Mutfak, üretimin yapıldığı, hazırlandığı, pişirildiği ve sunulduğu mekânlardır. Mutfağın fiziki olarak planlanması, çalışma alanlarının iş akışı yönünde, rahat bir çalışma ortamı ve enerji verimliliği sağlayacak şekilde donatılması ve dizayn edilmesidir. İş doğrultusunda planlama, ekipmanların seçilmesi (donatım) ve mekânsal olarak konumlandırılması (tasarım) çalışmalarını içerir. Mutfak malzemeleri, üretimi yaparken gerek duyduğunuz araç ve gereçleri ifade eder. Profesyonel bir aşçı doğru ekipman seçimi, temizliği, kullanımı ve bakımları hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Mutfak ekipmanı seçerken iş tanımının yanı sıra endüstrileşme, küreselleşme, mükemmelleştiren teknolojiler ve sosyal hayatın evrimi gibi konular önem arz eder. Bu sırada her bir fonksiyon için ayrı ekipman yerine kompakt ekipmanlar tercih gerekir. Menü, satın alma koşulları, iş hacmi, personelin niteliği, servis şekli, üretim alanı büyüklüğü ve bütçe diğer önemli detaylardır. Bunun yanı sıra, ekipmanın yapıldığı malzeme de çok önemlidir. Farklı hammaddelerden üretilen mutfak ekipmanları Çalışma yüzeylerinin, el gereçlerinin ve pişirme kaplarının gıda ile reaksiyona girmemesi gerekir. Tahta ekipmanların deterjan tutma özelliğine sahip olması, tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Öte yandan, bakır kapların, temizliği zaman alır ve bakımı zordur. Çizilme riski bulunan yapışmayan malzemeden üretilmiş kaplar özenli kullanım gerektirir. Dayanıklı olmayan alüminyum kaplar gıdayla etkileşime geçebilir. Cam malzemeler en sağlıklı olanlarıdır. Ancak, kırılma ve çatlaklar risk oluşturabilir. Sert ve kaliteli plastikler uzun ömürlüdür. Isıl işlem harici yerlerde kullanılabilir. Paslanma riski olan çelik malzemeler yerine genellikle, paslanmaz çelik malzemeden yapılmış ekipmanlar tercih edilir.
Paslanmaz krom ekipmanlarının 304 kalite çelik ve saç kalınlıklarının en az 1,2 mm olması önerilir. Mutfak ekipmanlarının çeşiti çoktur. Benzer ve birden fazla çeşitte ekipman bulunması, mutfağın donatılması çalışmalarında karar almayı zorlaştırabilmektedir. Mutfak ekipmanlarının yerine getirdikleri fonksiyonlarla eşleştirilerek analiz tablolarının oluşturulması; satın alma kararlarını gerekçelendirmede yardımcı olabilir. Sayıca fazla olan mutfak ekipmanları fonksiyoneldir ve önemli oranda bir toplam maliyete sahiptir. Amaç, hedef, iş, fiziki alan ve bütçe gibi konular analatik olarak düşünülmeli. Bu başarınızı doğrudan etkiler. İşini iyi yapan bir şef, birden fazla alanda uyumlu ve hızlı çalışmalıdır.
Her yemek türü farklı pişirme yöntemleri ve uygun aletlere gereksinim duyar. Bununla birlikte, şlevini doğru şekilde yerine getiren, her mutfakta mutlaka bulunan bir takım demirbaşlar vardır. Bir şef için, araç-gereç ve malzemeleri doğru şekilde hazırlanmış, tam donanımlı bir mutfağa sahip olmak çalışırken işi kolaylaştırır ve başarıyı da doğru yönde etkiler. Doğru malzeme seçimi ile işleri daha hızlı ve düzgün şekilde yapabilirsiniz. Bazı zamanalar, mutfaktaki en basit araçlar, başarı ile başarısızlık arasındaki farkı yaratan olurlar. Bu yüzden, şef mutfaklarında işlerini kolaylaştıran doğru ekipmanların yer alması çok önemlidir.
