Kapadokya'da Gidebileceğiniz En İyi Mekanlar | NarPOS Restoran Otomasyonu
Kapadokya'da Gidebileceğiniz En İyi Mekanlar

Kapadokya'da Gidebileceğiniz En İyi Mekanlar

Kapadokya'da Gidebileceğiniz En İyi Mekanlar


Dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin gözdesi Kapadokya, eşsiz doğal güzellikleriyle Türkiye’nin turizm kalesi. İklim zorluklarıyla ve yerel malzemelerle şekillenen güçlü bir mutfak kültürü hakim. Saatler süren pişirme usulleri, belli ki zamanı adeta yavaşlatan bölgenin büyülü atmosferiyle birebir bağlantılı. Kapadokya’nın sıcak günleri de soğuk olanlara hazırlanmakla geçiriliyor. Kayısı, erik, bağbozumunda toplanan üzüm, kabak, patlıcan, biber, hepsi evlerin çatılarında, teraslarında kurutuluyor ya da kazanlarda kaynatılıp kavanozlanıyor.

Güne kahvaltıyla başlayın

İlk durak butik otel 4 Oda Cave Hotel. İşletmecisi, uzun yıllar rehberlik yaptıktan sonra Ürgüp’te açtığı bu sevimli otele gözü gibi bakıyor. Mutfakta yöre kadınları el emeği lezzetleriyle baş döndürüyor: Gözlemeler, yumurta çeşitleri, hatta glütensiz ekmek bile var. Acılı sosla mutlaka tanışın. Yöreye özgü kıraç domatesler taze dalından koparıldıktan sonra tuzda bekletiliyor. Kevgirde süzülüp yeşil biberle kaynatılarak kavanozlarda kış boyu saklanıyor. Kapadokyalılar acılı dedikleri bu sosu her öğünde kullanıyor, ama en çok da kahvaltıya yakışıyor. Kıraç domates kıraç patatesle birlikte yörenin en özel iki sebzesinden biri. Bölgenin volkanik püskürmeler sonucu oluşan ve mineral bakımından zengin tüflü toprağı, mucizevi bir şekilde sebzeleri sulamaya gerek olmadan büyütebiliyor.

Rezervasyon için: 03842713074

Cavit Otel

Kapadokya yemeklerini en iyi örnekleriyle tatmak için merkezden ayrılıp köylerini dolaşmanız gerek. Rum yerleşimlerinden Sinasos, yeni adıyla Mustafapaşa Ürgüp’e çok yakın. Köyün içindeki, Cavit Otel çiçekler arasındaki sakin bahçelerine kurdukları mütevazı masalarda yörenin en özgün sofralarını kuruyor. Oteli muhacir bir aile, işletiyor. Domates ve patatesin yöredeki lezzeti malum; soğanlı ve domatesli Boşnak börekleri muazzam. Kahvaltı için geldiyseniz domates reçeli, katmer, bergamut, ayva, vişne ve patlıcan reçelleri, mis gibi köy kaymağı, çömlek peyniri kahvaltının saymakla bitmeyen tatlarından bazıları. Rezervasyonla konuk alan Cavit Hotel’de, öğle ve akşam yemeği de yenilebiliyor. Tandır kebabı, güveç gibi klasik Türk yemeklerini de ceviz ve pirinçle doldurulan kayısı dolmasını da yapıyorlar.

(Rezervasyon için; 03843535186)

Old Greek House

Sinasos’a gelince Old Greek House’a uğramak şart. Meşhur Asmalı Konak dizisinin çekildiği yapı olarak ünlenen bu mekân, yerli-yabancı pek çok turistin ilgisine maruz kalıyor. Sahibi Niyazi Öztürk’ün çocukluğu bu eski Rum evinde geçmiş. Dedesinin 1937’de satın aldığı binanın yaşının 200’den fazla olduğu tahmin ediliyor. Hiçbir tadilat ve boya yapılmamış taş bina etkileyici. Asma kat sonradan yapılmış; burada vakit geçirmek de keyifli. Menüde yöresel tüm yemekler var ama güveçte karnıyarık favorilerden. Kiremitte pişirdikleri yuvarlak köfte de çok seviliyor. Güveçte dana ya da kuzu etli patlıcan bölgede en sık rastlayabileceğiniz yemeklerden. Old Greek House da bu yemeğin hakkını veriyor. Testi kebabı, tandırda kuru fasulye, bulgurlu çorba gibi yöre yemeklerini de burada bulabilirsiniz.

(Rezervasyon için; 03843535306)

Hakiki tandır için Aravan Evi

Sinasos’un biraz daha aşağısında ise yine bir başka güzel Rum köyü, Aravan var. Bugünkü adı Ayvalı olan köyün en özel adresi Aravan Evi. Yazgan ailesi tarafından işletilen bu huzurlu köy evinde tandır yemekleri usulüne uygun pişiriliyor. Mis gibi kokan kuru fasulye, tandır kebabı, bulgurlu tandır çorbası, evin bahçesindeki yapraklardan sarma, güveçte kabak çiçeği dolması restoranda tadabileceğiniz ev yapımı lezzetler arasında. Aravan Evi’ndeki kuru fasulye, Kapadokya’da tadabileceklerinizin en iyisi.

