Dünyanın hayran olunan enfes mutfaklarından biri olan İtalyan mutfağından İstanbul’da da birbirinden lezzetli menülerle bulmak mümkün. Her şehrinin kendine has teknikleriyle hazırlanan yemekleri; pizza, makarna, risotto’lardan tiramisu’ya ikonik lezzetleriyle İtalyan mutfağı damaklardaki eşsiz yerini korurken en beğenilen restoranlarda sunuluyor.
İşte bunlardan bazıları;
2015 yılında Napolili şef Luigi Mariconda yönetiminde kapılarını açan Pap’s Italian, Karaköy’de Tarihi Fransız Geçidi’nde konumlanıyor. Karaköy’ün sevilen kafelerinden Mums’ın sahibi Yıldız Dural ve Can Durukan tarafından hayata geçirilen mekânın Anadolu Yakası’ndaki şubesi de 2019 yılında Emaar Square Mall’da hizmet vermeye başladı. Napoli usulü ekşi mayalı pizzası ile ünlenen restoranın menüsü, açıldığı günden bu yana mutfağın başındaki Luigi Mariconda’nın aile tarifleriyle oluşturulmuş. Ev yapımı makarnalarıyla da iddialı olan Pap’s Italian’da 24 aylık parmesan peyniri ve taze kekik ile sunulan porçini mantarı ve taze burrata peyniri dolgulu ev yapımı trüflü ravioli “Ravioli al Tartufo”yu mutlaka tadın. Trüflü patates püresi yatağında sunulan 8 saat pişirilmiş dana kaburga ise menünün yıldızı. Şefin annesinin tarifinin birebir aynısı olan tiramisuyu da denemelisiniz. Samimi bir ambiyansa sahip restoran, İtalyan mutfağı tutkunları için keyifli bir adres.
Adres: Kemankeş Mah. Fransız Geçidi Sok. A Blok No: 4 Karaköy; 0212 243 98 48
Adres:Ünalan Mah. Libadiye Cad. No: 81-82 Emaar Square Mall Teras Katı; 0216 519 01 83
New York orijinli restoranın kuruluş fikri Vittorio Assaf ve Fabio Granato’nun küçük bir yelkenliyle denizde kaybolduklarında ortaya çıkmış. Soğukla, açlıkla savaşan iki arkadaş bu durumdan kurtulurlarsa dünyadaki en iyi makarna ve pizzayı sunan bir restoran açmaya yemin etmişler ve 1995 yılında ilk restoranlarını hayata geçirmişler. New York’ta Madison Avenue üzerinde açılan restoran bugün 33 şubesiyle farklı ülkelerde hizmet veriyor. Serafina’nın Türkiye’deki ilk, dünyadaki 20. şubesiyse 2014 kasım ayında Akmerkez’de açıldı. Mevsimine uygun olarak yeniledikleri menüleriyle özel lezzetler sunan restoran kısa sürede o kadar sevildi ki Bodrum Küçükbük, Kanyon, Girne (sezonluk hizmet veriyor) ve Kartalkaya’da da hizmet vermeye başladılar. Mekânın en sevilen lezzetleri incecik hamurlu İtalyan pizzaları ve ev yapımı makarnalar. Günlük olarak değişen klasik İtalyan çorbalarını da mutlaka deneyin. Karides, misye, kalamar, kum midyesi ve domates soslu linguine “Linguine ai Frutti di Mare” ile risotto ve kuşkonmaz sosla sunulan hafif ateşte pişirilmiş dana kaburga “Costine di Manzo” menünün yıldızları. Gizli özel tarifleriyle hazırladıkları pizzaları “Di Sofia”nın lezzeti ise damaklarda yer edecek cinsten. Madagaskar vanilyası ve portakallı İtalyan kremasıyla hazırlanan “Panna Cotta”yı da tatmalısınız. Şık ve rahat ambiyansıyla da keyifli bir deneyim vadeden restoranı mutlaka gidilecekler listenize alabilirsiniz.
