Restorantlarda Kar Marjı Nasıl Hesaplanmalıdır? | NarPOS Restoran Otomasyonu
Restorantlarda Kar Marjı Nasıl Hesaplanmalıdır?

Restorantlarda Kar Marjı Nasıl Hesaplanmalıdır?

Restorantlarda Kar Marjı Nasıl Hesaplanmalıdır?


Kar her işletme için çok önemlidir. Yiyecek içecek sektörü için de, Restoran kar marjını iyi analiz etmek ve anlamak lazım. Öncelikle bir restoranın ortalama kâr marjı, farklı faktörlere göre büyük ölçüde değişir. Restoranınızın kârını kimse kesin sayılarla tahmin edemez. Kar marjı; coğrafi konumunuza, mevcut trende, belirli ürünlerin mevsimsel bulunabilirliğine, bölgenizin ekonomik durumuna bağlı olarak değişir. Örneğin Amerika Birleşik Devletlerinde ortalama kar marjı%10 civarındadır. Ancak Meksika’da bu oran oldukça farklı olarak %20 seviyelerindedir. Böylece, kar marjı bölgeden bölgeye değişiklik gösteren bir orandır. Buna ilave olarak,  kâr kendi para biriminizde hesaplansa bile, kâr marjı her zaman yüzde cinsinden ifade edilir. Bir restoran müşteri ve satıcı ilişkisi odaklı şekilde yönetilmelidir. Yemek envanterlerin ve stok gelir giderleri tam zamanlı ve düzgün şekilde izlenmelidir. Mekan, personel ve tüm alanlarda restoran, verimli şekilde yönetilmeli ve analiz edilmelidir. İşletmenin tüm faaliyetleri hakkında bilgi sahip olmak için belirli oranlardan faydalanılabilir.

 Restoran yönetimi ana maliyetler, yiyecek, içecek, yönetim, saatlik personel ve sosyal yardım masraflarını kapsar. Genel olarak yeme içme sektöründeki bir işletmenin asal maliyeti satışlarının% 66'sından % 67'sine eşittir. Bu metrik işletmenin iç yönetimindekiler ve dış yatırıcımlar için geçerlidir. Bu tutardan daha daha yüksek olan asal maliyetler, envanter fiyatlarının veya ücret oranlarının işletme için uygun olmadığının göstergesi olabilir. İşletme binasının sahibi kira veya ipotek ödemeleri bulunmayan bir şirket için bu oran daha yüksektir. Toplam maliyet, restoranın kullandığı spesifik  ürünlerin gider ayrımını ölçer. Bu metrikten, menü değişirse ve ya menüyü değiştirmeye kara verdiyseniz yararlanabilirsiniz. Çünkü bu size kesin sonuç verir. Yiyecek içecek maliyeti, belirli bir menü öğesi veya bir grup öğe için olabilir. Örneğin bir fast food restoranı, yiyecek masraflarının% 20'sini hamburger almaya harcıyor olabilir. Ya da bir deniz ürünleri restoranı, yemek masraflarının% 40'ını işletme stratejisine uygun olmayabilecek şekilde ürün olmaya harcıyor olabilir.

Bu metrik ile belirli menülerin iptali ya da incelemeye alınıp alınmayacağını öğrenmenizi sağlayabilir. Yatırımcılara göre de bu metrik, hem şirketin kimliğini hem de restoranın stratejik inisiyatiflere uyup uymadığının belirlenmesinde kullanılabilir. Restoranlar uygun envanter seviyelerini korumalıdır. Stok oranı, satışların ortalama stok maliyetine bölünmesiyle hesaplanır. Bununla birlikte, stoklarında taze içerik bulunduran bir restoranlar envanter cirosunu en az yedi güne kadar en aza indirgemek isteyebilir. Eğer endüstri ortalamalarından daha yüksek bir metriğe sahipseniz, bu oran sizin için yetersiz stok alımını, miktar indirimi kullanımının eksikliğini ve kıtlık riskini temsil edebilir. Diğer taraftan düşük bir metrik, ok fazla yiyecek satın alındığı, işin yavaşladığı veya gıda kalitesinin potansiyel olarak uzun vadeli satışlarda doğrudan bir etkisi olabilecek yeni ürünlerin olmaması nedeniyle düşüş gösterdiği anlamına gelmektedir. Sonuç olarak kar marjı hesaplaması ve belirli metriklere göre planlar yapılıp ilerlenmesi işletmenin yararına olup, sizin kar oranınızı arttırır.

