Envanter yönetimi, bir işletme için vazgeçilmez unsurlardan biridir. Gıda israfını en aza indirmek ve kârı artırmak için her restoranın envanter yönetimini iyi bir şekilde yapması gerekir. Peki, envanter yönetiminde nelere dikkat edilmelidir?
Restoranlar bir seferde çok fazla yiyecek satın alır. Bu nedenle fazla gıda ürünleri daha müşterilere servis edilmeden bozulur. Araştırmalara göre; restoranlar tarafından satın alınan gıdaların %10'u, henüz tüketiciye ulaşmadan israf edilmektedir. Envanter yönetimi ise restoranların doğru miktarda yiyecek ve malzemeyi ellerinde tutmasına yardımcı olur. Böylece restoranlar, hangi ürünleri stoklayacaklarını tespit ederek gıda israfının önüne geçebilir. Ayrıca, menüdeki ürünlerin malzemesinin eksik olmaması sayesinde müşterileri memnuniyetinin de artmasına yardımcı olur.
Bütçenizi ihtiyaç olan alanlarda kullanmak, gıda israfı yaşamamak ve kârınızı arttırmak istiyorsanız, envanter sayımı yaparken aşağıdaki unsurlara dikkat etmelisiniz.
Restoranınızda hangi ürünün mevcut olduğunu veya hangisinin olmadığını kolayca tespit edebilmek için tüm ürünlerinizin bir listesini çıkarın ve etiketler kullanın. Örneğin; gıda ürünlerini bakliyat veya sebze olarak kategorilendirebilir, yanlarına son kullanma tarihlerini yazabilirsiniz. Böylece hangi ürünün eksik olduğunu etiketler sayesinde kolay bir şekilde bulabilirsiniz.
Gıda israfı bir restoran için en maliyetli durumların başında gelir. Hem maliyetten tasarruf etmek hem de israfın önüne geçmek için talep olmayan ürünleri araştırabilirsiniz. Bu noktada müşterilerinizin en çok neyi sipariş ettiklerini takip edebilirsiniz. Böylece en çok talep edilen ürünleri tespit ederek bütçenizi daha çok ihtiyaç olan alanda doğru bir şekilde kullanabilirsiniz.
İşletmeler ellerindeki ürünlerin stok durumunu ölçmek ve gerektiği kadar alım-satım yapabilmek için kapsamlı bir envanter planına sahip olmalıdır. Günlük, haftalık ya da aylık olarak raporlar hazırlayarak eksikleri görebilirsiniz. Böylece, hem restoran stok planınızı oluşturabilir hem de bütçe planınızı oluşturabilirsiniz. Bu sayede maddi olarak zarara girmeden bütçenizi en doğru şekilde kullanabilirsiniz. Bu raporları ve planları ise ister manuel olarak, ister bir yazılım kullanarak kolay bir şekilde oluşturabilirsiniz.
Trendlere, mevsim geçişlerine ve diğer faktörlere göre müşterilerin talebi değişebilir. Bu talepleri tahmin etmek için ise en kolay yöntem bir POS veya envanter yönetimi yazılımına sahip olmaktır. Bir restoran adisyon sistemine sahip olarak; stok takibi, kasa takibi, gelir&gider takibi gibi tüm işlemleri tek bir merkezden kolay bir şekilde takip edebilir ve işletmenizin yönetimini daha kolay hale getirebilirsiniz. Bu noktada NarPOS’un işletmeler için iş akışını kolaylaştıran hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
NarPOS işletmenizdeki bütün gelir giderlerinizi, envanter bilgilerinizi sizler için raporlar. Ayrıca bütün raporlarınızı Word, Excel, PDF, TXT, CSF formatlarında kaydedebilir, dilerseniz de sistem üzerinden e-posta olarak dilediğiniz kişiyle paylaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra gün sonu raporlamalarınızı grafiksel olarak da görebilirsiniz. Envanter ve restoran yönetiminde aradığınız kolaylığa NarPOS ile iletişime geçerek erişebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Restoran Açma Maliyeti Nedir?