Alakart Restoran Nedir? | NarPOS Restoran Otomasyonu
Alakart Restoran Nedir?

Alakart Restoran Nedir?

Alakart Restoran Nedir?


Alakart, Fransız mutfağında doğmuş ve tüm dünyaya yayılan ve çoğunluk ile  otellerde hazırlanan tatlı, içecek, ana yemek, başlangıç ve benzeri ürünlerinin tümüne verilen isim olarak göze çarpar. Alakart restoran tüm dünyada yaygınlaşan bir restoran çeşididir. Ülkemizde de restoranlarda satışa sunulan yiyecek ve içeceklerin menüsüne A la carte yani Alakart menü denir.

Otelde Alakart Restoran Nedir?

Alakart Nedir? Alakart, Fransız restoranlarında başlayan bir sistemdir.  Bir restoranda satışa açık olan bütün  yiyecek ve içecek çeşitlerinin listelesine, A la carte (Alakart) menü ismi verilir.  Otelde alakart restoran nedir? şu şekilde yanıtlanabilir;  Otellerde standart açık büfe yemeklerden ayrı olarak A La Carte şeklinde sipariş verilebilen restoranlar misafirler için açık menü sistemini sunar. Yani o akşam şef ve mutfak ekibi tarafından hazırlanmış olan yemeklerin haricinde de bir yemek talep etme şansınız olur. Büyük otellerde Alakart restoran genel olarak var olan bir restorandır.

Alakart Menüde Neler Olur?

Alakart Restoran Nasıl Olur? sorusu ile alakart menüde neler olur sorusu aynı başlık altında değerlendirilip yanıtlanabilir. Dilimize Fransızcadan geçmiş olan alakart kelimesi, tabldot ile zıt anlamlı bir yemek sunum şekli olarak açıklanabilir. Tabldot menüde iki farklı  ana yemek, bir ara sıcak ya da çorba ve bir de tatlı yer alır. Müşterilerin yemek seçme ile ilgili şansı yoktur. Alakart menülerde ise pek çok ana yemek, çorba,  salata, ara sıcak ve tatlı bulunur. Mutfakta pek çok farklı terim vardır ve bunların hepsini herkes bilmeyebilir. Bunlardan biri de alakart terimidir. Fransızca bir kelime olan alakart kelimesi, tabldotun aksine müşterilerin dilediği çeşit yemeği isteyebilmesini sağlar.  Alakart, Türk Dil Kurumu’na  göre seçmeli yemek manasına  gelmektedir. Alakart, pek  çok  seçeneği sunan ve her tabağın ayrı olarak fiyatlandırıldığı menüdür.

Alakart Yemekler Nelerdir?

Photo a traditional dish of italian pasta cuisine restaurant serving black plate wooden table

Bir restoran içerisinde  satışa sunulan yiyecek ve içeceklerin bulunduğu menüye , A la carte (Alakart) menü denir. Fransızca kökenli olan deyim, “According to menu” olarak İngilizceye ve  "Menüye göre" diye Türkçeye çevrilebilir gelir ve tüm dünyada menüden seçim yaparak yemek isteme sistemi olarak kullanılır.  Bu listede her mutfaktan her çeşit yemek yer alabilir.

Alakart Restoran Menüsü

Alakart restoranlara gitmeyi tercih eden her misafir sunulan yemek seçeneklerinin nasıl olacağını kendisi seçer. Örnek olarak  eti az pişmiş (rare) ya da  orta pişmiş (medium rare), ya da ortanın üstü pişmiş (medium well) veya tam pişmiş (very well done) seçenekleri arasından seçebilir. Alakart restoran menüsü ile ilgili  en önemli özellik  ise istenilen yemeğin istenildiği anda o konuda uzman olan aşçı tarafından hazırlanarak kişilere  servis edilmesidir.

Yani menüde yer alan tüm yemekler daha önceden hazırlanmış değildir, sadece ön hazırlıkları yapılmış  olabilir. Örneğin; etin kesilmesi ve terbiye edilmesi, pizzanın hamurunun hazırlanması, yemekte kullanılacak sosların hazır edilmesi  veya  sebzelerin kesilerek hazır bir şekilde tutulması olabilir. Bu yemeklerin siparişi alındıktan sonra müşteriye servis süreleri ortalama olarak salatalarda 10-15  dakika, makarnalarda 15-20 dakika, ana yemeklerde 30-40 dakika, tatlı ve meyvelerde ise 10- 15 dakika arasında olabilir.

Alakart Restoran Fiyatları

PSD restaurant menu concept mockup

Alakart ödeme nedir? sorusuna yanıt vermek için alakart menüden nelerin seçilip sipariş edildiğini bilmek gerekir. Alakart restoran fiyatları gidilen restoranın konumuna, sunulan yemeklere, malzemelerin maliyetlerine ve daha pek çok etkene göre değişkenlik gösterebilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Restoran Açma Maliyeti Nedir?