satışlardan elde edilen gelirler kayıplara dönüşür ve işletmelerin uzun vadede kâr elde etmesi ve ayakta kalma şansı azalır. Bu doğrultuda, yiyecek - içecek işletmeleri için maliyet kontrol yönetimi oldukça önemlidir.
İşletmelerin öncelikli hedeflerinden birinin kâr maksimizasyonu olduğu düşünüldüğünde, işletmelerin bu hedefe ulaşmaları için en önemli etkenlerin başında maliyetler gelmektedir. Maliyet, mamul ve hizmetlerin üretiminde yapılan harcamalara denir. Maliyet, bir hedefe ula mak ya da nesneyi elde etmek için katlanılan fedakarlık toplamıdır. Otel, restoran, catering şirketleri veya endüstriyel kurumlarda sunulan hizmet ile ilgili maliyet ve gelirlerini ölçüp kontrol eden işlerin hepsine yiyecek ve içecek maliyet kontrolü adı verilir.
Maliyet Kontrolü
Yiyecek ve içecek işletmelerinde mamul ve hizmet giderleri üç ana başlık ile maddelendirilir:
Yiyecek ve içecek maliyet giderleri restoran işletmeleri için en önemli maliyet giderlerindendir. Bu sebeple, restoran işletmelerinin yiyecek ve içecek malzemelerinin satın alınmas, teslim alınmas, depolanması, depodan çıkarılmas, üretime hazır hale getirilmesi, pişirilmesi ve serviste oluşan maliyetleri, belirlenen sınırlar içinde tutacak önlemlerin alması ve uygulaması büyük önem arz eder. Restoran i letmelerinde yiyecek ve içecek maliyetlerinin takibini yapmak, maliyetlerin önceden belirlenen hedefler içinde gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini belirlemek amacıyla maliyet kontrol yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Maliyet kontrol yöntemleri arac ile maliyet bilgileri yorumlanabilir şekle getirilerek, gelir ve giderlerin hesaplanması kolay bir hal alır. Yiyecek ve içecek maliyet kontrolünün amacı, belirlenen hedeflere uygun şekilde, yiyecek ve içecek satışlarından en yüksek kârın elde edilmesine olanak tanır. Bir başka deyişle, yiyecek ve içecek maliyet kontrolünün amaçları; gelir - gider analizlerinin gerçekleştirilmesi, standartların tespit edilmesi ve uygulanması, malzeme çalınmasının engellenmesi ve genel kayıpları önlemektir.
Yiyecek-içecek işletmelerinde yiyecek ve içeceklerin bozulabilir olması, satış tahminlerinin zor olması, müşteri tercihlerinin tahmin edilememesi, ürünlerin kısa dönemlerde işlenip satılması maliyet kontrolünde zorluklarla karşılaşılmasına neden olur. Yiyecek-içecek işletmelerinde maliyet kontrol süreçleri; satın alma kontrolü ile başlar ve teslim alma depolama ve dağıtım, stok, üretim, servis ve gelir kontrolleri ile biter.
Maliyet Kontrol Yöntemleri Çeşitleri
Yiyecek ve içecek maliyet kontrol yöntemlerinin farklı kaynaklarda farklı şekillerde konu edildiği görülmektedir. Yiyecek-içecek işletmelerinde kullanılan en yaygın maliyet kontrol yöntemleri çeşitleri şu şekildedir:
Maliyet Kontrolünün Avantajları
Restoranlarda maliyet kontrolünün avantajları varıdır. Bu avantajlar şu şekildedir:
Sonuç olarak, yiyecek içecek maliyet kontrolü, restoran işletmelerinin karlılığını artırmak, verimliliklerini optimize etmek, stok yönetimini düzgün yapmak ve bütçe planlamasını iyileştirmek için önemli bir araçtır. Bu kontrollerin sağlanması, işletmelerin rekabetçi bir avantaj elde etmesine ve uzun vadeli başarılarını sürdürmesine yardımcı olur.
İlginizi Çekebilir: Verimli Stok ve Maliyet Yönetimi için 5 Tavsiye
İçimizi ısıtacak mekân arayışıyla birlikte kışın vazgeçilmezi olan şömineler de kriterlere eklendi mi? İstanbul’da dışarıdaki soğuk havayı izler...
İşinizi büyütmek için birçok farklı stratejiler deneyebilirsiniz. Ancak bazı stratejiler her iş için doğru ilerleme sağlamaz. Bu noktada doğru stratej...
Alakart, Fransız mutfağında doğmuş ve tüm dünyaya yayılan ve çoğunluk ile otellerde hazırlanan tatlı, içecek, ana yemek, başlangıç ve benzeri ür...
Mutfak ve restoran yöneticiliğinin erkek egemen bir sektör olduğunu söylerler. Herkesin sosyalleşmek istediği saatlerde ve çok uzun saatler çalışılır....