Tüm yeniliklerde olduğu gibi yeni yılda da umutların yeşerdiğine inanıyoruz. 2023'ün bizim için çok güzel bir yıl olacağına inanmaya devam etmeliyiz. Böylece daha mutlu ve sağlıklı olabileceğimize inanıyoruz. Her yıl olduğu gibi yeni yıla da girmek üzere olan gastronomik trendlere bakmak size birçok farklı fikir verebilir ve belki yeme-içme tercihlerinizin nasıl değişeceğine dair bazı çıkarımlar yapabilirsiniz. O yüzden lafı da çok uzatmadan anlatmaya başlayalım.
Fonksiyonel gıdalar; temel beslenmenin ötesinde vücuda faydalı olan ve bazı hastalıkların önlenmesinde ve hastalık riskinin azaltılmasında rol oynayan gıdaları ifade etmektedir.Devam eden pazarlardan biridir. Aslında, COVID-19 pandemisinden bu yana fonksiyonel gıdalara olan talep arttı. Virüsün bağışıklık sistemi zayıflamış insanlara daha sert saldırması, onları savunmasız ve hatta ölümcül hale getirmesi, kefir, ev yapımı yoğurt, kombucha ve lahana turşusu gibi sağlıklı gıdaların yükselişini hızlandırdı. Birçok kişinin diyetinde yerini almıştır ve almaya da devam edecektir. Yararlı mikroflora, zerdeçal, bal, yeşil çay, balık yağı ve zencefil gibi probiyotik besinlerin yanı sıra artık hayatımızda çok şey var.Güç artırıcı içerikler içeren ürün pazarının bu yıl sonunda 117 milyon dolara ulaşması bekleniyor. . Yerel ürünlere, organik gıdalara ve sağlıklı beslenmeye yatırım yapan işletmeler, kesinlikle tekrar müşteri çekecektir. Mevcut işletmelerin menülerini bu şekilde düzenlemeleri de ayrıca bir artı.
Sıcak havalı fritözler veya havalı fritözler mutfakta aniden ortaya çıktı ve günümüzde birçok insan için vazgeçilmez mutfak aletlerinden biri haline geldi. Canım zaman zaman fast food yemek istediğinde çok yağlı patates kızartmasına hayır diyemem ama uzun zaman oldu kızarmış yiyecekleri tüm diyetimden çıkardım ve özellikle hızlı yemek isteyenler için ideal. Bütün tavuktan musakkaya, balıktan patates kızartmasına, muffinden ekmeğe kadar birçok ürün bu hava fritözlerinde pişirilebilmektedir. Bu fritöz, ürününüzün etrafındaki sıcak havayı ideal bir kıvamda ısıtır. Bu, bir mini fırından çok daha hızlıdır. Bu spor çılgınlığı çağında profesyonel ve eğlence amaçlı sporcular için kalori dengesini korumada da çok başarılı olmuştur. Bunun başlıca nedeni çok az yağ kullanan hava fritözleri ile çok iyi sonuçlar almanızdır.
Araştırmalar, krizdeyken bizi daha mutlu eden ve güzel zamanları hatırlatan yiyecekler yeme eğiliminde olduğumuzu gösteriyor. Pandemi sürecinde restoranlar bir süreliğine kapalı olacaktır. Evde yemek yemeye devam ettim. Çocukluğumuzdan tanıdığımız kokular, tatlar, sağlıklı atıştırmalıklar anılarımızdan evimize taşındı... Sofralarda toplanmış lezzetli ev yemekleri, Belki de her zamankinden daha değerli! Böylece her sipariş, onu sunulduğu şekilde pişirmek için zamanı, sıcaklığı ve hatta zamanı olmayan birinin kapısına gelirdi. Tam menüler gönderen şirketlerden malzemeleri tam oranlarda gönderip sizin için pişirmelerine izin veren uygulamalara kadar, "ev yemekleri" artık daha geniş bir "ev yemekleri" tanımına dönüşüyor. Trendlerden biri de "evde yemek deneyimi". genişletmeye devam edecek. Ayrıca ağırlıkla sıcak ve soğuk yemek alabileceğiniz bir gıda pazarı da bulacaksınız. Yani Avrupa'dan Asya'ya kadar birçok ülkede süpermarketin köşesinde sadece bu işe odaklanan, malzemelerini seçip pişirebileceğiniz gıda marketleri açılacak ve hızla büyüdüğünü de ekleyelim. Patates kızartması, kümes hayvanları ve buğulanmış sebzeleri bir çay kaşığı yağda pişiren küçük ev aletleri pazarı patlama yaşıyor.
Bu yeni bir uygulama değil, ancak bu yıl sıcak bir konu haline geldi ve giderek daha fazla insan tarafından kullanılıyor. Diyet yapmak bildiğiniz gibi pek hoş bir iş değil. Ayrıca diyetisyenler tarafından verilen listeleri yapmak özellikle iş bölümü için çok yorucu olabiliyor. 2019'da yemekler her öğünde beslenme uzmanı tarafından belirlenen bir programla kapınıza kadar getiriliyor. Birkaç firmanın yemeklerini tatma fırsatım oldu. Çok lezzetli ve doyurucu olduğunu söylemeliyim. Tabii bu işin önemli bir maliyeti olduğunu da eklemek gerekiyor.