Mutfak malzemeleri özellikleri bir şefin bilmesi gereken önemli konulardan biridir. Örneğin bir mutfak tartısı yapacağınız tatlının tüm gidişatını değiştirir, mükemmel kekler, kurabiyeler yapmanızı sağlar. Ya da, bir et yemeği demir döküm tencere ya da tavanın içinde piştiğinde usta bir şefin elinden çıkmışçasına lezzetli bir hal alır. Tüm bu dengeler kullanacağınız bazı aletlere bağlı aslında. Başarılı bir şef için, Mutfak araç gereçlerini kullanmak ve bunlar hakkında bilgi sahibi olmak son derece önemlidir. Bu malzemelerin başında şef bıçakları geliyor. Şef bıçakları size uzun yıllar mutfağınızda eşlik eder. Mutfaktaki birçok iş için kullanılan bu bıçaklar Her türlü ince işçiliğinizde ya da klasik kesme - doğrama işlemlerinizde ve şekil verirken dahi şef bıçaklarına ihtiyaç duyarsınız. Bıçaklarının birçok farklı modeli vardır. Örneğin ekmek keserken kullanılan tırtıklı bıçaklar. En az şef bıçakları kadar önemli olan bu tür bıçaklar sayesinde, yumuşak domateslerin yanı sıra, en hassas ürünlere kadar tüm malzemeleri en iyi şekilde doğramanıza yardımcı olur. İçleri sulu birçok ürünü keserken şekillerini bozmadan, sıkıştırmadan kesmenize sağlar. Bu onu diğer bıçaklardan ayıran en büyük özelliğidir. Kesme tahtaları mutfağın önde gelen malzemelerinden bir diğeridir. Bu tahtalar olmadan dilediğiniz şekilde ne sebze, ne meyve, ne et ya da ekmek kesebilirsiniz. Kesme tahtaları sayesinde düzgün bir biçimde kesim yaparken, elde doğramada ortaya çıkan yaralanmaları da engellersiniz. Bu yüzden, kaliteli, kaymayan, çabuk kir tutmayan bir kesme tahtası mutlaka edinmelisiniz.
Demir döküm mutfağınızda kullanacağınız önemli ve sağlıklı maddelerdendir. Demir döküm araçların en önemli özelliği Yemeğin lezzetini koruyabiliyor olmaları ve ısıyı her yere eşit biçimde yaymalarıdır. Yüksek ısıya dayanıklı bu tencere ve tavaları ister fırında, ister ocakta kullanılabilirsiniz. Yemeğin yanı sıra, kek ve brownie gibi tatlılar da yapabilirsiniz. Çok yönlü ve kullanışlı demir döküm tavalar ve tencereler mutfaklar için önemli malzemelerdendir. Yemekleri yaparken ölçüm yapmak sizi bir adım öne çıkarır. Bu yüzden mutfak tartısı edinmek önemlidir. Ölçerek yapılan yemekler, tariftekilerin aynısını ya da çok yakın benzerini yapmanıza olanak verir ve hata payını azaltır. Yapışan yemekleri araçlarını çizmeden yerinden kazımalısınız. Bu yüzden yanmayan spatulalar mutfağınızda olması gereken araçlardan biridir. Özellikle tatlı ve kek yaparken ihtiyaç duyduğumuz bu gereçle, bir tencereden diğerine aktarım yapmak çok kolay. Mutfak termometresi sayesinde tam kıvamında soslar, içi az, orta ya da çok pişmiş etler yapmak mümkün. Hatasız ve tam kıvamında pişirmenizi sağlan bu gereç ile sos yaparken, et pişirirken işinize yarayacağı gibi süt ve süt ürünlerini mayalarken de doğru sıcaklığı bulmanıza yardımcı olur.
Son olarak hamur kazıma aparatı. Hamur işi börek, poğaça ve kek gibi yiyecekleri yaparken sağa sola unlar saçılır, hamuru tutturmak için gereken ölçünün yarısı tezgahta kalır ve un eklemek durumunda kalırsınız. Bunun sonucunda hamurda çok yapışma olur ve sürekli un ilave edersiniz. Bu gibi durumlarda hamur kazıma aparatı size çok kolaylık sağlar. Hem hamur yapıştıkça kazıyarak çıkarabilirsiniz hem de kıvam alması için yoğurmaya devam edebilirsiniz. Böylece, istediğiniz ölçüde ve eşit biçimde kesebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Dünyanın En Eski Restoranları