Sürekli gelişen teknoloji, bankacılık ve ticaret alanındaki değişikliklerle birlikte muhasebe mesleğini de etkilemektedir. Bankacılık ve finansal sektörün teknoloji ile muhasebeyi etkilemesi gerek sistem gerekse kayıtlarda oluşmaktadır. Çünkü ilk defa uygulaması olan bir işleme ait kayıtlarda farklılıkların oluşması şüphesiz ki mümkündür. Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi plastik olarak ifade edilen kartlar ülkemizde de yaygınlaşmıştır. Bununla birlikte, Kredi kartı kullanımı yoğun bir şekilde artmışken nakit sıkıntısı çekmeyen fakat yanında nakit gezdirmek istemeyen müşterilerin sıklıkla kullandığı debit kart uygulaması da buna paralel olarak arttı. Araştırmalara göre Son yıllarda kredi kartına göre bazı ülkelerde daha da fazla oranda kullanılmaktadır. Hatta kredi kartına göre maliyetinin daha yüksek olması ve kullanım alanının an itibariyle sınırlı olmasına ragmen, tüketim harcamalarında debit kartının kullanımı gözle görülür bir şekilde artmaktadır. Bunun en büyük nedeni, tüketimin sınırlandırılmasıdır. Bu nedenle, kullanım alanı hayli yüksek olan ve muhtemeldir ki daha da yükselecek olan bu kartlarla yapılabilecek işlemlerin önemi de artmıştır. Teknolojideki bu gelişmelerle birlikte elektronik bankacılık kavramı ortaya çıkmış ve bu bankacılık sisteminin ürünleri hizmet sunmaya başlamıştır. Elektronik bankacılık sistemi ve ortaya çıkan yeni ürünlerin kullanımına paralel olarak ortaya çıkan mali nitelikteki olayların, muhasebe disiplini açısından nasıl kayıt edilebileceği konusunda yeni adımlar atıldı. Kredi kartı uygulamaları ve debit kart yoluyla birlikte POS uygulaması ile ödeme yöntemi yepyeni kapılar açtı.
Türkiye’de bankalar bireysel bankacılık hizmetleri için müşterilerine birçok imkan sunmaktadırlar. Özellikle yaygın kitleye ulaşmaya çalışan bu bankacılık uygulamaları Türkiye’de oldukça fazla kullanılmaktaıdır. Bu anlamda bankalar daha yoğun teknolojik ürünler kullanılarak kitlelere ulaşıyor. Bankalar, teknolojiyi takip ederek, müşterilerine daha geniş imkanı sağlamayı da hedefliyor. Bu bağlamda yeni ürünler geliştirip yeni ödeme yöntemleri çıkaran bankaların en yaygın kullanılan ve başlıca ürünleri banka kartları ve kredi kartlarıdır. Kredi kartı, müşterinin banka tarafından kart sahibinin banka arasında yapılan sözleşme ile belirlenen zaman dilimi içinde ve limit dahilinde kart sahibinin yapacağı alış verişlerin banka tarafından karşılanmasını sağlayan ödeme aracı ya da yöntemidir. 1968 yılında Diners Club ve American Express kartları ile birlikte kredi kartı kullanımı insanlık için başlamıştır. MasterCard ve Visa kartların ülkemize girmesiyle, kredi kartı kullanımları gözle görülür bir biçimde artmıştır. Kredi kartı, ödeme aracı ve fon transferi açısından oldukça önemlidir. Bu anlamda, üzerinde fazla nakit bulunmayan bir bireyin, istediği yüksek meblağlardaki ürünleri satınalabilme imkanı olurken, mal ve hizmeti satan işletme açısından da daha yüksek meblağlarda satışa, izin verilmektedir. Ayın zamanda uluslararası düzeyde alışveriş imkanı ve nakit çekebilme imkanı açısından da fon imkanı sağlanmaktaıdır. Debit kart yani banka kartı ise banka hesabında nakit bulunan veya kredili hesabı bulunan müşterilerin bu nakitten veya kredili tutardan kullanılarak yaptıkları mal veya hizmet alım işlemleri için yapılmıştır. Özellikle nakit taşımayı azaltmak ve dolayısıyla para çalınması veya kaybının önüne geçmek amacıyla daha güvenli olan banka kartlarının kullanımı oldukça yaygındır. Amerika’da nakitin çok az kullanıldığı, çok düşük fiyattaki alışverişlerde bile debit kart kullanılır. Bu alışkanlık bir kültürün oluşmasına dahi vesile olmuştur. Kredi kartını kartı kullanım oranı banka kartı oranına göre daha fazladır.
