İster tam bir profesyonel olun ister işin içine yeni girecek bir amatör; enfes tatların sırrı doğru tarifleri kullanmak, doğru adımları izlemek gerektirir. Mutfaklara gelince hepsinin ortak özelliği pratik, kullanışlı, sağlıklı, estetik ve incelikli tarifler için hayat kurtarıcı ürünlere sahip olmaları. Tüm bu şartları aynı anda sağlamak karmaşık görünsede sadece 10 pratik alet ile mutfağınızın tüm ihtiyaçlarını bir master şef edasıyla karşılayın;
Her gün üç öğün yemek yediğimiz düşünülünce mutfakta ne kadar zaman geçirildiğini tahmin edebiliyor musunuz? Evde en çok tasarruf edilmesi gereken yer mutfak oluyor. Ancak mutfakta tasarruf denince aklınıza sadece mutfak harcamaları ve tüketim alışkanlıkları geliyorsa yanılıyorsunuz! “Zamandan tasarruf” insan hayatında, özellikle çalışanların ve metropolde yaşayanların öncelikleri arasında yer alıyor. Yemeklerin pişirme süresini neredeyse üçte birine kadar düşüren düdüklü tencereler bu noktada zamandan tasarruf sağlayan en iyi mutfak yardımcısı oluşuyla mutfaklarda hayat kurtarıcı bir yer ediniyor.
Sağlıklı beslenme için tercih edilen gıdalar kadar nasıl tüketildiği de önemli. Yanlış pişirme teknikleri gıdaların bileşenlerine zarar vereceği için doğru mutfak ürünleriyle gıdaları besin değerlerini ve bileşenlerini koruyacağı pişirme teknikleri tercih edilmeli. Bu noktada mutfakların sağlıktan sorumlu temel ürünü ve diyet yapanların kurtarıcısı olan buharlı tencereler devreye giriyor. Sağlıklı beslenmenin önde gelen pişirme tekniği olarak buharda pişirme, yüzyıllardır Uzak Doğu’da en çok tercih edilen pişirme yöntemi. Vitamini haşlama suyuna geçen ve vitaminini koruyamayan gıdaların aksine, sebze gibi vitamin açısından zengin gıdaların besin değerini kaybetmeden pişmesini sağlıyor. Metabolizmayı güçlendiren ve sindirimi kolaylaştıran bir pişirme yöntemi olmasının yanı sıra gıdaların kendine özgü tadı, kokusu, dokusu ve canlı renkleri kaybolmadan kalıyor.
Menülerin ustalığı ve lezzeti bir arada ortaya koyan nefis “etlerinin” en büyük sırrı pişirme aşamasında gizli. Ete tüm lezzetini veren öz suyun pişirirken kaybolmaması ise leziz etlerin püf noktası. Tüm lezzeti suyunda gizli olan etin pişirilirken bu suyu kaybetmesi çok önemli. Dolayısıyla hem suyunu hem de lezzetini korumasını asıl sağlayacak olan “pişirme işlemini” uygun tavada yapmak usta işi leziz bir et için en temel gereklilik. İşte mutfakta bunun için özel üretilmiş bir mühürleme tavası kullanmak sofralarınızı lokum gibi pişmiş etlerle taçlandırmak adına en ideal seçim olacaktır.
Mutfakta zaman geçirenlerin en çok kullandığı ürün ve aynı zamanda mutfağın en önemli aksesuarı bıçaklar. Ancak mutfakların demirbaşı olan bıçakları hepimiz kullansak da doğru yerde doğru bıçağı kullanmak hayat kolaylaştırır. Bu noktada dilimleme, kıyma ve parçalama gibi işlemlerde kullanılan şef bıçakları sebze kesmek, doğramak ve şerit halinde et kesmek gibi pek çok hazırlık aşamasını mükemmel şekilde yerine getirmeye yardımcıdır. Ayrıca şef bıçakları tüm bunların yanı sıra yemek yapma keyfini de ikiye katlıyor. İyi bir şef bıçağı seçmenin püf noktası ise bıçağın iyi bir tutuş için ele oturan saplara ve sap ile bıçak arasında dengeye sahip olduğuna dikkat etmek.
