Gurme Nedir? Nasıl Gurme Olunur? | NarPOS Restoran Otomasyonu
Gurme Nedir? Nasıl Gurme Olunur?

Gurme Nedir? Nasıl Gurme Olunur?

Gurme Nedir? Nasıl Gurme Olunur?


Gurme Nedir?

Gurme, bir yemeğin tadını ayırt etme yeteneğine sahip, gelişmiş ve hassas bir tat alma duyusuna sahip kişilere verilen genel bir terimdir. Gurmeler, iyi ve kötü tadı bu şekilde ayırt eder. Nasıl yemek yeneceğini biliyorlardır. Aynı zamanda "tadı tanır" olarak da adlandırılır. Gurmeler, yiyecek, içecek ve belirli tatlara yoğun ilgi duyan kişilerdir. Yemek yemeyi ve tadını çıkarmayı biliyorlar. Yemek kültürü yüksek olan gurmeler aynı zamanda yeme-içme adabı da edinirler. Sadece yemekleri bilen değil, mutfakta bu yemeklerin nasıl yapıldığını da bilen ve ilgi duyan kişilerdir. Gurmeler ağırlıklı olarak Fransız mutfağı ile karakterizedir. Louis XVI zamanına kadar çok ağır yemekler servis edilirdi. 16. Louis, zehirlenme davasından korktuğu için o sırada mutfağa girdi. Mutfakta motivasyon ve rekabet arttıkça mutfak kültürü de değişmeye başladı. En kaliteli sülün, et ve bıldırcınları bulmaya çalıştılar. Marine etler, tuzlu soslar, ağır soslar yerine hafif soslar, kremalı soslar yerine süt ve unun karıştırılmasıyla yapılan soslar gibi et ve yemek yemeklerinde incelik gelişmeye başladı. Bu nedenle tadı onunla birlikte gelişmeye başladı.

Sadece yemeğe değil, damak tadına dair her şeye ilgi ve bilgi sahibidir. Şarap kültürü de burada önemli bir rol oynuyor. Gurme yemek ne bir hobi ne de doğal bir şey. Birçok kişi gurmeyi bir yaşam biçimi olarak özetler. Gurmeler el sallayamaz. Bu özel çaba gerektirir. Gurmeler için, örneğin, aynı mutfak türünden iki farklı tat arasındaki fark özellikle önemlidir. Gurmeler mutfağa - üretim aşamasına - büyük önem veriyor. Ürünlerin nereden yapıldığına, mutfağında hazırladıkları diğer malzemelere kadar pek çok konuda bilgiye ihtiyaçları var. Gurmeler size sadece yemek hazırlamayı, yemeyi ve içmeyi öğretmezler. Aynı zamanda, yiyecekleri düzgün bir şekilde nasıl sunacaklarını da biliyorlar. Bu noktada masa yerleşiminden ve oda sıcaklığından da sorumludurlar.

Meraklılar için önce teorik bilgi, ardından pratik kısım gelmelidir. Sadece teoriye odaklanmak yeterli değildir. Tat tomurcuklarını harekete geçiren bir tatma tekniği izlenmelidir. Sadece ülke mutfağıyla değil dünya mutfağıyla da ilgilenmek gerekiyor. Gurmeler, gittikleri her ülkede edindikleri mutfak deneyimini bir fırsat olarak görür ve deneyimlerine dahil eder. Profesyonel bir gurme olarak, yeniliğe ve farklılığa açık olmalısınız. Istakozdan ete, zeytinden şaraba kadar her şey hakkında bilgiye ihtiyaçları var. Söylemeden geçmeyelim "gurme"nin bir sıfat olduğunu belirtmek isterim. Diğer bir deyişle anlamı kendisinden önce gelen nesne ile bütünleşmiştir. Bu sıfat günümüzde nesneler (kalite, uzmanlık, zevk, prestij) açısından bir seviyeyi belirtmek için kullanılmaktadır. Örneğin, bir kişiye "gurme" veya "gurme şef" demek, bir süpermarketi sattığı mal sınıfı nedeniyle "gurme süpermarket" olarak adlandırmak veya ürünün lezzetinin zenginliği nedeniyle "gurme lezzet" olarak adlandırmaktır.

 Bir restoran "gurme restoran" olabilir. Bu şekilde dikkat çekiyor. Uluslararası olarak 'Michelin' yıldızlı şeflerle ilgilenenler, belirli bir yıldız sistemine sahip 'gurme restoranları' ve bu restoranlarda verilen yıldızları sıralayan 'Michelin Rehberi'ni arayabilirler. Bu terimler arasında "gurme" sıfatının en çok kötüye kullanıldığı alan "gurme insan" dır. Ne yazık ki, bugünlerde birçok medya veya yarı medya insanı şöhret kazanmak için kendilerini "gurme" olarak tanıtıyor. Ancak kendilerine "gurme" diyen birçok kişi için bu unvanı elde etmek çok zordur. Medya, popülerlik, iyi finanse edilmiş veya pahalı olsun, her kaliteli restoranın "yemek eşleştirme" konusunda ustalaşması gerekir.

