Restoran Ürün Kategorileri Nelerdir?
Restoranlar gün boyunca hayatımızın çoğuna tanık olur. Rahat bir restoran genellikle günümüzü daha konforlu hale getirir. Gelişen yemek kültürü, nerede olursanız olun dünyanın dört bir yanından mutfakları deneyimleyebilmek ve ufkunuzu ikiye katlamak restoranların güçlü yönleridir. Paris modernizminden de anlayacağımız üzere, dünyamız restoran kavramıyla ilk kez 17. yüzyılda Boulanger tarafından kurulan modern restoran sayesinde tanıştı. Tüm dünyaya yayılmış olan restoranın konsepti farklı kültürlere uyum sağlamakta, farklı kültürlerle harmanlanmakta ve her kültürün yapısına ve mutfağına göre farklılık göstermektedir. Gelin bunlara daha detaylı bir bakış atalım.
Restoran Ürün Kategorileri Nelerdir?
Deniz Ürünleri
Hızlı servis deniz ürünleri restoranları genellikle sınırlı çeşitlilikte kızarmış deniz ürünleri sunar. Öte yandan, orta sınıf veya üst düzey deniz ürünleri restoranları, çeşitli dondurulmamış hazır yiyecekler sunar. Bu kavram, sürekli değişen deniz ürünleri fiyatları ve birçok balık türünün mevsimsel doğası nedeniyle tehlikeli olabilir. Bu nedenle alışveriş yapılırken ürünlerin taze olmasına ve firmanın kalite standartlarını karşılayıp karşılamadığına özel dikkat gösterilmelidir. Tedarikçiniz verdiği üründen memnun değilse müşterilerinizin de memnun olmayacağından emin olabilirsiniz. Deniz ürünleri konseptli restoranlar genellikle lüks konseptli restoranlar kategorisine giriyor. Kimse taze olmayan balık yemek istemez, bu nedenle sunacağınız ürünlerin kalitesi bu mutfakta çok önemlidir. Deniz ürünleri çok çeşitlidir ve genellikle mezeler ve türevleri tercih edilir, bu nedenle doğru mutfak eşyalarını seçmek akıllıca bir seçimdir. Bu tarz bir restoran için başlangıç ekipmanı olarak iyi bir bıçak önerilir. Balığın içini açmak, derisini çıkarmak, kemiklerini çıkarmak bıçak işi değildir ve Pirge bıçağı ile mutfakta vakit kaybetmeden harika deniz ürünleri yapabilirsiniz.
Steakhouse
Son yıllarda popülerleşen et lokantası, genellikle orta ve üst segment pazara hitap eden bir konseptti. Orta düzey bir et lokantası genellikle ailelerin gittiği, yemeklerin rahat atmosferi artırdığı yerdir. Dekoratif olarak rahat ve batılı unsurların ön plana çıktığı mekanlar için bu konseptin uygun olduğunu söyleyebiliriz. Üst düzey et lokantaları ise daha resmi bir atmosfere sahiptir.
Bu tarz et lokantaları, fiyatları daha yüksek olan ve misafirlerine kendilerini özel hissettiren daha seçkin mekanlardır ve hedef kitleleri ağırlıklı olarak üst düzey misafirlerdir. Steakhouse restoranları son yıllarda gerek görsel zevkleri gerekse restoranlarının şıklığı ile ön plana çıkmaktadır. Bütçeniz hedef kitlenize uygunsa et lokantası seçmek mantıklıdır. Hafif bir müzik seçimi mükemmel bir seçim sunar ve şık restorana özel bir estetik katar. Genellikle grupların uğrak yeri olan bu restoran, iş toplantıları için de tercih ediliyor. Bu konsepte sahip bir restoranda garsonlar bir adım önde oluyor. Müşteriler bu restoran tarzlarında servis edilmekten hoşlanırlar ve lezzet kadar lezzeti de öne çıkarırlar.
Aile Restoranları
Adından da anlaşılacağı gibi, bu tür bir işletme aile işletmesidir. Oldukça makul fiyattadır. Daha büyük yaş grupları tarafından da tercih edilmektedir. Menü geniş ve çocuklardan yaşlılara kadar geniş bir yelpazede insanlar tarafından kullanılabilir. Aile restoranları, fast food restoranlarından daha pahalıdır, ancak bunu masa servisi ile telafi ederler. Kural olarak, bu konseptteki bir restoranın rahat bir iç mekanı ve geniş sandalyeleri olmalıdır. Ayrıca, gerekli çocuk şezlongu hazır bulundurulmalıdır. Genel olarak restoranın ortasında yer alan aile restoranının nerede olduğu çok önemlidir. Bu konsept restoranlarda çeşitlilik çok önemlidir. Her evde aynı tarzda yemek yemeyi sevmeyen birçok insan vardır, bu nedenle çeşitlilik eklemek herkesin farklı seçimler yapmasını ve restorandan memnun ayrılmasını sağlar. Fiyatlandırma politikaları ile ilgili uygun fiyatlandırma, her ailenin bütçesi göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Adından da anlaşılacağı gibi, bu tür restoranlarda diğerlerinden daha fazla bulaşık kirlenir. Bu nedenle mutfağınızda iyi bir bulaşık makinesinin olması çok işinize yarayabilir.