Kar Marjının Özellikleri

Muhasebe uzmanları tarafından Restoran kar marjı özellikleri iki türde incelenir. Bunlar, Brüt kar marjı ve Net kar marjı. Bu iki önemli başlık restoran sahipleri tarafından genellikle karıştırılır. Ancak kar marjı konusunu detaylı ve doğru şekilde anlamak için bu ikisi arasındaki farklı bilmeniz gerekiyor. Brüt kar marjı gayri safi kardır. Sattığınız malların maliyetini düşürdükten sonra kalan brüt rakam. Bir başka deyişle, yiyecek masrafları ve doğrudan hazırlık ve servisle ilgili işçilik masraflarını temsil eder. Bunların hepsi size, net bir kar oranını göstermez. Ancak, işletmenizin verimliliğini ve karlılığını değerlendiren profesyoneller için faydalı bir istatistiktir. Bu oran tüm masrafları içerir.  İdari giderler, bina maliyetleri, vergiler ve faiz gibi konular bunun içinde yer alır. Yani, net kar sizin cebinize girendir. Kar marjının diğer başlığı ise net kardır. Onu da işinizi yürütmenin tüm maliyetlerini brüt kârınızdan düştükten sonra elde edebilirsiniz. Kira, çalışan maaşları, idari maliyetler, vergiler, bakım gibi konuları içerir. Restoranınızın mali durumunu yönetmek için net karı bilmek çok önemlidir. Çünkü size restoranınızın ne kadar başarılı ve kârlı olduğunu gösterir. Net kar; Toplam hasılattan, toplam giderleri çıkarttığınızda kalan rakamdır.

Net kar marjı ise, net karın hasılata bölünüp 100 ile çarpılması ile bulunur. Diğer taraftan, gelire ek olarak satılan malın maliyetine bölünmesi de gelire eşittir. Dolaylı ve dolaysız, eksi tüm maliyetleri gelire bölerseniz net kara da ulaşırsınız. İkisinin arasındaki en büyük fark budur. İşletmenizin  başarılı olup olmayacağını bilmek isteyip istemediğinize bakılacak en iyi yer, net kar marjıdır. Örneğin kar marjınız %10 ise bunun anlamı, müşterinin harcadığı her dolardan - restoran tüm masraflar için 90 sent ödüyor ve on kuruş kâr elde ediyorsunuz. Bütün S&P 500 şirketleri için ortalama net kar marjı yüzde 8'in biraz üzerindedir. Net kar marjını belirlemek olduça zordur ve bu oran restoran çeşidine ve türüne göre değişir. Örneğin, Tam hizmet veren restoranlar, diğer tüm restoranlardan en düşük kar marjına sahip işletmelerdir. Ancak, düzgün bir yönetim ve iş stratejisiyle, tam hizmet veren restoranlar çok kârlı olabilir. Öte yandan fast food restoranları en çok kar marjına sahip işletmelerdir ve yüksek satış hacmine sahiplerdir. Bunun en büyük nedeni daha az personele ihtiyaç duymaları ve daha ucuz malzemeler kullanmalarıdır. Fast food restoranlara benzer şekilde yemek kamyonlarının da kar marjı yüksektir. Bunun nedeni, fast food restoranındaki kar marjın yüksek olması nedenleri ile aynıdır.

Kar Marjı Nasıl Arttırılır?

Restoran kar marjını arttırmak için, satışlarınızı arttırıp maliyetlerinizi düşürmelisiniz. Öncelikle, satışlarınızın artması maliyeti düşürmez. Çünkü satılan malların maliyeti değişmez. Ancak, kira, kamu hizmetleri ve bakım gibi sabit maliyetler bu durumu değiştirebilir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte online sipariş oranı arttı. Bu nedenle, restoranınızın internet siparişleri alabilecek bir web sitesine sahip olması hasılatınızı önemli ölçüde artırabilir. Eğer restoranınızı internet ile tanıştırırsanız, daha fazla sipariş almaya başlarsınız. Bu da karınızı arttırmanıza neden olur. Menü bir restoranın en önemli parçasıdır. Menüdeki fiyatlar restoranınızın kârlılığı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Size kar ettirecek ürünleri menülerinizde ön plana çıkartın. Bu kar marjınızı arttırır. Örneğin bu tür ürünleri, menülerinizde üst sıralara koyabilirsiniz. Müşterilerin onu görmesini sağlayın. Öte yandan, satış raporları da karınıza direkt olarak etki eden başlıklardandır. Bu raporlar, en çok satan ürünler gibi önemli ticari bilgileri ortaya çıkarır. Buna ilave olarak, bir menü biriminden gelen toplam kârınızı hesaplamanıza yardımcı olacaktır. Örneğin, satış raporunuza baktıktan sonra satışlarınızın %42'sini büyük tavuk burgerlerin oluşturduğunu öğrenebilirsiniz. Bu bilgi ışığında, burgerlerinizi her zaman stokta tutmanız gerektiğini bilirsiniz. Buna ilave olarak, başka burger çeşitleri üretip satabilirsiniz. Günümüzde müşterilerin büyük bir bölümü restorana gitmeden önce internetten işletmeyi aratıp yorumlara ve puanlamalar bakıyor. Bu yüzden restoranınızın daha geniş bir internet görünümü oluşturması için Facebook, Instagram ve Twitter sayfaları da kurabilirsiniz. Kar marjını arttırmanın bir diğer en önemli yolu maliyetleri azaltmaktır. Bunu yapmak için malzeme ve envanterlerin maliyetini düşürebilirsniz. Menünüzü analiz edip, buna göre fiyatlar belirleyin. İsrafı ve hırsızlığı azaltmakta direkt olarak karınıza etki eder. Bu yüzden stok kaydını iyi tutmanız ve gereksiz harcamaları kısmanız gerekir.