Sabah kahvaltısından akşam yemeğine kadar her yerde tükettiğimiz peynir nereden geldi?
Peynirin olası kökeni Orta Asya, Orta Doğu ya da Avrupa olarak tahmin edilmekle beraber bu besin kaynağının tarihi insanlık kadar eskilere dayanmaktadır. Diğer tahminlere göre de diğer toplumlar arasında bilinir hale gelmesi Roma İmparatorluğu döneminde gerçekleşmiştir.
İnsanoğlunun süt veren hayvanları evcilleştirdiği dönem olan MÖ 8-9 binli yıllar arasında ilk peynir üretiminin keşfedildiği, hatta ilk olarak Orta Asya göçebe Türkleri tarafından bulunduğu düşünülmektedir.
Hayvanlardan sağdıkları sütü ise hayvanların midesi içerisinde saklamayı deneyen insanlar, midede kalan olası enzimlerin varlığı ile saklamayı denedikleri sütün zamanlar lor peyniri kıvamına geldiğini görmüştür. Bu da insanlara peynir yapmayı öğretmiştir.
Mevcut diğer terorilere göre ise sütün daha uzun ömürlü bir şekilde saklanabilmesi için, hayvan midesine ekstradan maya katılmış olabileceği düşünülmektedir.
Teorilere göre insanoğlu o dönemde henüz buzdolabı gibi soğutucu makineleri icat etmediği için, saklama kabı olarak hayvan derisi veya iç organlarını kullanılırmış.