Restoranınızdaki Gıda İsrafını Azaltmanın 5 Yolu | NarPOS Restoran Otomasyonu
Restoranınızdaki Gıda İsrafını Azaltmanın 5 Yolu

Restoranınızdaki Gıda İsrafını Azaltmanın 5 Yolu

Restoranınızdaki Gıda İsrafını Azaltmanın 5 Yolu


Tüketimin hızla arttığı günümüzde, her yıl milyonlarca gıda israf ediliyor. Öyle ki Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yapılan bir araştırmaya göre, sadece Türkiye'de her yıl yedi milyon tondan fazla gıda çöpe gidiyor. Özellikle restoranlarda sıklıkla yaşanan bu israfın önüne geçmenin ise bazı yolları yolları vardır. Peki, bu yollar nelerdir?

Gıda İsrafını Azaltmanın Faydaları Nelerdir?

Dünyanın birçok yerinde kıtlıkla mücadele ederken, birçok yerinde ise gıda israfı yaşanmaktadır. Bu noktada işletmenizde gıda israfını azaltarak hem maddi hem de marka itibarı açısından olumlu ilerleme kaydedebilirsiniz. Sadece yenmeyen yiyecekleri bile menüden çıkarmak size maddi anlamda büyük tasarruf sağlayacaktır. Bu sayede bu yiyecekleri ayırdığınız bütçeyi daha gerekli alanlarda kullanabilirsiniz. Üstelik atılan bu adım, restoranınızın çevreye ne kadar duyarlı olduğunu müşterilere ve rakiplere gösterir. Bu da markanızın adını duyururken aynı zamanda yeni müşteriler de kazanmanızı sağlayacaktır. 

Restoranınızda Gıda İsrafını Nasıl Azaltabilirsiniz?

Sürdürülebilir bir çevre için restoranınızda gıda yönetimi yapmanın belli başlı püf noktaları vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir: 

1) Stok Takibi Yapın

Gereğinden fazla gıda stoğu yapmak, zamanla o gıdaların kullanılmadan çöpe gitmesine neden olurken aynı zamanda işletmeyi de maddi açıdan külfete sokabilir. Restoranınız için gıda israfını azaltmanın en etkili yollarından biri, öncelikle düzenli stok takibi yapmaktır. Bu noktada hiç talep edilmeyen ürünleri depolamak yerine en çok talep edilen ürünlere öncelik verilmelidir. Özellikle çabuk bozulabilecek ürünlerin sayısı az tutmaya çalışılmalıdır.

2) Müşterilere Seçenek Sunun

Çeşitlerin bol olduğu bir serpme kahvaltı müşterileri cezbedebilir; ancak yenilmeyen yiyecekler israfı artırır. Bu noktada menünüzdeki yiyecek seçimini müşteriye bırakmanız doğru bir karar olacaktır. Örneğin; serpme kahvaltıda masaya gelebilecek ürünleri listeleyerek hepsine ayrı fiyatlar oluşturabilirsiniz. Bunun yanı sıra her ürünün gram seçimini müşteriye bırakabilirsiniz. Böylece müşteriler sadece yiyeceği ürünleri seçmiş olurken, siz de işletme sahibi olarak gıda israfının önüne geçmiş olursunuz. 

3) Atık Yiyecekleri Değerlendirin

Her ne yaparsanız yapın, hala atık yiyecekler gün sonunda kalıyorsa onları değerlendirme yolları bulmalısınız. Bu noktada atık yiyecekleri hayvan yemleri olması için barınaklara veya belediyeye gönderebilirsiniz. Böylece sokak hayvanlarına destek olarak işletmenize artı bir puan kazandırabilirsiniz. Bunun yanı sıra kalan yiyecekleri gün sonunda evsizlere dağıtabilir ya da isteyen personelinize verebilirsiniz. Ayrıca atık yiyecekleri biriktirip tarımda kullanılması için kompost yapabilirsiniz. Böylece en ufak bir yiyeceğin bile israfa dönüşmesinin önüne geçebilirsiniz.

4) Yiyecekleri Doğru Saklayın

Her yıl doğru saklanmayan binlerce ürünün çabuk bozulup çöpe gittiğini biliyor muydunuz? Restoranınızda yiyecekleri depoladığınız alanları kontrol ederek bu işin önüne geçebilirsiniz. Özellikle raf ömrü kısa olan veya çabuk bozulabilecek ürünleri soğuk alanlarda muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca depolama alanlarınızdaki bakteri oluşumunu önlemek için bu alanları sürekli temiz tutmaya özen gösterebilirsiniz.

5) Personellerinizi Eğitin

Kalabalık bir restoranınız varsa, gıda takibini tek başınıza yapmak kimi zaman zor olabilir. Bu noktada çalışanlarınızı yiyecekleri doğru pişirme ve saklama, depolama alanlarını temiz tutma, ürünleri son tüketim tarihine göre sınıflandırma gibi konularda eğitebilirsiniz. Böylece restoran yönetiminizden maksimum verimi elde edebilirsiniz.

NarPOS ile Restoran Yönetiminizi Kolaylaştırın!

NarPOS online sipariş alan restoranlar için vazgeçilmez imkanlar sunmaktadır. Özellikle bulut tabanlı stok programı sayesinde, istediğiniz her yerden stoğunuzu kontrol etme imkanı sunar. Cep telefonunuzdan dahi stoğunuzu anında kontrol edebilirsiniz. Mutfak personelinin önüne koyulan tablet sayesinde ise, mutfakçınız yiyeceklerin giriş ve çıkışını yapabilir. Böylece stok takibi yaparak gıda israfının önüne geçebilirsiniz. Siz de iyi bir restoran yönetimi ile daha fazla müşteri istiyorsanız, NarPOS’un etkili hizmet seçeneklerinden yararlanmaya hemen bugün başlayın!

İlginizi Çekebilir: Restoran Yönetiminizi İyileştirecek 4 Strateji