Etnik Restoranlar
Bu tür restoranlar, sınırlı seçeneklere sahip hızlı servis restoranlarından yüksek standartlara hitap eden geniş menülere kadar çeşitlilik göstermektedir. Çeşitli mutfaklardan hizmet veren bir restorana çeşitlendirilebilir. İtalyan, Çin ve Meksika restoranları en popüler etnik restoranların başında geliyor. Ayrıca Hint, İngiliz, Kore, Alman, Japon, Akdeniz ve Vietnam mutfakları konseptiyle kurulan etnik restoranlar da ilgi görüyor.
Farklı kültürlerin yoğun nüfuslu olduğu bölgelerde bu tür kavramların açılması mantıklı ve faydalıdır. Bu tür restoranlarda dünya mutfağına hakimiyet düzeyinizin yüksek olması hem sizin için hem de konsept için önemlidir. Örneğin, dünya mutfağından yemekler sunan bir İtalyan restoranı açıyorsanız, mutfağa uygun iç mekanlar seçmek iyi bir fikirdir. Aynı zamanda en önemlisi seçilen mutfak personelinin bu mutfak hakkında bilgi sahibi olmasıdır. Bir İtalyan restoranını ziyaret eden bir müşteri, o yemeğin mezelerinin menüde olmasını istiyor. Aynı zamanda, ekipman seçilen mutfağa uygun olmalıdır. Örneğin, Meksika yemekleri sunan konsept bir restoran açmayı planlıyorsanız, yüksek yanan bir sobanın olması mutfağınız için önemlidir. Bu nedenle ocak tercihi yaparak kaliteli bir seçim yaparak mutfağınızı dizayn edebilirsiniz.
Pizzacı ve Hamburgerciler
Bu tür fast food restoranlarının AVM'lerde açılması tercih edilse de hedef kitlesi ağırlıklı olarak gençler olduğu için birçok işletme açık havada da işletilebilir. Pizza konseptli restoranlarda menü çeşitliliği size avantaj sağlıyor. Hamburger konseptli restoranda sadece köfte değil, hamburger ekmeği ve soslar da kullanılarak kaliteli hamburger satılıyor. Böyle bir restoranı dekorasyon açısından daha keyifli hale getirmemiz gerekiyor ancak güzel bir ortamda kaliteli malzemelerle ürün satmak da restoranı ön plana çıkarıyor. diğer İtalyan yemekleriyle birleştirilmiş menüden pizza seçmek istiyor. Pizzacı açmak isteyenlerin iki ana seçeneği vardır. Tam hizmet veren bir pizza restoranı açtı. Ancak bir pizzacıda ana yemeğin yine pizza olduğunu unutmamak gerekir. Bu noktada pizza yapmayı bilmiyorsanız iyi bir pizza ustası ile çalışmanız gerekecek. Pizzalarımız en iyi malzemeler ve hazırlıklarla yapılır. Bu, pizza yaparken kendinizi beslemeye dikkat etmeniz gerektiği anlamına gelir. Bu şartlara uyulduğu takdirde müşterilerin geri dönmemesi için hiçbir sebep yoktur.
Fırın
Ekşi mayalı ekmeğin bu kadar yaygınlaştığı, sağlıklı beslenmenin önem kazandığı ve insanların beyaz ekmek dışında ekmek almak istediği günümüzde fırın açmak çok iyi bir tercih tabii ki bu fırınlar sadece ekmek satmıyor, müşteri çekebiliyor adım adım. unlu mamulleri ve kurabiyeleri ile dükkana güzel bir aroma getirerek adım adım ilerlemektedir.Ancak mutfakta ekmek yoğurmak veya diğer pastacılık ürünlerini hazırlamak için bir KitchenAid stand mikseri kullanılabilir. Unlu mamüllerin alışveriş merkezleri ve süpermarketlerde satılmasıyla ortaya çıkan mağaza içi fırıncılık, klasik fırıncılığı adeta yok etti. servis edildi. Tüketiciler taze pişmiş ürünlerle ilgileniyor, ancak pazardaki rekabet ortamı göz önüne alındığında, fırıncılık konseptlerinin gelişmesi ve kendilerini farklılaştırmanın yollarını bulması gerekiyor.
Son olarak ülkemizde yeni yeni ortaya çıkan ve yerleşen 2 restoran türü daha vardır bunlar: Fine dining ve Casual dining.
Fine dining 19. yüzyılda efsanevi iş adamları César Ritz ve Auguste Escoffier önderliğinde başladı. Eski dinamiklerle ilişkilendirilen bir fine dining restoranı bodrum katında birçok alkollü içecek çeşidini barındırır, ancak bunları yüksek standartlarda sunma işindedir. Alkol servisi için de özel ekipman kullanan bu işletmelerin yatırım ve işletme maliyetleri yüksektir.
Ülkemizde uzun bir süredir “artisan restaurant” konsepti altında uygulanan casual dining konsepti ise son dönemde aranan bir diğer kavramdır ve yükselişiyle birlikte en iyi uluslararası restoranlardan biri olduğu söylenebilir. Ayrıca Amerikan servisi olarak bilinen masada servis edilebilme imkanı ile de diğer alternatiflerden sıyrılmaktadır. Rahat restoranların kapsamlı menüleri olmayabilir, ancak menüleri popüler klasik yemekleri ve içecekleri içerir.