(Rezervasyon için; 03843545838)

Bahçeden koparılmış nane ve salatalıkla hazırladıkları yoğurt ile peynirle çırpılmış yumurtanın kokusu burnunuza kadar gelen gözleme, kalabalık sofraya kapılıp atlamamak gereken lezzetler. Köye bakan bahçenin sakinliği ve ev sahibi ailenin misafirperverliği, hâlâ yaşayan köy hayatına dahil olabileceğiniz sokaklar, yemekten aldığınız tadı beşe katlıyor. Aside Kapadokya’nın en meşhur tatlısı. Bildiğimiz un helvasını süt ve pekmezle kavuruyorlar. Ortaya daha koyu renkte ve neredeyse bisküvi kadar sert kıvamlı, ağızda eriyen ılık bir lezzet çıkıyor. Aravan Evi’nin konaklamak için üç odası da var. Yemek için ise rezervasyon yaptırmanız şart. Uzun saatler pişen tandır yemeklerini tadabilmek için mümkünse bir gün öncesinden haber vermek gerek.

Bölgenin en popüleri Uçhisar

Son dönemde müzik, çağdaş sanat ve gastronomi etkinliklerini kapsayan Cappadox’la da hareketlenen bölgede en popüler yerleşim alanlarından biri kuşkusuz Uçhisar. Uzun yıllardır yüksek bir başarı çıtasını koruyan Argos in Cappadocia Hotel de burada bulunuyor. Köyün büyük bir bölümünü kaplayan dev yaşam alanı, gerçekten sıra dışı bir proje. Ayrıca dünyada hızla yükselen ‘rough luxury’ kategorisinin yıldızlarından. Otelin restoranı Seki, bölgede yöresel lezzetlerin üst segmentte nasıl sunulabildiğini görebileceğiniz en iyi örneklerden. Kendi kurdukları bahçelerinden topladıkları organik malzemeleri kullanıyorlar. Bölgeye özgü pek çok özel malzeme ve yemek restoran menüsünde yer alıyor.

Rezervasyon için; 03842193130)

Museum Otel, Uçhisar’ın en tecrübeli kaya otellerinden. Otelin restoranı Lil’a, uzun ve titiz çalışmalarla şekillendirilen yöre yemeklerini sunuyor, dilerseniz konuklara verilen yöre mutfağı derslerine de katılabiliyorsunuz. Uçhisar’ın teras manzarasıyla meşhur bir başka lüks restoranı Elai. Aynı zamanda konaklama hizmeti de alabileceğiniz restoran hem Türk hem de dünya mutfağından lezzetlere sahip geniş bir menü sunuyor. Portakallı ördek, vejetaryen samosa börek tadabileceğiniz gibi patlıcan beğendili şaşlık, iç pilavlı kuzu tandır da bulabilirsiniz. Hem turistlere hem de sık sık burada yemek yiyen lokallere hitap ediyorlar.

(Rezervasyon için; 03842192220)

Lil’a

Elai

Testi kebabı yemeden olmaz

Aslında Yozgat civarlarına ait testi kebabı Asmalı Konak dizisiyle meşhur olduğundan bu yana tüm Kapadokya restoranlarında sunuluyor. Dibek, testi kebabını tadabileceğiniz doğru adreslerden. 475 yıllık bu eski yapı, Göreme’nin ilk evlerinden. Testi kebabının yapımı saatler süreceği için sipariş verdiğiniz anda masanıza getiren turist mekânlarına itibar etmeyin, önceden arayıp testi kebabı istediğinizi belirtin!

(Göreme; 03842712209; dibektraditionalcook.com)

Nefes kesen manzara

Tandır Evi

Turist gruplarının yoğun ilgi gösterdiği bir diğer bölge Ortahisar’daki Tandır Evi, bölgenin en iyileri listesinde üst sıramızda. Yokuşun sonundaki ahşap köy evinin kapıları açıldığında şaşırmamak elde değil, çünkü restoran hayran bırakan uçsuz bir vadi manzarasıyla iç içe. Uzansanız kaya inlere dokunacak gibisiniz. Tandır Evi’nin mutfağında pişen her şey ev yapımı. Tandırda ekmek de yapıyorlar. Yoğrulup bekletilen ekmek hamurları, tandırın ısınan iç duvarına yapıştırılarak pişiriliyor. Tandırdan gelen diğer lezzetler sulu köfte, mumbar, kuzu gerdan ve kuzu incik. Tatlı olarak da köftür, bulamaç ve kayısı yahnisi gibi Kapadokya’ya özgü lezzetler deneyebilirsiniz. Bulamaç ve köftür üzüm suyundan ve pekmezden yapılan geleneksel tatlılar arasında.

(Rezervasyon için; 05325585300)