3d Secure Nedir? | NarPOS Restoran Otomasyonu
3d Secure Nedir?

3d Secure Nedir?

3d Secure Nedir?


3d Secure Nedir?

Gelişen ve yaygınlaşan bileşim ve iletişim teknolojileri on yıllarda interneti hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline getirmiştir. İnternete erişim imkânının giderek artmasının ardından, internette çevrimiçi olarak oyunlar oynamak, arkadaşlarla sohbet etmek, sosyal paylaşım sitelerinde oyalanmak, istediğimiz bilgiye her an ulaşma imkânına sahip olmak, basılı gazete ve dergilerden farklı olarak 7/24 hizmet veren internet medyasından güncel haberlere ulaşabilmek ve internet aracılığıyla alışveriş yapmak internetin en önemli kullanım alanlarındandır. 1995’li yıllardan itibaren internet, ticari amaçlar için daha sık kullanılma sunuldu. Son dönemlerde internet, e-ticaret boyutuyla dikkati çekmiş, yeni bir alışveriş biçimini ortaya çıkarmıştır. İnternet üzerinden alışveriş, tüketiciler arasında yaygınlaştı ve bunun sonucunda firmalara ve pazarlamaya yeni dinamikler getirdi. E-ticaretin gittikçe genişleyen ticari hacmi ve popülaritesinin yaygınlaşmasındaki en büyük nedenlerinden biri bütün katılımcılara fayda sağlamaktadır.

Tüketici açısından düşünüldüğünde toptancı, perakendeci ve bazen de taşıyıcı gibi aracıları ortadan kaldırdığı için hızlı, kolay ve daha uygun fiyatla alışveriş imkânı sunulmaktadır. Satıcı açısından düşünüldüğünde ise; fiziki mekân, eleman bulundurma ve stokların maliyeti gibi sıkıntıları giderdiği için önemli ölçüde tasarruf sağlayan bir satış ve pazarlama yöntemidir. Güvenlik, elektronik ticaretin en önemli sorunlarından biri olarak her zaman öne çıkıyor. Ticaretin olmazsa olmazı karşılıklı güven tesisinin sağlanması her iki taraf içinde çok önemlidir. Tarafların yeni yeni alışmaya başladığı internetten alışverişin yarattığı tedirginlik göz ardı edilemez. Diğer taraftan ise, internet ağının herkese açık olmasının getirdiği tehlikeler de vardır. Ağlar üzerinde veri iletiminde ve verinin gizliliğinin korunmasında alıcı ile göndericinin kimliklerinin doğrulanmasında bazı durumlarda karşı karşıya kalınır. E-ticarette tüketicilerin sitelerinden alışveriş yapmak için iletmek durumunda kaldıkları kredi kartı vb. Bilgilerin internet üzerinden iletilirken this edilmesi riski de vardır. Ancak, e-ticarette kredi kartı bilgilerinin başkalarının eline geçme riski büyük bir oranda giderilmiştir. E-ticarette alıcı ve satıcı birbirlerini görmez ve karşılıklı olarak güvenin sağlanması için daha fazla önlemler almak gerekebilir. Öncelikle alıcı ve satıcı taraflar birbirlerinin kimliklerini doğrulamak isterler. Sanal alışveriş hizmeti veren firmalar, kredi kartı bilgilerinin güvenliği ve gizliliğini sağlamak için yaygın olarak 3D secure sistemini kullanırlar.

3D Secure Nasıl Çalışır?

3D Secure günümüz büyük e-ticaret sitelerinin neredeyse hepsinin tercih ettiği bir güvenlik yöntemidir. Bu yöntem kullanılarak dolandırıcılık ve hırsızlık gibi şeylerin önüne geçilmek istenmektedir. 3D secure kullananlar bunu başarmış gibi görünüyor. Kredi kartı bilgileriniz dolandırıcı veya hırsız tarafından ele geçirilse bile kartınızdan alış-veriş yapılmasını engelliyor. Online ödeme dediğimizde, basit anlamda bir e-ticaret sitesine girilir ürün seçilir, sepete eklenir ve kart bilgilerinin girilmesinin ardından cep telefonunuza kod gelir ve bu kod yazılır, ödeme böylece tamamlanmış olur. 3D Secure sistemini bazı siteler zorunlu tutar. Bazıları ise 3DSecure entegrasyonunu hiç yapmamaktadır. Bazı sitelerde seçenek olarak sunar. Bunlara örnek olarak hespiburada.com gösterilebilir. 3D Secure’ü seçmediğinizde ise ödeme direk karttan yapılır ve telefonunuza mesaj gönderilmez. 3D Secure’ü seçtiğimizde telefonunuza kod içeren mesaj gelir ve kod girilip güvenli bir şekilde ödemeyi gerçekleştirmiş olursunuz. Öte yandan, Belli bir miktar ücretin altındaki ürünler için para miktarı önemsiz olduğu az olduğundan 3D Secure ödeme istemez. Bu sayede yükümlülüğü size bırakır. Hatta e-ticaret siteleri güvenli ödeme gereken para limitini müşteri bazlı belirliyor olabilir. 3D Secure’ ün yüzeysel olarak modüllerinden ve modüller arasındaki süreç şu şekilde işler. Örneğin, ödeme yaparken güvenli ödeyi seçtiğinizde ve bu pahalı bir ürünse Üye işyerinde bulunan 3DSRequestor’ın topladığı bilgiler 3DSServer’dan ilgili DS server’ına iletilir.