 Bir “gurme” olarak, bir profesyonel olarak bir avantajınız var, bu yüzden doğal olarak şef olmak daha avantajlı. Türkiye'de bu unvana layık sadece üç isim var. Bunlardan biri de Türk gastronomisi öncüsü ve üretken Tuğrul Şavkay. Diğer iki önemli gurmemiz ise Vedat Milör Bey ve oğlu Türkan Bey. Dünyaca ünlü gurmeler arasında Amerikan gastronomisinin babası sayılan James Beard ve 'Chef Guilmet' Thomas Keller yer alır. Ülkemizde faaliyet gösteren sektör profesyonelleri ve ilgili amatörlerin dünyadaki "gurme yemek" deneyimini yaşama fırsatı sunan en geniş ve kapsamlı derneği. Uluslararası Gastronomi Birliği / Chaîne des Rôtisseurs (Confrérie de la chaîne des rôtisseurs) üyesidir. Yani yeme-içme sektörü ve otelcilik ile ilgileniyorsanız ve kendinize sıfatlar arıyorsanız kendinizi nasıl tanımlayabilirsiniz? 'Gastronom' diyebilirsiniz. Gastronomiye ciddi bir ilgisi ve merakı olan, yemeyi içmeyi seven biri olarak kolayca tanımlanabilir, ya da daha naif bir tabirle "gurme" kavramı, yani farklı mutfakları deneyimlemeyi ve aç kalmayı seven biri olarak tanımlanabilir.

Nasıl Gurme Olunur?

Her işte olduğu gibi, gurme olmanın ilk anahtarı teorik bilgidir. Kalkınan gurmelerin teorik bilgi edinmek için birçok kitap okuması gerekir. Anadolu mutfağından dünya mutfağına kadar her türlü yemek kültürü detaylı bir şekilde incelenmelidir. Özellikle ülkemizde gurme olmak isteyenlerin öncelikle Anadolu mutfağını iyi öğrenmesi gerekmektedir. Anadolu mutfağının tüm inceliklerini bilmek için Arif Bilgin, Tuğrul Şavkay gibi ünlü isimleri okumalısınız. Yeterli teorik bilgiye sahip herhangi bir gastronomi öğrencisinin yapması gereken ikinci şey, bu bilgiyi uygulamaya koymaktır. Ne de olsa bu iş sadece kitaplardan öğrenmekle ilgili değil. Mesleki pratiği öğrenmenin ilk adımı yine Anadolu'da. Her gurme yarışmacısı Anadolu'yu ziyaret etmeli ve farklı lezzetleri yerinde keşfetmeli. Mardin, Hatay, Tokat, Gaziantep ve daha birçok yeri gezmek Anadolu mutfağının derinliğini ortaya çıkaracaktır. Zanaat restoranlarından kaliteli yemeklere kadar, bu gezilerde derinlemesine araştırma yapmak çok önemlidir. Bazen ev ziyaretleri de ankete dahil edilmelidir. Anadolu mutfağını teori ve pratikle pekiştirmiş bir gurme talibinin demesi gerekir ki: Avrupa ve dünya mutfağını keşfedin. Yeni bir kıta keşfetmiş bir mucit ruhuyla arayışına devam eden gurme adayları, ekonomik durumlarına göre Fransa, İtalya, İspanya, Hindistan ve Peru gibi farklı ülkeleri keşfetmek zorunda kalacaklar. Yani gurme olmak için dünyayı gezmek şarttır. Gurme olmak isteyenler yurt dışına çıkmadan önce gidilecek yerin mutfağını iyi bilmeli ve gezilecek yerleri önceden araştırmalıdır. Her ülkede fırsat varsa en ünlü restoranlarda rezervasyon yaptırın ve orada tadım yapmalılar. Şef ile mümkünse konuşun bu adayın değerini artıracaktır. Gurme adayları her türlü fikre ve yeniliğe açık olmalıdır. Her zaman bildiklerinden sapan ve sınırlar koyan gurme harbiyeli bu işin doğasına aykırı hareket etmektedir. Gurme olmak istiyorsanız eleştirileri açık bir şekilde dinlemeli, ılımlı ve objektif bir gözle değerlendirmelisiniz. Aslında tüm bu eleştiriler insanlara yeni bir şeyler katıyor. Yurtdışı faaliyetler arasında Michelin yer almaktadır. Yorumcuların eleştirileri gibi çeşitli fikirlerin alınmasında etkilidir. Daily News ve BBC gibi haber kaynakları da yemek kültürünü geliştiren ve yabancı dil bilen adaylara bakış açısını değiştiren paylaşımlar yapıyor. Ancak bu yorumları okurken gerçeğe uygun yazıldığından emin olmak için özen gösterilmelidir. Ne yazık ki kötü niyetli yorumlar da bu alanı karıştırabiliyor. Bir gurme olmak istiyorsanız, sadece tadım işiyle değil, şirketin mutfağıyla da ilgileneceksiniz. Öyle ki, kullanılan tüm malzemeler hakkında en iyi bilgiye sahip olmaktan, kullanılan tencere ve tavaları tanımaya kadar hazırlık sürecinin her detayı çok yakından incelenmelidir. 

İlginizi Çekebilir: Mutfakta Gerekli Olan Malzemeler Nelerdir?