1970’lerin sonunda ABD’de geliştirilen pos cihazları, perakende satış noktalarında kullanılan manuel kasalardan daha hızlı ve verimli bir şekilde ödeme işlemlerini gerçekleştirebilmek için tasarlanmış ürünlerdir. 1980’lerin başına gelindiğinde pos cihazları hızla yaygınlaşmaya başladı ve pek çok ülkede kullanılmaya başlandı. Bu cihazlar, bankalar ve kredi kartı şirketleri tarafından desteklendi ve perakende satış sektörüne hızlı bir giriş yaptı. 1990'larda, POS cihazları daha küçük boyutlara ve daha gelişmiş teknolojilere sahip hale geldi. Bu dönemde, mobil POS cihazları da ortaya çıktı ve seyyar satıcılar, küçük işletmeler ve serbest meslek sahipleri tarafından büyük ilgi gördü. Bileşim teknolojileri ve internetin yayılmasıyla birlikte 2000’lerde online alışverişin artması, POS cihazlarının daha da önemli hale gelmesine neden oldu. Bu dönemde, POS cihazları internet bağlantısı ve NFC teknolojisi gibi gelişmiş özellikler ile donatıldı. Bugün, POS cihazları dünya genelinde milyonlarca işletme tarafından kullanılmaktadır. Bu cihazlar, perakende satış noktaları, restoranlar, oteller, benzin istasyonları ve diğer birçok işletme tarafından aktif şekilde kullanılmaktadır. POS cihazları, ödeme işlemlerinin daha hızlı, güvenli ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır ve günümüzde pek çok işletme için en çok kullanılan ödeme yöntemidir. Günümüzde sanal POS ve fiziki POS olarak ikiye ayrılan POS sistemleri, firmaların müşterilerine sundukları ürün ya da hizmetlerin ücretini; pratik, hızlı ve kolay bir şekilde tahsil etmelerine olanak verir. Banka kartı, kredi kartı, yemek kartı ve alışveriş kartı gibi ödeme araçları POS cihazları tarafından desteklenir. Bilgisayar üzerinde bulunan kart okuyucu ya da temassız kart okuyucular ile hızlı ve basit bir şekilde ödeme yapabilmek mümkündür. Gerçekleştirilen alışverişin ardından, bankacılık veri sistemine anlık olarak veri aktarılır ve ödeme yapılır. Hemen ardından kart sahibinin hesabındaki bakiyeden ya da kredi kartı limiti anında güncellenir. POS cihazı veya el bilgisayarı, sadece ödeme almakla kalmaz; buna ilave olarak gün içinde gerçekleştirilen tüm işlemlerin detaylı analizini de yapar. Kullanılan yazılıma bağlı olarak işletme sahipleri, sadece satışları değil; aynı zamanda malzeme durumunu, brüt gelirleri, kâr marjını, satış raporlarını ve işletme faaliyetlerine ait verileri basit bir şekilde takip eder. Bu veriler, daha sonra kârlılığı artırmak ve satış sürecindeki her adımı takip etmek için de kullanılabilir.
Ödeme alma alternatiflerini çoğaltmak için POS cihazı alan kişilerin, karar verme sürecini en çok etkileyen unsurlardan biri POS cihazı komisyon oranlarıdır. Çünkü POS cihazı hizmeti veren banka ve kuruluşlar komisyon talebinde bulunurlar. Hizmet karşılığı ödenen bu ücretleri avantajlı bir şekilde sunulması tercih sebebidir. İşletmeler yeni nesil POS hizmetlerinden faydalanırken komisyon oranları açısından en avantajlı olanı seçmek isterler. Yeni nesil pos cihazları sayesinde nitelikli, güvenilir, hızlı ve kolay kullanıma sahip POS hizmetlerine erişebildiğiniz gibi POS komisyon oranları konusunda da çeşitli avantajlar yakalayabilirsiniz. Çünkü bankalar komisyon oranlarını en düşük seviyede tutarak müşteri potansiyelini arttırmak ister. Pos komisyon ve ücretlerini etkileyen en büyük faktörler; alınan hizmet, POS cihazının türü, POS üye iş yeri anlaşması ve yazılım desteğidir. Öte yandan, POS hizmet seçenekleri ve alınan cihaz sayısı arttıkça donanım ve yazılım bileşenlerine ait maliyetlerin de artış göstereceği kesindir. Barkod tarayıcıları, yazar kasa POS cihazları, nakit kasa çekmecesi, kart okuyucuları, temassız ödeme noktaları ve ek yazılım modülleri gibi ürünlere bağlı olarak alınan POS hizmetine karşılık ödenecek ücret miktarı artar. Üye iş yeri anlaşmaları ve güncel kampanyalar dâhilinde yazılım ve donanım desteğinin tamamı ya da bir bölümü, hizmet sağlayıcısı tarafından işletme sahiplerine bedelsiz olarak sunulabilir. İşletmeler; sektör koşullarına, ürün yelpazesine ve hizmetine en uygun POS üye iş yeri anlaşmasına dâhil olabilirler ve beklentilerini en iyi şekilde karşılayacak yazılımları ve donanımları gibi tercih edebilirler. Klasik POS, mobil POS, sanal POS hizmetlerinden sadece biri seçilebileceği gibi birbiri ile entegre biçimde çalışan POS hizmetlerini de tercih edebilirsiniz. Kısacası, POS cihazlarının, ödeme noktalarının, kullanılan yazılımların işlevleri arttıkça POS hizmet fiyatlarında belli ölçüde artar.
İlginizi Çekebilir: Online Siparişlerde Komisyon Giderlerinizi Nasıl Düşürebilirsiniz?