Restaurant İş Planı Nasıl Yazılır? Restaurant İş Planı Örnekleri | NarPOS Restoran Otomasyonu
Restaurant İş Planı Nasıl Yazılır? Restaurant İş Planı Örnekleri

Restaurant İş Planı Nasıl Yazılır? Restaurant İş Planı Örnekleri

Restaurant İş Planı Nasıl Yazılır? Restaurant İş Planı Örnekleri


Restaurant İş Planı Nasıl Yazılır? Restaurant İş Planı Örnekleri

İş planları profesyonel yol haritaları gibidir. Kelimenin tam anlamıyla başarıya giden yolu gösterirler.

Yatırımcı arıyorsanız ve restoranınızın mevcut kazançlarını ve gelecekteki gelir potansiyelini özetlemeniz gerekiyorsa bunlar çok önemlidir.

Zorlukları ortaya çıkmadan önce görmenize yardımcı olurlar, böylece bazı felaketlerden kaçınabilir ve diğerleri için daha iyi hazırlanabilirsiniz.

Restoranların yaklaşık %26'sı açıldıktan sonraki bir yıl içinde iflas ediyor ve plan yapmamak bu restoranların kapanmasının başlıca nedenlerinden biri. Bir iş planı oluşturun ve kendinizi bu istatistiğin doğru tarafında olacak şekilde ayarlıyorsunuz.

Restoran İş Planı Nedir?

Bir iş planı yazmayı öğrenmeden önce, bir iş planının ne olduğunu ve ne olmadığını anlamak çok önemlidir.

Bir iş planının amacı, işinizi başlatmanın ve yürütmenin her aşamasında size yardımcı olacak bir kılavuz oluşturmaktır. Bu plan aynı zamanda kapsamlı olmalı ve tamamen yabancı birinin, örneğin bir yatırımcının onu okuyabilmesi ve vizyonunuzu, hedeflerinizi ve restoran hayalinizi nasıl gerçeğe dönüştürmeyi planladığınızı kolayca anlayabilmesi için yeterince anlaşılır olmalıdır.

İş planları çeşitli yapılarda gelir ve tek bir sayfa kadar kısa veya bir kitapçık haline getirilecek kadar uzun olabilir. Stratejinizi üst düzeyde ele almaya odaklanan yalın bir başlangıç ​​planıyla başlamak, ardından kilit noktaları detaylandıran ve yatırımcılara daha fazla bilgi sunan daha ayrıntılı bir planla devam etmek isteyebilirsiniz.

Kısacası, iş planınız, sürekli başarı sağlamak için sahip olduğunuz ve restoranınıza koymayı planladığınız her şeyi iletmelidir. Her restoran iş planında bulunması gereken 7 unsur:

1. Yönetici Özeti

Bu, şirketinizin, topluluğun neden istediği veya ihtiyaç duyduğu ve neden başarılı olacağı hakkında kısa bir özetidir. Pek çok farklı restoran türü, çeşitli demografik özelliklere hitap eder ve ne tür bir restoran işletmek istediğinizi bilmek önemlidir. Paket servis sandviçlere ve yemeye hazır salatalara odaklanan hızlı servis yapan bir şarküteri mi açıyorsunuz? Yoksa daha fazla çeşitlilik isteyen bir şehirdeki ilk tapas restoranı mı olacaksınız?

Finansman istemek için iş planınızı kullanıyorsanız, SBA, yönetici özetinize finansal bilgileri ve üst düzey büyüme planlarını da eklemenizi önerir.

Özetinizi, okuyucunuzun dikkatini çekme fırsatınız olarak düşünün. Birçok yatırımcı, yalnızca yönetici özetine dayanarak anlık bir karar verecektir - okuyacakları tek şey bu bölümse, her kelimeyi sayın.

2. Restoran açıklaması

Şimdi, şirketin hayati farklılık(lar)ı, hedef kitlesi ve danışman olarak getirdiğiniz uzmanlar veya halihazırda bulunduğunuz bir konum gibi yatırımcıları etkileyebilecek diğer tüm faktörler dahil olmak üzere şirketin daha ayrıntılı bir açıklamasına başlama zamanı. keşfedildi veya emniyete alındı.

Şahıs şirketi, LLC vb. olup olmadığınızı açıklayarak işletmenin yasal yapısını eklemek ve mevcut yönetimi ve rollerini (kendinizinki dahil) listelemek isteyeceksiniz.

