Mekan açmak ne kadara mal olur sorusuna herhangi bir yanıt vermek için öncelikle açacağınız restoran ile ilgili güzel bir plana ve iyi bir hesaplamaya ihtiyacınız var. Restoranı hangi şehirde ve nasıl bir konumda açacağınızı, hangi mutfağın yemeklerini sunacağınızı belirlemelisiniz. Bu soruları yanıtladıktan sonra restoran açmayı düşündüğünüz bölgede zaman geçirip müşteri kitlesini ve müşteri beklentilerini inceleyin. Bölgede eksik olan bir konu üzerine giderseniz başarılı olma şansınız artar.
Restoran açma maliyeti bu ön inceleme sonrası oluşmaya başlar. Örneğin küçük mahalle dükkanların ve iş hanlarının bulunduğu bir bölgede ev yemekleri tutarken daha lüks mağazaların olduğu bir bölgede İtalyan mutfağı ya da Asya mutfağı üzerine bir restoran açmak mantıklı olabilir. Ayrıca kaç kişi çalıştıracağınızı, sunmak istediğiniz menüyü ve bu menüdeki yemeklerin ortalama maliyetlerini hesaplamanız da şart. Bu hesaplama sonras restoran açma maliyeti için toptan alışveriş yapabileceğiniz yerler tespit edip maliyeti düşürebilirsiniz. Hangi POS cihazını kullanacağınızı ve menünün basılı mı yoksa dijital mi olacağına dair bir düşünceniz de olmalı. Restoran açmak için ne lazım sorusunun ilk yanıtı ön inceleme ve ne istediğine karar vermek. İkinci aşama ise restoran açma belgeleri konusu. Restoran açmak için istenen belgeler ile ilgili bir sonraki satırlarda bilgi sahibi olabilirsiniz.
Restoran açma maliyeti hesaplarken gereken tüm belgeleri ve bu belgelerin masraflarını da düşünmek şart. O yüzden bu listedeki belgeleri iyice incelemelisiniz;
Bir restoran açmak için neler gerekli sorusuna verilecek ilk yanıt mutlaka işletme ruhsatı olmalı. Restoran açma ruhsatı resmi bir işletmeyi açmak için kesinlikle atlanmaması gereken bir konu. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan bir restoran açmak mümkün değildir. Bu ruhsatın nasıl alındığını sizler için araştırdık.
İşyeri açma ruhsatı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamındaki işyerlerinin açılarak, çalışma yapması için verilen izindir. İşyeri açmak ve çalıştırmak için gereken ruhsat, konuda yetkilendirilmiş idari birimlerce verilir.
Bir işyeri, ilgili idarelerden, usüle uygun şekilde alınan ruhsat olmadan hizmet veremez ve çalıştırılamaz. Yönetmelikte yer alan yetkili idareler haricinde meslek kuruluşlar vb. yerlerden alınan diğer ruhsat ve belgeler ruhsat alma sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Ruhsatsız şekilde açılan ve hizmet veren işyerleri, il özel idaresi ya da belediye gibi yetkili idareler tarafından cezalandırılır ve kapatılır.
Restoran açma maliyeti hesaplayan ve işyeri açma isteği olanlar ilk önce tapu fotokopisi ile belediyeye danışmalıdır. Yani restoranı nereye açacağınıza karar vermeniz şart.
Çalışma Ruhsatları 3 ana gruba ayrılır;
Restoranlar sıhhi müessese olarak ruhsatlandırılır. Ruhsat işyerinde müşterilerin de görebileceği bir konumda duvarda yer almalıdır. Restoran açma maliyeti düşsün diye bu adımları atlarsanız işletmeniz büyük cezalar alabilir hatta kapatılabilir.
Restoran açma maliyeti 2022 yılının sonlarına yaklaştığımız şu dönemde günden güne artmaktadır. Bu maliyet açılacak her işyeri için özel olarak hesaplanmalı. Çünkü bir restoran için satın alacağınız buzdolabından kullanacağınız dekorasyon ürünlerine kadar her şeyin fiyatı değişkenlik gösterebilir. Restoran açmak için ne yapmalı sorusuna yanıt ararken iyi bir restoran nasıl olmalı diye de düşünmek şart!
İyi bir restoran bu özelliklerin mümküne hepsini taşımalı;
Açacağınız restoran alkollü içeceklerin satışını da yapacaksa bu konuda bilmeniz gereken farklı şeyler var. Restoran açma maliyeti 2022 yılından sonra büyük bir ihtimalle artacak. Bu masraflara bir de alkol satışı ile ilgili masraflar ekleniyor. Çünkü açtığınız restoranda istediğiniz gibi alkol satışı yapmanız mümkün değil. Alkollü restoran açma maliyeti konusu ile ilgili resmi bilgiler şöyle.
4250 sayılı Kanunda yer alan 9.madde gereğince; Alkollü içki sunumu yapacak, kapalı şişede alkollü içki satacak işyerleri, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatını ve mesafe uygunluk yazısını 1 ay (30 gün) içerisinde Tarım İlçe Müdürlüğüne ibraz etmeleri gerekmektedir. Mesafe ölçümü ve uygunluk yazısı belediye müdürlüklerince düzenlenir.
2021 yılının sonunda yayınlanan Resmi Gazete sayısına göre Tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satış belgelerinin 2022 yılı bedelleri belli oldu. Buna göre, tütün mamulleri ve alkollü içkiler için toptan satış belge bedeli 2022 yılında 12 bin 925 lira olarak belirlendi.
Restoran açma maliyeti hesaplamanız için gerekli bilgileri verdik. Yaptığınız hesaplamalar canınızı sıktıysa sermaye bulmak için yapılabilecekleri de paylaşmak istedik. Restoran açma maliyeti karşılamak için sermaye bulmak istiyorsanız ya da elinizdeki sermaye yetersiz ise hibelere başvurabilirsiniz.
Ayrıca işletme için gereken dekorasyon, dükkan kiralama ya da satın alma maliyeti, malzemeler, gıda stokları , personel giderleri ve pek çok gider için kullanacağınızın bilincinde olarak kontrollü olmalısınız. Bunun yanı sıra beklenmedik şekillerde önünüze başka (tadilat vs. gibi) masraflarda çıkabilir. Peki ya bu iş için yetecek kadar yoksa? İşte bu noktada yardım alabileceğiniz bazı kaynaklar var. Bankaların girişimcilere sunduğu çeşitli kredi seçeneklerinden faydalanabilirsiniz. Tabi ki bankaların bu tip kredileri vermek için aradığı bazı şartlar var.
Bankaların haricinde devletin de girişimcilere ve esnaflara verdiği kredi çeşitleri bulunuyor. Devlet tarafından bu tür durumlarda sunulan krediler biraz daha uzun vadeli ve bankalara göre biraz daha düşük faizli oluyor. Fakat genelde ödeme ile ilgili şartları da daha sıkı oluyor. Böyle bir çözümü düşünüyorsanız süreçleri, ihtiyaç ve yöntemleri tam olarak anlayı tam hesap yapıp öyle harekete geçmenizi tavsiye ederiz.
İlginizi Çekebilir: Restoranınızda Müşterilerle Nasıl Etkili İletişim Kurabilirsiniz?