Uzun zamandır İstanbul’da ekler soranlara verilecek yanıtların başında Five O’Clock geliyor. Çilekli, şeftalili veya kestaneli charlotte pastaları, scone’ları ve ev yapımı çikolataları da akla sık sık gelenlerden. Her şubede sürdürdükleri rüya pastane atmosferi, pastel renkler ve günlük çıkan pastalarla dolu vitrin hayli keyifli.
Art Cafe
Art Cafe’nin imza lezzetlerinden Pinoli’yi hâlâ tatmamış olanlar varsa bir dakika daha kaybetmemeli. Badem ve fındık mereng plakalarının arasında gerçek pastacı kreması ve dolu dolu taze meyveyle yaptıkları bu pastanın hem tek kişilikleri hem de muzlu, çilekli ve yoğun çikolatalı versiyonları var. Pavlova, armutlu ya da limonlu mereng, badem ezmeli ve vişneli tart gibi incelikli seçeneklerin yanı sıra unsuz ve rafine şekersiz günlük pastaları da mutlaka oluyor.
Akkavak Sokak’ın kaldırımından bir iki basamakla aşağı indiğiniz anda Lune’un nil-beyaz hakim, her şeyden uzaklaştıran dünyasına adım atıyorsunuz. Girişteki vitrinde, taze günlük çıkan Fransız esintili butik pastalar dizili. İçeriye doğru yürüdüğünüzde arkada birkaç masalı, sevimli minik bir bahçe de sizi bekliyor. Lune, kısa bir mola vermek için de, kahvaltıdan beş çayına keyifli vakit geçirmek için de uygun. Kahvaltı seçenekleri tahmin edeceğiniz üzere kruvasan ve pankek çeşitleriyle dolu.
Rengarenk birbirinden şık tatlıları yiyerek sağlıklı kalmayı kim istemez? Bu minik ama mutfağı dev dükkanda her gün taze raw ve vegan lezzetler hazırlanıyor. Tadacağınız her şey doğal ve sağlıklı malzemeler seçilerek yapılıyor. Un, krema, tereyağı gibi ürünlere tariflerinde yer vermiyorlar.
‘Luxury Patisserie’ kavramını Türkiye’ye getiren Kandilli Pastanesi, kendinizi Paris’te bir pastanede oturuyormuş hissini yaratıyor. Adından da anlaşıldığı gibi Kandilli’de yer alan pastane, şık butik pastane konseptinde sunduğu hizmet ve lezzet ile kendine hayran bırakıyor. Kandilli ekler ve Bosphorus de Coco tatlısını denemenizi öneririz.
Tarihi Fransız geçidinin Mumhane ile kesiştiği köşesinde yer alan Mums Cafe, ufak ama insanın içini ısıtan dükkanı ile hem İstanbulluların hem yerli ve yabancı turistin uğradığı bir nokta oluyor. Bir anne ve kızın kurduğu sevimli bir cafe olarak başlayan Mums, bugün kendi brioche ve günlük tatlıları ile müşterilerini memnun eden bir hizmet sunuyor. Menüsünde yer alan ve günlük hazırlanan muzlu nutellalı rulo pasta ise favori tatlımız.
Asıl işi iletişim danışmanlığı olan Bahar Ünal tarafından unutulmaya yüz tutmuş eski pastane kültürünü yeniden yaşatmak amacıyla Arnavutköy’de hayata geçirilen La Pierre Patisserie, kendine özgü tarifleri ile fark yaratıyor. Katkı maddesi kullanılmadan, günlük olarak hazırlanan tatlılar bulabileceğiniz La Pierre Patisserie’de başta özel üretilmiş Fransız kruvasanları olmak üzere paskalya çöreği, tahinli çörek, ayçöreği, badem unlu tartlar öne çıkıyor.
İlk şubesini 2015 yılında Teşvikiye’de açan Grandma Bakery Cafe, ekşi mayalı ekmekleri ile olan ününü birbirinden lezzetli tatlılar ile arttırdı. Teşvikiye’den sonra Suadiye ve Galataport’ta şube açarak daha çok İstanbullu ile buluşan Grandma Bakery Cafe’de her gün taze ve günlük tatlılar hazırlanıyor. Lezzetli olmasının yanında sağlıklı ve şekersiz tatlılar da hazırlayan Grandma Bakery Cafe, sürdürülebilir beslenmeye de önem veren markalardan biri.
Şirin ve rustik bir mekan olan Miss Delicious Bakery, Arnavutköy’ün önemli mekanlarından biri. Sanat eseri gibi hazırlanan tatlılar, günlük olarak mutfaktan taze çıkıyor. Cupcake’lerin ön plana çıktığı pastanede birbirinden farklı ekler ve tatlar ise iştahları kabartıyor. Pastanede hazırlanan özel italyan kahve ve bitki çayları da lezzetli tatlılara eşlik ediyor. Miss Delicious Bakery, özel etkinlikler için de sipariş alıyor.
İlk olarak Reşitpaşa’da hizmet vermeye başlayan Marcel Patisserie, gördüğü ilgi sonrası rotasını Yeniköy’e çevirdi. Yeniköy’ün çarşısında yer alan pastane, caddeye bakan ön bahçe, Fransız brasserie’si tadındaki iç kısım ve arka bahçesiyle farklı oturma alanları sunuyor.
Fairmont Quasar Istanbul bünyesinde yer alan Demlique, Datça’nın ünlü pastanesi Tonka’nın yaratıcısı ve ödüllü şef Feray Aydoğdu tarafından Demlique by Tonka konseptiyle hizmet veriyor. Fransız teknikleriyle hazırlanan günlük pasta, makaron, çikolata ve eşsiz tatların sunulduğu Demlique by Tonka’da tatlılar mevsimsel ve doğal ürünler ile hazırlanıyor.