Adres: Akmerkez AVM Nispetiye Cad. Etiler; 0212 351 77 77
İstanbul’un en bilinen İtalyan restoranlarından biri olan Gina hem Galataport hem de Kanyon’da bulunuyor. Çok sevilen lezzetlerinin yanı sıra Gina’ya her sezon yeni tatlar da geliyor. Ton Balığı Tartar; patlıcan, kabak, domates ve Stracciatella Peynirli Bruschetta, Zeytinyağlı Enginar ve Tane Hardal Soslu Kuşkonmaz Salatası, Deniz Mahsullü Risotto, Manda Burrata ve Cherry Domates Soslu Tagliolini, Deniz Mahsüllü Pizza, Povolone Peynir ve Trüf Mantarlı Napolitan Pizza, Izgara Bonfile Dilimleri ve bir İtalyan klasiği olan Çikolatalı Tiramisu Gina’nın yeni menüsünde yer alanlardan. Gina’da İtalyan lezzetlerine geniş bir şarap menüsü ve farklı damak tatlarına uygun özel kokteyller eşlik ediyor.
Gina’nın güzel yanlarından biri de dekorasyonu. 1950'li yıllarda Toskana'da yaşamış ve kendi adını taşıyan bir aile lokantası işletmiş Gina'nın hikayesinden ilham alınarak tasarlanan Kanyon şubesi dekorasyonuyla da dikkat çekiyor.
Adres: Kanyon, Büyükdere Caddesi, Levent; 0212 353 52 86 / Galataport, Kılıçali Paşa Mahallesi, Beyoğlu; 0212 401 03 87
Konuklarına gerçek bir İtalyan mutfağı deneyimi sunan restoran, ismini İtalyanca’da ayakkabı anlamına gelen Scarpa’dan türetilmiş ve halk arasında “tabağın dibinde kalan yemeğin suyunu sıyırmak için kullanılan lokma” anlamında kullanılan la scarpetta’dan almış. Mevsiminde yetişmeyen hiçbir ürün, konserve, kurutulmuş ve dondurulmuş malzemeyi mutfaklarına sokmuyorlar. Ambiyansı ve servisiyle de memnun eden mekânın odunla çalışan pizza fırınından çıkan pizzaları nefis. Dana carpaccio, stracciatella peyniri, taze trüf, trüflü zeytinyağı, mozzarella ve domates sosuyla hazırlanan pizzaları “La Scarpetta”, pizza menüsünün öne çıkan lezzeti. Safranlı risotto ve trüf sosla sundukları ağır ateşte pişmiş dana incik “L’ossobuco Senza Osso Con Risotto Allo Zafferano, Salsa di Tartufo Nero” ise imza tabaklarından. Menülerindeki makarnaların çoğunu, tüm ekmek, grissini ve hamur çeşitlerini günlük olarak hazırlıyorlar. Etiler’de şehrin karmaşasından uzak bir arka bahçede konumlanan şık restoranın keyifli ortamında İtalyan lezzetlerinin tadına varabilirsiniz.
Adres: Dilhayat Sok. No: 16 Etiler; 0212 263 53 53
Galata Kulesi’nin yan sokağında konumlanan Il Cortile’ye adım atar atmaz büyüleneceksiniz. Zira bu hoş restoran 1842’de bir Fransız ilkokulu olarak inşa edilen tarihi bir binanın avlusunda hizmet veriyor. Yakın zamanda bir butik otele dönüştürülen Ecole St Pierre binası, artık Ecole St Pierre Hotel olarak bu semtin alametifarikalarından. İsmini İtalyanca avlu anlamına gelen il cortile’den alan restoran da otelin avlusuna açılmış. Beyoğlu’nun kalabalığından uzakta, tarihi bir mekânda olma keyfinin yanında, lezzetleriyle de misafirlerini mutlu eden bir mekan burası. Restoranın mutfağı deneyimli şef Nihat Sancar’a emanet. Gnocchi’den risotto’ya, lazanyadan pizza ve makarna çeşitlerine bir İtalyan restoranında tatmak istediginiz tüm lezzetleri zengin menülerinde bulabilirsiniz. Deniz mahsulleri ve et çeşitleri tercih edenler için de seçenenek bol. Karidesli ravioli, dana yanak, ahtapot carpaccio ve deniz mahsullü lazanya en beğenilen lezzetleri arasında baş sıralarda yer alıyor. Panna cotta ve creme brule’lerini de tatmalısınız.