Mutfaktaki en büyük yardımcılardan bir diğeri de gerçek manada bir şefe, dolayısıyla da usta bir yardımcıya dönüşen mutfak şefi. Bazen bin bir zahmete dönüşen, kelimenin tam anlamıyla “emek” olarak servis edilen bazı tatlar var ki, hazırlama aşaması ne kadar dikkat ve özen isterse lezzeti de bir o kadar enfes oluyor. Farklı karıştırma ve yoğurma hızlarına sahip olan mutfak şefiyle ise tüm zahmetli aşamalar ortadan kalkarken ekmek, kruvasan ve İtalyan makarnaları gibi ustalık eseri olan incelikli tariflerin yapımı da kolaylaşıyor; sizin de sadece hazırladığınız hamur işlerinin keyifle tadını çıkarmak kalıyor. Tüm çırpma, karıştırma ve yoğurma işlemlerini ustalıkla yapmasının yanı sıra ayrıca hamur açma- kesme aparatı gibi ek aparatlarla da desteklenebilen bu tam profesyonel mutfak makinesiyle mutfakta harikalar yaratan bir şefe dönüşebilirsiniz.
Cam Karaflar
Yeme içme deneyimine adeta sınıf atlatan ancak yine de en mütevazı sofralardan en gösterişli sofralara her masaya uyum sağlayan en şık mutfak ürünü karaflar. Tasarımı itibariyle zarif bir görünüm sunan ve uyum sağlayan karaflar yalnızca bir mutfak ihtiyacı değil, yatak başucunuzda ve çalışma masanızda da kendine yer buluşuyla çok yönlü kullanım imkanı sunuyor. Ayrıca karaflar sofrada su servis etmek için kullanılmasının yanı sıra yemek masalarına renk katan meşrubatların servisi için de tercih edilen mutfağın vazgeçilmezlerinden biri.
Mükemmel yemeklerin olmazsa olmazı şık çatal, kaşık ve bıçaklar işlevleri kadar estetik olarak da sofralarda yer edinişiyle mutfakların demirbaşları arasında. Sofrada şıklığı ve zarafeti temsil eden bu işlevinin ise sürekli kullanılması sebebiyle dayanıklı ve kaliteli malzemeyle desteklenmesi son derece önemli. Dolayısıyla sofrada şıklığın ilk kuralı, günlük kullanımda çizilmelere ve aşınmalara karşı dayanıklı, asitten etkilenmeyen ve parlaklığını koruyan materyale sahip olan setler tercih etmek olacaktır.
Gıdaları mevsiminde tüketmek veya dondurucuya koyup sonraya da saklamak tamamen tercih meselesi; ancak tek bir ortak şarta sahipler, o da taze ve sağlıklı olmak. Mevsiminde alınan taze ürünleri veya herhangi başka bir gıda ürününü dondurucuda saklayıp daha uzun süre tüketilebilir hale getirmek, sofralarda daima farklı lezzet seçenekleri sunmaya imkan sağlayan en pratik yöntem. Ancak her iki saklama yöntemlerinin sağlıklı olması son derece önemli. Bunun için dondurucuda saklanacak ürünlerin hava almadan içerisinde mikroorganizma üremesini önlemek, soğutucu kısmında ise yine hava alarak küflenmesine engel olarak gıdaların tazeliğini uzun süre korumasını sağlamak için vakum makineleri mutfaktaki yardımcı araçlardan biri.
Lezzeti ve kıvamı bir türlü “ideal” olana kavuşturulamayan, “ben yaptım seninki gibi olmadı” diye yakınılan o meşhur “tutturulamayan tarifler”… Göz kararına tepki olarak yaratılmış, çeşit çeşit su bardakları arasında gerçek ölçüsünün sayısal değeri tam bir muammaya dönüşen “gizli tarifler”… İşte burada bütün sırrı bozan ve gizemleri çözen mutfak kahramanı ölçme kabı ve hassas tartı. Gramaj olarak hassas ölçeklere sahip olan tarifler için bu kahramanlardan yardım almak ise leziz hedefe ulaşmayı sağlıyor.
Eğer bir kahve tutkunuysanız yalnızca mutfağınızda değil hayatınızın merkezinde bir şeye ihtiyacınız var; kahve makinesi. Gerçek kahve severlerin ve kahve gurmelerinin evlerindeki olmazsa olmazlarından biri kahve makineleri. İstenilen tat ve kıvamı elde etmek için kahvenin aromasıyla birlikte sertliğini son derece pratik bir şekilde ayarlayabilmeyi sağlayan bir filtre kahve makinesi ve başta sütlü kahveler olmak üzere Cappuccino, latte macchiato, Americano ve diğer özel kahveleri hazırlama imkanı sunan bir espresso makinesi kahve tutkunlarının evde kahve keyfi için vazgeçilmez yardımcıları.
İlginizi Çekebilir: Restoran Ürün Kategorileri Nelerdir?