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da “Sıfır Atık”tan başlayacağız. Ancak bu yıl, küresel sürdürülebilirlik gibi ekonomik kriz ihtiyacı da ortaya çıkıyor. Nedeni ne olursa olsun, gıda fiyatlarında her yıl yaşanan aşırı artış, diyetlerimizi kişiselleştirme düşüncesini pekiştiriyor. Bunun birçok kullanımı var. Nereden başlayacağınızdan emin değilseniz, Google'da arama yapmanız yeterlidir. Ek olarak, yiyeceklerin nasıl saklanacağını anlamak ve öğrenmek yardımcı olabilir.
Innova Tüketici Anketi 2020'ye göre, dünya çapında her 5 tüketiciden 3'ü gıdalarının nereden geldiği ve nasıl yapıldığı hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyor. Organik veya katkısız şeffaf olması esastır. Bu nedenle şirketler, tüketicilere sürdürülebilir ve insancıl bir şekilde gıda ürettiklerini göstermelidir. Muhtemelen "temiz etiket" terimini daha sık duyacaksınız. Şeffaflığı artırmak için radyo frekansı tanımlama dahil olmak üzere yeni teknolojik gelişmelere tanık olacağız. Uçtan uca tedarik zinciri süreç takibi, görünmez barkodlar gibi kablosuz/akıllı teknolojiler… Yiyecek içecek sektöründe hem üreticiler hem de tüketiciler pandemi ile bir arada yaşamaya alıştı. Odak artık sürdürülebilirliğe kayıyor. Gıda teknolojisi şirketi ADM'ye göre, tüketicilerin yaklaşık üçte ikisi, bir gıdayı seçerken bir gıdanın çevre üzerinde olumlu bir etkisinin olup olmadığını sorguluyor. Lux Research'ün The Food Company of 2050 raporuna göre, "sürdürülebilirliğin iyileştirilmesi" marka bilinirliğini ve pazar payını artırmada kilit bir faktördür. Restoranınız 'sıfır atık' prensibine göre mi çalışıyor, menüde 'yeşil enerji' kullanıldığına dair herhangi bir ibare var mı? Yeme-içme sektörünün odak noktası bilinçli müşteri!
Her zaman söylediğim gibi dünyanın geleceğinin veganlıkla doğru orantılı olduğuna inanıyorum.Ne kadar az hayvansal gıda tüketirsek sürdürülebilir bir dünya yaratmaya o kadar katkı sağlayabileceğimize inanıyorum. geçen yıldan beri hem ülkemizde hem de dünyada belirgin bir artış var.Birçok insan güncelleme yapıyor.Açıkçası ben daha az et yemeye çalışıyorum. Ama başka bir konu açmadan şunu belirteyim: En azından literatürde adı bile geçmeyen çeşitli tekniklerle et peşinde koşma işinin propagandası ve videoları popüler hale geldi.
Çoğumuz plastik poşet günlerinden mezun olduk ve kendimize ve dünyaya bir iyilik yaptık. Tüketiciler artık benzer özeni ürün ambalajlarında da bekliyor. Bu ilgi sayesinde firmalar, geri dönüştürülebilir veya geri dönüştürülebilir malzemelerden yapılmış sağlıklı ve güvenli ambalajlar kullanarak tüketicilerini memnun etmeye çalışmışlardır.
Aslında avokado yetiştiriciliği ülkemizde uzun zamandır çok popüler ve beslenmemize de yansıyor. Yağ açısından zengindir, vücudumuza sağlık getirir. Olgun avokadoların tereyağlı dokusu pek çok farklı tarzda kullanılabilir. Ekmeğin üzerine sürün, pudinglere ekleyin, limon suyuyla kullanın veya smoothie kaselerine atın, avokado harikadır. Yine de uzmanları dinlemek mantıklı. Unutma, her şeyin fazlası iyi değildir.
Kalın kenarlı ve boşluklu ancak ince olan Napoliten tarzı pizza, geçen yıldan bu yana ince pizzanın kralı olarak sağlam bir şekilde kurulmuştur. Özel bir teknikle hamurun nem oranını %80'e kadar yükselten ve ön fermantasyonla lezzet ve doku kazandıran şef, odun ateşinde yüksek ısıda pişen ve mevsim vurgularıyla zenginleştirilmiş pizzalar sunuyor. çok iyi yapıyorsun Gurme hamburgerlerin yerini zincir hamburgerlere bırakması gibi, ülkemizdeki gurme pizzacılarda da gelişmemiş bir sektör ortaya çıktığı bir gerçektir.
İlginizi Çekebilir: Mutfakta Gerekli Olan Malzemeler Nelerdir?