Bloglar


Restoran Programlarında Cost Control Nedir ?

Restoran Programlarında Cost Control Nedir ?

Restoran Programlarında Cost Control; Büyük Ölçüde, oteller için kullanılır ibaresine sahip olsa da, Restoran Cafe Bar gibi işletmelerde de aktif olarak kullanılmaktadır. İşletmeye ait olan tüm nakit akışını, gelir veya gider tablolarının her sürecini, al üret sat aşamalarını adım adım takip edip kontrollerini sağlayıp, tüm yöneticileri bilgilendirir.

Oluşacak tüm aksaklık veya hataların mevcut sistemsizliğin, maliyetlendirme aşamalarında yapılan hataların önünü keser, tüm proseslerin iş akışına göre ilerlemesine etki eder.

Böyle bir kontrol sistemine sahip olan tüm işletmelerde, elbette her aşama daha kurumsal olur, mutlak suretle kazandırır, tüm süreçlerde iyileştirmeye teşvik eder.

Sadece yiyecek ve içecek alanlarında değil, temizlik malzemelerine değin, alımı yapılan her üründe maliyetlendirme aşamalarını kontrol altına alır. Giriş ve denetimlerin yapıldığı Cost Control ile içinde bulunan cari dönemin daha karlı ve verimli geçmesi amaçlanır.

Cost Control, Restoran Otomasyonunda olmazsa olmaz bir modüldür. Muhasebenizle entegredir. Reçetenizden stok girişlerinize Fatura takiplerinize değin, tüm birimlerinizi tek elden denetler. Dışarıdan alınan profesyonel hizmetle bire bir aynıdır. 

Cost Control Neleri Denetler ?


Cafe Otomasyonunda vazgeçilmez ticari denetimciniz Cost Control ile Hammadde Maliyetleriniz, iş gücü Maliyetleriniz, Tüm Düzenleyici ve Yardımcı Maliyetleriniz Sabit veya Genel Giderleriniz denetim altındadır.

Neden Önemlidir ?

Her işletmenin ayakta durabilmesi için karlılığını yükseltmekten önce korumaya ihtiyacı vardır. Bu birinci adım sonrası ikinci adım karlılığı  büyütmektir. Dolayısı ile, bir denetime bir sürece bir sisteme ihtiyaç duyulur. Bir işletme; Restoran Cafe veya Otel farketmeksizin sistemini, alış girdi ve satış olarak üç ana başlıkta toplamaladır. En önemli zaiyatlar alış esnasında yaşanır.

Çürümüş bozulmuş gıdalar, doğru tedarikçi ile çalışamamak, piyasa fiyatı üzerinde mal almak, tedarikçiler arası fiyat kontrollerini doğru yapamamak, mevsimsel dışı ürün almak, Porsiyon miktarlarını doğru ayarlayamamak, sezonsal durgunluklar, veya yanlış maliyetler yapmak gibi tüm teknik hatalar, işletmenin karlılığını durdurur, zarar etmesini sağlar.

Bu sebeple, her işletmenin ihtiyacı olan Restoran Otomasyon Sisteminin Cost Control Modülü, o işletmeye ihtiyaç duyduğu sistemi, denetimi, kıyas ve bilgiyi vaat eder.
Bu bilgi ve denetim ışığında firmanızın kar oranını ve verimini artırarak vereceğiniz kararlarda size yol gösterir.

Cost Control’ un önemi birim maliyeti hesaplamaktan geçer. Amaç ise işletme faaliyetlerini kontrol altına almak, raporlar ışığında firmanızın planlamasına yardımcı olmak, analizler sonucu önlem alınması gerekiyorsa kararlara yardımcı olmaktır. Madde Madde Restoran Pos Sisteminin Popüler Modülü Cost Controlü açacak olursak;

 

  • İşletme için satın alınmış olan  tüm malzemelerin satın alma proseslerine uygun olarak alınıp alınmadığını belirler takip eder
  • Sisteme yapılan tüm girdilerin doğruluğunu denetler
  • Yapılmış stok girişlerinin hatalı mı prosesler ışığında mı yapılmış denetimini sağlar
  • Tüm Stokların takibini yapar, belirlenen kritik stok seviyelerinde işletmeyi bilgilendirir
  • Bir işletmede bulunan tüm birimlerin genel maliyetlerinin kontrolü sağlar gerçek dışı maliyetleri tespit eder raporlar 
  • Birimler arası kullanılmakta  olan tüm materyallerin kullanılmakta olduğu yerlerin doğru veya yanlış tespit ve kontrolünü sağlar raporar
  • Günlük Haftalık Aylık ve yıllık cost raporu (Maliyet Raporu) 
  • Yiyecek içecek tarafında tüm mali ve teknik sorun yada hataları denetlemek kontrol etmek, 
  • Satışı yapılan yiyecek ve içeceklerin, personel yemeklerinin maliyetlerini ilgili departman sorumluları ile çıkarmak, 
  • Alınan malzemelerin fiyat hareketlerini kontrol etmek, piyasa araştırması yapmak, tedarikçi kıyaslamak
  • Satışa sunulan malzemelerin satış grafiğini takip etmek ve aksaklıkları rapor etmek, veya kıyas yapabilmek
  • Yiyecek, içecek sayımlarını yaparak muhasebe kayıtlarına hazırlamak, prosesleri yerine getirmek

Maliyet Kontrolü, Tüm Restoran Otel Cafe gibi işletmelerde olmazsa olmazdır. Bu modülü tüm seçenekleri ile sınırsız işletmelere sunmak, varlıklarını sürdürebilmelerine olanak sağlamak en önemli görevimizdir. 
Narpos Restoran Pos Sistemi olarak, hizmet sektöründe faaliyet gösteren tüm işletmelere ayrıntılı maliyet kontrolü ve stok maliyeti ile stok kontrolü sağlayabilmeleri adına, tüm adımları kontrol altına alırız.


Satın Alma ile başlayan, Teslim alma, Depolama, Depodan Çıkarma, Üretim ve Satış aşamasına dek tüm süreçleri prosedürüne uygun olarak denetler raporlarız.

Kısaca; İşletmenin kapasitesi ne olursa olsun, maliyetlerini azaltmak, kârını arttırmak, hizmet kalitesini yükseltmek ve müşteri memnuniyetini sağlamak için, tüm maliyet kontrol süreçlerini uygulaması kaçınılmazdır. Bu imkan dahilinde, sizde işletmenizin konusu ne olursa olsun, denetime raporlamaya ve karlılık akışına dahil olmak isterseniz hemen bizi arayın 
02129094889


 

x
Narpos Hızlı İletişim
Bizi Arayın
Whatsap'tan Yazın
Mail Gönderin
İletişim Formu
Narpos Logo