Bilinmesi Gereken Temel Yemek Pişirme Teknikleri Nelerdir? | NarPOS Restoran Otomasyonu
Bilinmesi Gereken Temel Yemek Pişirme Teknikleri Nelerdir?

Bilinmesi Gereken Temel Yemek Pişirme Teknikleri Nelerdir?

Bilinmesi Gereken Temel Yemek Pişirme Teknikleri Nelerdir?


Bilinmesi Gereken Temel Yemek Pişirme Teknikleri Nelerdir?

Kime sorduğunuza bağlı olarak, yemek yapmak ya bir sanattır, ya bir bilimdir ya da her ikisinin mükemmel bir karışımıdır. Nasıl bakarsanız bakın, yemek yapmak aslında bir şeyi başka bir şeye dönüştürme pratiğidir.

Hem acemiler hem de deneyimli şefler için yemek pişirme bazen tuhaf malzemelerle ve hatta tuhaf ritüellerle dolu uçsuz bucaksız, öngörülemeyen bir deniz gibi gelebilir. İşin püf noktası, mutfakta kendine güvenen pişirme tekniklerini oluşturmaya başlayana kadar tekrar tekrar atlamaktır.

Buharda Pişirme Yöntemi

Buharda pişirme, nemli ısı gerektiren bir pişirme yöntemidir. Isı, buhara dönüşen kaynar su ile oluşturulur. Buhar, yiyeceğe ısı getirir ve onu pişirir. Kaynatmadan farklı olarak, yiyecek sudan ayrıdır ve yalnızca ekiple doğrudan temas eder. Su yaklaşık 37 santigrat dereceye ulaştığında, buharlama işlemi başlar. Su 100 santigrat derecede kaynar, bu nedenle yemeğin pişirdiği en yüksek sıcaklık 100 santigrat derecedir.

Yiyecekleri ocakta buharlamak için yalnızca iki basit ekipmana ihtiyacınız var: bir tencere ve bir buhar sepeti. Tencere, kaynama noktasına getirilen az miktarda sıvı ile doldurulur; Pişirilecek ürün, sıvının üzerinde asılı duran bir sepete yerleştirilir ve ardından tencerenin üzeri kapatılır. Sıcak buhar tencerede dolaşır ve yemeği çok hızlı pişirir. Bu teknik "bölmeli buharlama" olarak bilinir. Asya mutfağında kullanılan bambu buharlı pişiriciler veya muz yaprakları, kompartımanlı buharlı pişiriciye bir örnektir.

Buharlı pişirme, yüksek basınç kullanılarak da yapılabilir. Ancak bu tür pişirme, özel ekipman gerektirir. Basit tencere ve sepet yöntemi, çoğu tarif için gayet iyi çalışıyor.

Blind Baking (Kör Pişirme)

Kör pişirme, dolgu eklenmeden önce bir turta kabuğunun veya turta kabuğunun önceden pişirilmesi işlemidir. Kabuğa dolgu üzerinde bir avantaj sağlar ve kabuğun nasıl pişirildiği konusunda size daha fazla kontrol sağlar.

Bu şekilde, hamur eklenmeden önce tamamen veya kısmen pişirilebilir.

Simmering Pişirme Yöntemi

Kaynatma, bir yemeğin sıvısını düşük ısıda kaynama noktasının hemen altına getiren bir pişirme yöntemidir. Bu yöntem, yavaş yavaş yemeğe çeşniler ve diğer malzemeleri eklemeden önce yiyecekleri yavaş yavaş yumuşatmak için ılımlı ısı kullanır. Kaynatma, yiyeceğin yapısını korumasını sağlar ve lezzetleri derinleştirerek daha yumuşak bir nihai yemek sunar. Bu pişirme yöntemi tipik olarak çorbalar, güveçler, pirinç veya arpa gibi tahılların pişirilmesi ve etlerin yavaş pişirilmesi için kullanılmıştır. Kaynatma, et pişirirken de yaygın olarak kullanılır ve kaba kesimlerin yavaş pişmesine izin vererek nemlerini ve hassasiyetlerini korur.

İdeal bir kaynama yaratmanın ilk adımı, orta ateşte bir ocakta su kaynatmaktır. Tencere kaynamaya başladıktan sonra, yavaş pişirmek için malzemeler eklenebilir. Bununla birlikte, kaynatıcının kaynamasını önlemek için sıcaklığın izlenmesi önemlidir. Bu yöntem, eti nemli ve yumuşak hale getirerek pişirmek için harikadır.

Kaynatmanın Faydaları

Kaynatma, hızlı bir kaynama ile parçalanacak ve etler, sebzeler, çorbalar ve daha fazlası için kullanılabilen hassas yiyecekler için ideal bir ortam oluşturur. Bu pişirme tekniği, yavaş ve eşit şekilde pişirilen bir yemeğe lezzet katmanın kolay bir yoludur. Kaynatma, yiyeceklerin baharatlı sıvıyı emmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda bileşenlerin pişirme işlemi boyunca kendilerine ait tatlara katkıda bulunmalarına olanak tanır. Bu yöntem, gıdayı kurutmadan veya sertleştirmeden yapısının korunmasını sağlar. Kaynatıcı, yumuşak ve lezzetli bir son yemek sunmak için tasarlanmıştır ve çeşitli tarifler için kullanılabilecek kadar çok yönlüdür.

