Bu deprem yaşanırken Arap Levhası kuzeye hareket ederek Anadolu Levhası üzerinde baskı oluşturdu. Bu levhalar arasındaki itme ve basınç, geçmişte şiddetli spazmlara neden olmuştur. 13 Ağustos 1822'de aynı fay hattı üzerinde aynı bölgede 7,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Sadece Halep'te 7.000 toplamda yaklaşık 20.000 kişi ölmüştür.
Doğu Anadolu Fay Hattı "doğrultu atımlı" bir fay hattıdır. Bu tip fay hattında, katı kaya kütleleri birbiri ardına itilir ve sonunda kütleler basınca dayanamaz hale geldikçe yanlara doğru hareket eder. Bu, deprem oluşmasının gerilimini yaratır. ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan San Andreas Fay Hattı, dünyanın en ünlü fay hatlarından biridir. Yıkıcı bir depremin çok yakın olduğu tahmin ediliyordu zaten. Kahramanmaraş depreminde bu kırılma daha az derin bir noktada meydana geldi. İngiltere'deki Açık Üniversite'de jeofizikçi olan David Rosalie, "Bir deprem yüzeye ne kadar yakınsa, etkisi o kadar büyük olur" diyor. Bu depremde de çok net gördüğümüz şey: binaların yeterince dayanıklı olmaması bu sebeple de birçok insanın ölmesidir.
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Geoteknik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Başkanı Dr. Hasan Sözbiril, Türkiye'yi vuran 7.4 büyüklüğündeki depremle ilgili şunları söyledi: 500 yıllık birikmiş enerji. Bu faylar üzerindeki depremler bilimsel olarak tahmin edilmiştir çünkü bu faylar üzerindeki depremler arasındaki aralık 400 ila 500 yıldır. Bugün meydana gelen deprem Doğu Anadolu Fayı'nın güney kolu üzerinde Malatya ile Hatay arasındaki fay segmentinin kırılması sonucu meydana gelmiş olmalıdır.
Boğaziçi Üniversitesi Kandırı Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Haluk Özener, şunları söyledi: Sınır ötesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Irak ve Suriye'de de hissedildi ve bazı yerlerde can kayıpları bile oldu. Şimdiye kadar 100 artçı sarsıntı oldu. Bunlardan yaklaşık 53'ü 4 yaşın üzerinde" dedi. "Gelecekte küçük artçı sarsıntılar ortadan kalktıkça sayı artacak. Bunlardan 7'si 5 ve üzeriydi. Ayrıca ana artçı sarsıntı olarak 6.6 büyüklüğünde bir deprem daha var. Bu depremlerin şiddeti azaldı ve önümüzdeki günlerde de devam edeceği söylenebilir. Bu depremler bir yıla kadar sürebilir. ”
University College London'daki Risk ve Afet Önleme Enstitüsü'nden Joanna Faure Walker, 2016 yılında İtalya'da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremde 300 kişinin hayatını kaybettiği göz önüne alındığında, Türkiye depreminin 250 kat daha fazla enerji saldığını söyledi. "Son 10 yılda bu büyüklükte sadece iki deprem oldu ve bundan önceki son 10 yılda bu büyüklükte sadece dört deprem oldu." Ve bu depremlerden ikisi aynı Pazartesi günü aynı şehirde meydana geldi. Dünyanın bugüne kadar ki en büyük depremi, 2011'de Japonya'yı vuran 9 büyüklüğünde bir deprem ve ardından şiddetli bir tsunami oldu. 1960 yılında Şili'yi vuran 9.5 büyüklüğündeki depremi de unutmamalıyız.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 10 eyalette meydana gelen depremin ardından eyalet valilerinden, kaymakamlık bünyesindeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından ve tüm AFAD devlet dairelerinden ayni bağış isteyebileceğini söyledi. AFAD ayrıca ayni bağışlar için öncelikli ihtiyaçlar listesine de yer verdi. Listede "Elektrikli sobalar, büyük ve küçük tüpler, odun ve kömür sobaları, yakacak odun, cep ısıtıcıları, güç bankaları, jeneratörler, çocuk (1-5 yaş) ve yetişkinler için kabanlar, kadın ve erkek iç giyim ürünleri, çoraplar, kadın ve erkek ayakkabıları yer alıyor. Ayrıca bayan ve erkek yünlü giyecek, erkek ve bayan iç giyim, yağmurluk, panço, uyku tulumu, yastık, nevresim ve çarşaf, tek kullanımlık tabak, bardak, çatal, kaşık, tava, su ısıtıcı, fasulye kavurma makinesi, konserve kuru fasulye, peynir, çay , kahve, çedar, peynir, su, ekmek ve pişmiş yemekler." belirtilmiştir. Alternatif olarak birçok belediye deprem bölgeleri için malzeme yardımı kampanyaları düzenlemiştir. Topluluk web sitelerinde bir ihtiyaç listesi ve malzemeleri nereden alacağınızla ilgili bilgiler bulabilirsiniz.