Adres: Galata Kulesi Sok. No:14 D:20 Beyoğlu; 0212 244 26 74
Yaz aylarında kullanıma açtığı çiçekli bir bahçesi de bulunan restoran Arnavutköy’de hizmet veriyor. 2011 yılında açılan Antica Locanda bir şef lokantası. Restoranın kurcusu ve şefi olan Milano doğumlu Gian Carlo Talerico, mutfakta harikalar yaratıyor. Malzeme seçiminde çok titizler, menülerindeki lezzetleri günlük olarak hazırlıyorlar. İstanbul’un sayılı trattoria İtalyanlarından biri olan mekanın menüsünde İtalya’nın kuzeyinden güneyine, dağlık alanlarından deniz kıyılarına farklılaşan bölge mutfaklarından seçme lezzetler var. Başlangıçlardan pizzalara, makarnalardan tatlılara, yediğiniz her lezzette şefin ustalığını hissedeceğiniz bir deneyim için Antica Locanda’yı seçebilirsiniz
Adres: Satış Meydanı Sok. No: 12 Arnavutköy; 0533 597 94 45
Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şef Michael White ve farklı alanlarda uzmanlaşmış 3 iş kadını olan Başak Soykan, Yaprak Baltacı ve Aslı Sayar’ın ortak girişimiyle 2013 yılının sonlarına doğru açılan Morini, hâlâ Zorlu Center’ın en sevilen mekânlarından biri. Amerika’da “makarna kralı” olarak tanınan Michael White’ın imza niteliğindeki makarnaları ve özel tarifleri restoranın kuruluşundan bu yana şef Mihta Yıldırımtaş’a emanet. Mevsimsel malzemelerle sıklıkla yenilenen menülerinde; başlangıçlar, pizzalar, makarnalar ve salatalar başlıkları altında birbirinden leziz seçenekler var. Tatlı menüsüne gelince seçim yapmakta zorlanacaksınız. Daha çok tatlının tadına bakmak için birkaç tane söyleyip paylaşmalısınız. Beymen’in içinde hizmet veren restoranın lezzetlerini deneyimlemek için rezervasyon yaptırmayı unutmayın.
Adres: Zorlu Center Meydan Katı, Beşiktaş; 0212 353 67 67
El yapımı makarnaları, deniz ürünleri, cicchetti’leri (atıştırmalıklar) ve en kaliteli ürünlerle hazırlanan Kuzey İtalya yemekleriyle tanınan Cecconi’s, Beyoğlu’ndaki Palazzo Corpi binasının arka bahçesinde misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Venedik’te hayat bulan restoranın dünyanın birçok şehrinde şubeleri bulunuyor. Akşam yemeği için tercih edebileceğiniz restoranda pazar günleri brunch servisi de var. Menünün öne çıkan lezzetlerinden ıspanak ve yabani mantarlarla sunulan kuzu pirzolasını tatmalısınız. Yabani mantarlarla hazırlanan risotto’nun tadı da damaklarda yer edecek cinsten. Siyah trüf mantarı, kabak çiçeği ve ricotta ile hazırlanan pizzaları da menünün en sevilen tatları arasında. Modern ve klasik çizgileriyle Palazzo Corpi’nin tarihi atmosferine yakışan bir dekorasyona sahip mekânın zeytin ağaçlarının altında yemek yiyebileceğiniz harika bir bahçesi var.
Adres: Evliya Çelebi Mah. Meşrutiyet Cad. No: 56 Beyoğlu; 0212 377 71 80
Kaliteli İtalyan yemekleri yiyebileceğiniz, satın alabileceğiniz ve yedikleriniz hakkında bilgi edinebileceğiniz Eataly, dev bir gastronomi merkezi. İlk mağazası 2007 yılında İtalya Torino’da açılmış.
Bugün dünya çapında tanınan bir marka olan Eataly’nin İstanbul şubesi Zorlu Center’de hizmet veriyor. Çikolatalardan şarküteri ürünlerine, makarnalardan et ürünlerine geniş bir ürün gamına sahip mekânın İtalyan yemekleri tadabileceğiniz iki restoranı bulunuyor. Şef Claudio Chinali’nin bilgi ve birikimini yansıttığı Terrazza Italia, Eataly’nin teras katında. Geleneksel tarifleri modern dokunuşlarla harmanlayan restoranda beş çeşit domatesle yapılmış sos, Grana Padano peyniri ve fesleğen yağıyla hazırlanan “Spaghetti Al 5 Pomodori” ile yeşil lazanya, satırda ragu sos, beşamel sos ve Grana Padano peyniriyle hazırlanan “Lasagne Verdi Al Ragu” damaklarda şölen havası estiriyor. Ekşi mayalı hamurla hazırlanan pizzalarını da tatmazsanız bu lezzet serüveni eksik kalır. Birbirinden leziz tatlıları içinse midenizde mutlaka yer ayırın. Mekânın diğer restoranı Pizza E Cucina’daysa İtalyan mutfağıyla bütünleşmiş makarna ve pizza çeşitlerini bulabilirsiniz. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan ve odun fırınlarında pişirilen pizzalar ile buğdayın en iyisiyle hazırlanan makarnalarını mutlaka denemelisiniz.