Şimdi eğlenceli kısım geliyor: Konseptinizin bir tanımını yazmak. Burası, yaratmayı umduğunuz şeye olan tutkunuzu sergileyerek ve okuyucularınızın ilgisini çekmek ve konseptinize hayat vermek için pek çok sıfat kullanarak yaratıcı yönünüzü ortaya çıkarabileceğiniz yerdir. Ne tür bir restoran açacağınıza zaten karar verdiniz, şimdi diğer tüm detayları detaylandırın:

3. Örnek menü

Yeni bir restoransanız, örnek bir menü eklemek, yatırımcıların ne sunmayı planladığınızı bilmesinin tek yoludur. Farklı insanlar için farklı anlamlara gelebileceğinden, "kırsal İtalyan" seçeceğinizi söylemek yeterli değildir. Büyük olasılıkla, menünüz sizin en önemli farklılaştırıcınız veya en azından bir kısmıdır. Aksi takdirde, müşteriler zaten benzer yemekler sunan denenmiş ve gerçek rakipler yerine neden sizi seçsin?

Şefinizle işbirliği yapın ve harika menü tasarımının temel ilkelerini aklınızda bulundurun:

4. Hedef pazar analizi

Birincil müşteriniz olarak kimi gördüğünüzü ve yemek alışkanlıklarının nasıl olabileceğini belirtmek için alıcı kişilerini kullanarak hedef pazarınızı detaylandırın. Bu kişiler, hedef müşterilerin nerede yaşadığı, gelir düzeyleri, sıkıntılı noktaları (uzun süre beklemekten nefret mi ediyorlar yoksa daha geç açık olan restoranları mı istiyorlar?) ve ne sıklıkla dışarıda yemek yedikleri veya sipariş verdikleri hakkında bilgiler içermelidir.

5. Pazarlama planları ve rakip analizi

İş planınızı sektöre genel bir bakışla destekleyin. Bu, nişinizdeki diğer restoranların nasıl performans gösterdiğine, hangi başarılara sahip olduklarına ve bu hatalardan öğrenebilmeniz için nerede duraksadıklarına dair fikir veren rekabetçi araştırmaları içermelidir. Bu sefer restoranınızın mevcut pazara nasıl hitap edeceğini ve müşteri beklentilerini nasıl aşacağını açıklayarak, temel farklılaştırıcılarınıza tekrar bakın.

Bu, pazarlama planınızı da dahil etmek için mükemmel bir yerdir. Örneğin, restoranınızı nasıl tanıtacaksınız? Pazarlama şirket içinde mi yoksa dışarıdan mı sağlanacak?

Promosyon etkinlikleri, sosyal medya ve ücretli reklamlar, restoranınızı hayata geçirmenize yardımcı olabilecek yollardan sadece birkaçıdır ve yatırımcılar planladığınız şeyi duymakla çok ilgileneceklerdir.

6. Kurumsal yönetim

Daha önce iş planınızda organizasyon yapınıza ve yönetiminize değinmişken, şimdi iş yapınızı açıklayacak ve ekibinize daha kapsamlı bir bakış paylaşacaksınız. Kolektif deneyiminizin bir özeti olduğu gibi bir organizasyon şeması da yardımcı olabilir. Bazı insanlar, ekibin en önemli başarılarının taranması ve sindirilmesi kolay bir madde işaretli listesini içerir.

Kurucu ortakları, yöneticileri, sunucuları vb. listelemenin yanı sıra, yönetici ekibinizden veya kokteyl programınızı geliştirmenize yardımcı olan tanınmış bir miksolog gibi kritik oyunculardan özgeçmişler ekleyebilirsiniz.

7. Mali tahminler

Son olarak, özellikle de iş planınızı faaliyete geçtikten sonra başlangıç ​​fonları veya ek sermaye elde etmek için kullanıyorsanız, işinizin mali yönüne değinmenin zamanı geldi.

Lansman öncesi iseniz, tahminleriniz sadece şudur: tahminler. Ancak bu tahminler, tahmini gelirden sermaye harcaması bütçelerine kadar her şeyin beş yıllık bir görünümüyle sonuçlanan pazar araştırmasına, gerçek giderlere ve öngörülen gelire dayanmalıdır.

İşletmeniz çalışıyorsa, ideal olarak son beş yıl için nakit akışı tabloları gibi gerçek mali kayıtları dahil edeceksiniz. Finansal kazanımları vurgulamak ve yatırımcıların şirketinizin finansal sağlığını hızlı bir şekilde ölçmesini kolaylaştırmak için renkli tablolar ve grafikler kullanın.

İlginizi Çekebilir: Yeni Bir Restoranı Başarılı Yapan 8 İpucu