Roasting Pişirme Yöntemi

Proteinlerin sıcak hava ile temas ederek pişirilmesi tekniğidir. Fırın, taş fırın, üstü kapalı bir ızgara/mangal roasting pişirme tekniğinde kullanılabilir. Roasting pişirme tekniğinde temel prensip, kuru ve sıcak havanın ürünün etrafında dolaştırılarak pişirilmesidir.

Orijinal roasting tekniğinin adı aslında ‘’Spit-Roasting’’ olarak anılır. İsminin bu şekilde olmasının sebebi de pişirilecek malzemelerin bir çubuğa geçirilerek, açık ateşin üzerinde çevrilerek yapılmasından kaynaklanıyor.

Kızartma, yiyeceği çevrelemek ve her taraftan eşit şekilde pişirmek için kuru ısı ve sıcak hava kullanan bir pişirme yöntemidir. Yiyecekler açık alev, fırın veya ek ısı kaynakları üzerinde kavrulabilir. Et ve sebze gibi yiyecekler bir kez kavrulduktan sonra karamelleşme ve esmerleşme yoluyla geliştirilmiş bir tada sahip olacaktır.

Braising Pişirme Yöntemi

Buğulama, et veya sebzelerin sıkıca kapatılmış bir kapta yağ ve nem ile yavaşça ısıtılarak pişirilmesi. Buğulama, yiyeceğin sıvıya batırıldığı güveçten ve sıvı ilave edilmeyen kapalı kızartmadan farklıdır. Buğulama, kapalı kavurma ve buharda pişirmenin bir kombinasyonudur.

Kızartılacak yemek önce açık bir tavada az miktarda yağda kızartılır ve ardından tavanın kapağı kapatılarak tekrar pişirilir; etler genellikle bir sebze yatağında kızartılır. Kızarma tamamlandıktan sonra az miktarda sıvı ilave edilebilir. Fricasseeing terimi, küçük kümes hayvanları, tavşan veya dana eti parçalarını buğulayarak güveç yapmak için kullanılabilir. Büyük bir et parçasının buğulama işlemine bazen kavurma denir.

Sous Vide Pişirme Yöntemi

Profesyonellerle sınırlıyken, Sous Vide (sue-veed olarak telaffuz edilir), tutarlı, restoran kalitesinde sonuçlar sağlamak için hassas sıcaklık kontrolünden yararlanan bir pişirme tekniğidir. Üst düzey restoranlar, yiyecekleri her seferinde tam olarak arzu edilen pişme seviyesinde pişirmek için yıllardır sous vide pişirme yöntemini kullanıyor. Anova'nın Sous Vide Pişiricisi gibi uygun fiyatlı ve kullanımı kolay sous vide hassas pişirme ekipmanlarının bulunmasıyla bu teknik son zamanlarda ev aşçıları için popüler hale geldi.

Fransızca'da "vakum altında" anlamına gelen Sous vide, gıdanın bir torbaya vakumlanması ve ardından bir su banyosunda çok hassas bir sıcaklıkta pişirilmesi sürecini ifade eder. Bu teknik, başka herhangi bir pişirme yöntemiyle elde edilmesi imkansız olan sonuçlar üretir.

Broiling Pişirme Yöntemi

Kızartma, fırınınızın yalnızca üst ısıtma elemanını kullanır ve hızlı lezzet için yemeklerin üstüne yüksek sıcaklıklar uygular. Hassas yiyecekleri pişirmek ve gevrekleştirmek veya önceden pişirilmiş yemeklerin üstünü kızartmak için bu yöntemi kullanın. Çoğu kızartma ayarı, 260 ila 280° C arasındaki sıcaklıkları kullanır, bu nedenle pişirme sürecini yakından takip edin.

Bir proteine ​​​​veya sebzeye hızlı ve kolay bir şekilde lezzet katmak istiyorsanız, basit bir sırın parlaklığı ve güzelliğinden başkasına bakmayın!

Sır, bir protein veya sebze üzerinde pişirilen bir sostur, böylece şekerler karamelleşir, hafifçe yapışkanlaşır ve pişirdiğiniz şeye yapışır.

Birisi bir tavayı “sırlandırdığını” söylediğinde, kulağa gerçekten bir şeyler başarıyormuş gibi geliyor, değil mi? Sanki çok önemliymiş gibi. Pekala, size oldukça etkileyici gelse de aslında aptalca basit olduğunu söylemek için buradayız. Daha önce bir tavayı kesinlikle sırsız hale getirdiniz. Ve bunu yapmak için yedi yıllık bir eğitimden geçmenize veya bir yemek yarışması programında kısa bir süre kalmanıza gerek yok.

Sır alma, basitçe sıcak bir tavaya sıvı ekleme eylemidir, bu da tabana yapışmış karamelize edilmiş tüm parçaların serbest kalmasına izin verir. İşte o bitlerle ilgili bir şey: Onlar hazine. (Ve daha da süslü olmak istiyorsanız, onlara "sevgili" deyin.) İster bir çorbanın temeli için soğanları ve diğer aromatikleri soteleyin, ister bir votka sosu için domates salçasını cızırdatın veya bir parça eti kavurun, dibe yapışan şeyler, istediğiniz birçok karmaşık tada sahiptir; sır giderme, onu tavanın altından ve ağzınıza nasıl alacağınızdır.

İlginizi Çekebilir: Restoran Maliyeti