Adres: Zorlu Center Köprü Katı, Beşiktaş; 0212 336 66 00
1993 yılından bu yana kalitesinden ödün vermeden hizmet vermeye devam eden Da Mario, İtalyan mutfağının İstanbul’daki en eski ve en iyi temsilcilerinden. Etiler ve İstinyePark AVM’de misafirlerini ağırlayan restoranda Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi salatalar, taze makarnalar, birbirinden leziz pizzalar yiyebilirsiniz. Salata menüsünün yıldızı parmesanlı, avokadolu enginar salatası. Risotto’larını da denemelisiniz. Pizza menüleri de o kadar zengin ve lezzetli pizzalarla dolu ki seçim yapmakta zorlanacaksınız. Samimi ve konforlu ortamıyla iş yemekleri için de tercih edilen restoran keyifli bir İtalyan mutfağı deneyimi için en doğru adreslerden biri.
Adres: Dilhayat Sok. No:7 Etiler; 0212 263 74 84
Adres: Tarabya Bayırı Cad. İstinyePark AVM No: 11 D: 519; 0212 232 02 32
Önce 5 masalı şirin bir lokanta olarak hizmet vermeye başlayan Fauna, artık Ataşehir’de 22 masası ve açık mutfağıyla müdavimlerini ağırlamaya devam ediyor. Mekânın sahibi ve şefi olan İbrahim Tuna, 2000’li yılların başında bu mesleğe başlamış. Fauna’yı küçük bir mahalle lokantası olarak adlandırıyor. Malzeme seçiminde çok titiz. Organik üretim yapan üreticilerden malzeme almaya büyük önem veriyor. Sipariş üzerine taptaze hazırlanan makarnaları leziz. Köz patlıcanlı makarnaları ve Karakaya kuzu gerdan ragulu makarnaları menünün öne çıkan seçenekleri. Çorbalarını hiçbir kıvam arttırıcı kullanmadan mevsim sebzeleriyle pişiriyorlar. Enginar ve yoğurtlu gerdan çorbalarını nefis. Yemeğin sonunda, beyaz çikolatalı ve vanilyalı muhallebilerini tatmazsanız çok şey kaçırırsınız.
Adres: Işıklar Cad. Ahmet Muhip Dıranas Sok. No: 9/B Ataşehir; 0545 572 11 30
Açıldığı günden bu yana İtalyan mutfağı sevenlerin radarında olan Il Padrino, Bağdat Caddesi’nin en eski İtalyan restoranı. Babası 45 yıl bu sektörde hizmet vermiş olan Erkan Öztamur tarafından 1990 yılında hayata geçirilen mekân; ambiyansı ve lezzetli İtalyan yemekleriyle kalitesini korumaya devam ediyor. Sadece iştah açıcı ve ara sıcaklarla bile nefis bir ziyafet çekebileceğiniz menüleri, deniz ürünlerinden et çeşitlerine, makarnalardan pizzalara, her damak tadına uygun lezzetlerle donatılmış. Çeşitli sebzelerle hazırlanan “Risotto Primavera”, “Ahtapot Carpaccio”, dana kıyma ve çam fıstıklı baharatlı börek “Involtini alla Siciliano” ile kum midyesi, maydanoz ve sarımsakla pişirilen “Spaghetti alle Vongole” menünün öne çıkan lezzetleri. Kestaneli sufle “Zucotto di Castagne” de tatlı menüsünün en çok tercih edilen tatlısı.
Adres: İskele Sok. No: 8 D:C Caddebostan; 0216 385 93 19
Şirin mi şirin, keyifli mi keyifli bir mekân daha. Serin havalarda içeride, yaklaşan yaz mevsimindeyse terasında ya da bahçesinde oturabileceğiniz restoran şık ve samimi bir atmosfere sahip. Mekânın pizzaları dillere destan. Her damak tadına uygun seçeneklerin bulunduğu pizza menulerinin öne çıkan lezzeti; keçi peyniri, patlıcan, biber, domates kurusu ve mantarlı pizzaları “Primavera”. El yapımı tazecik makarnalarını da tatmalısınız. Mantarlı risottoları “Funghi” ise mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden.
Adres: Uskumruköy, Kilyos Cad. No: 322 Sarıyer; 0212 202 69 69