DS de bilgileri kart aralığına göre ACS’ye iletir. Bu kısımda ACS, banka ile iletişim kurarak banka tarafından doğrulama isteğinde bulunur. Bu sefer 3DSRequestor tarafından ACS’e challenge isteği yapılmış olur ve ACS tarafından doğrulama ekranı oluşturulur. Kart bilgilerini giren kişinin gerçekten müşteri olduğunun anlaşılması için banka tarafından telefona kodlu mesaj gönderilir. Açılan ekranda kullanıcının girdiği kod, ACS tarafından kontrol edilir ve onaya alınır. Sonuç DS’e ve Acquirer Domain kısmındaki 3DSRequetor’a gönderilir. Güvenli bir şekilde alışveriş tamamlanmış olur.

 

 

3D Secure Neden Önemlidir

3D Secure, ister satıcı ister alıcı olun her durumda büyük bir öneme sahiptir. Satıcı yönü ile incelendiğinde, 3D Secure’yi kullanmamanız dahilinde sisteminiz tam anlamıyla güvenli olmayacaktır. Bü yüzden, siteniz üzerinde herhangi bir dolandırıcılık ile karşılaştığınızda, bir kullanıcınız mağdur bu durumdan olduğunda, siz de bundan müzdarip olabilirsiniz. Çünkü, mağdur olan kullanıcı size dava açabilir. Öte yandan, eğer dava açmaz ise kullanıcı durumu kurtarıp dolandırıcı tarafından sipariş edilen ürünü iade veya iptal etmek isteyebilir. Ayrıca siteniz ve markanız prestij ve güvenilirlik konusunda kuşku yaratabilir. Başka kullanıcılar bu haberi duyduğunda, gözle görülür bir şekilde müşteri kaybedebilirsiniz. Bu da yine kaybettiğiniz satışlar ve maddi zarara yol açar. Müşteri perspektifinden konu ele alındığında ise, 3D Secure teknolojisinin kullanılmadığı bir ortamda muhtemelen eski yöntem olan 128 bitlik şifreleme kullanılacaktır. Aslında bu yönteme güvensiz bir yöntem demek doğru olmayabilir. Ancak, büyük bir güvenlik açığı olan bir yöntemdir. Kredi kartınızın bilgileri 3. Taraflar tarafından ele geçirilebilir ve bu ciddi bir dolandırıcılık ise bundan haberiniz dahi olmayabilir.

Böyle bir durumda kötü niyetli kişiler kartınızdan dilediği gibi alış-veriş yapıp sizi ciddi maddi zararlar ile karşı karşıya bırakabilir. Son durum ise telefonunuzun hacklenerek ele geçirilmesidir. Bu durumda, telefonunuzu hackleyen kişi 3D secure ile gelen kodlu mesajı direkt yakalayıp kullanır ve telefonunuzdan siler. Bu durumda telefonunuzun yazılımsal güvenliğinden de sorumlu olursunuz. Ayrıca fiziksel olarak çalınma riskine karşı telefonlarda uzaktan kilitleme ve kontrol etme teknolojileri mevcut oluyor. Bu teknolojileri telefonunuza kurarak telefonunuz çalındığında uzaktan kilitleyip kontrolü sağlayabilirsiniz.

3D Secure’yi Doğru ve Etkili Kullanmak

Kullanıcıya gerekli şifrenin ulaşmaması durumu genellikle bankanıza doğru telefon numarası vermemenizden kaynaklanır. Bankaya kayıtlı telefon numara/numaralarınızı kontrol edip doğru olduğundan eminiz olmanız gerekmektedir. Ayrıca bazı bankalar şifreli kodu telefon numarasına değil e-posta adresinize veya kendi mobil bankacılık uygulamasından bildirim şeklinde gönderiyor olabilir. Öte yandan sayfanın doğru çalışmaması durumuna da sıkça rastlanılır. 3D Secure’nin size verdiği şifreyi yazmanıza rağmen alışveriş gerçekleşmiyor olabilir. Bunun genellikle iki durumdan dolayı olduğu bilinir. İlk problem tarayıcınız ile ilgili olabilir. Bazı tarayıcılar 3D Secure’yi doğru çalıştıramaz ve bunun sonucunda bu hata ile karşılaşılır.

Bu durumda başka bir tarayıcı ile alışverişinizi gerçekleştirmeye çalışın. İkinci sebep ise kartınızı internet bankacılığına açmamanız konusundadır. Bu durumda, son onaylama işlemi olan 3D Secure doğru çalışmaz ve alışveriş gerçekleşmez. Bankanız ile iletişime geçerek kartınızı online alışverişlere açtırmanız gerekmektedir. Bazen de kullanıcılar 3D Secure sayfasının açılmaması veya yanlış açılması durumları ile karşılaşabiliyor. Bu durumlarda, 3D Secure sayfası pop-up şeklinde açılır. Ve bir pop-up engelleyici kullanıyorsanız 3D Secure sayfası düzgün şekilde görüntülenmez. Pop-up engelleyicinizi kapatın ve alışverişinizi o şekilde gerçekleştirmeyi deneyin. Diğer bir neden ise tarayıcınız ile ilgili olabilir.

İlginizi Çekebilir: Yeni Bir Restoranı Başarılı Yapan 8 İpucu