Desteklenen kampanyaların ihtiyaç listesini aşmamaya özen gösterilmelidir. Afet bölgesine gönderilemeyen malzemelerin (deniz şortu, kullanılmayan eşyalar vb.) yardım kutusuna eklenmesi, kurtarma ekiplerinin işini zorlaştıracak ve mağdur sayısının artmasına neden olacaktır.
Türk Kızılayı kanver.org sitesinden size en yakın merkezin adresini, telefon numarasını ve çalışma saatlerini harita üzerinde gösterecek. Ayrıca haritada seçilen kan bağışı noktası için de yol tarifi alabilirsiniz.
Deprem sonrası toplum hayatını olumsuz etkileyen koşulların aşılması ve afet anında halkın acil ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yürütülen iyileştirme çalışmaları, kamu kurum, kuruluş ve STK'lar ile işbirliği içinde AFAD tarafından koordine edilerek sürdürülecektir.
Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Adana, Kiriş ve çevre illerde hayatlarını iyileştirmek ve normalleştirmek isteyen hayırsever vatandaşlardan çok sayıda yardım talebi geldi. Yukarıdaki çağrımı cevapsız bırakmamak adına, afet mağduru vatandaşlara yardım etmek isteyen bağışçılar için aşağıda ilgili bağış hesap numarasını paylaşmayı gerekli görmüşlerdir.
Bağış yöntemini AFAD belirlemiştir. “Kampanyaya destek olmak isteyen vatandaşlarımız “DEPREM” yazarak (SMS ücreti: 20 TL) 1866'ya SMS gönderebilir veya sayfalarındaki hesap numaralarına göndererek bağışta bulunabilirsiniz.
Not: “EFT'yi destekliyorsa, yararlanıcı adı alanını T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı doldurmalıdır” diye açıklama yapmışlardır.
Kızılay Devlet Başkanı Kerem Kınık, yaralılar için hastanelere ilave kan ve kan ürünlerinin gönderileceğini belirterek şunları kaydetti: “Ancak ileride doğabilecek ek ihtiyaçlar durumunda vatandaşlara gün içinde Türkiye genelinde kan bağışı çağrısında bulunulduğunu açıklayarak bu bölgede barınak, gıda, beslenme ve kan temini için Kızılay'ın tüm imkanlarını seferber ediyoruz. Arama ve kurtarma çalışmalarına destek vermek için tüm yerel ve mahalle ofislerimiz görev başındadır. Aşevlerimiz her daim siz güzel insanlarımız için açık haldedir.”
240+ çalışan ve sahada çalışan yüzlerce gönüllü bulunmaktadır. Kızılay ekipleri, geldikleri andan itibaren afet bölgesine çok yol katetmişlerdir. Depremin hemen ardından bölgeye Kızılay ekibi sevk edildi. Kızılay, depremden etkilenen vatandaşlar için geceyi açık havada geçirmek için tüm imkanlarını seferber etti. 240'tan fazla profesyonel personel ve yüzlerce Kızılay gönüllüsü, bölgedeki faaliyetlere destek veriyor. Depremzedelere hizmet veren seyyar mutfak ve yemek araçları da ulaştıırlıyor. Kızılay, depremden etkilenen yöresel gıda ikmali için 75 yemek aracında ve 5 seyyar mutfakta kullanıldı. Ayrıca sıcak yemek, ara öğün, çorba, sıcak / soğuk içecek ve su dağıtımına devam edilecektir. Vatandaşların soğuktan etkilenmemesi için büyük çaba sarf eden Kızılaycılar; battaniye, çadır ve yatak göndermeye devam ediyor.
Hepimizin başı sağ olsun, en kısa sürede her şeyin daha iyi gitmesi dileklerimizle..
İlginizi Çekebilir: Uzaktan Restorant Yönetimi Nasıl Sağlanır?