Alakart, Fransız mutfağında doğmuş ve tüm dünyaya yayılan ve çoğunluk ile otellerde hazırlanan tatlı, içecek, ana yemek, başlangıç ve benzeri ürünlerinin tümüne verilen isim olarak göze çarpar. Alakart restoran tüm dünyada yaygınlaşan bir restoran çeşididir. Ülkemizde de restoranlarda satışa sunulan yiyecek ve içeceklerin menüsüne A la carte yani Alakart menü denir.
Alakart Nedir? Alakart, Fransız restoranlarında başlayan bir sistemdir. Bir restoranda satışa açık olan bütün yiyecek ve içecek çeşitlerinin listelesine, A la carte (Alakart) menü ismi verilir. Otelde alakart restoran nedir? şu şekilde yanıtlanabilir; Otellerde standart açık büfe yemeklerden ayrı olarak A La Carte şeklinde sipariş verilebilen restoranlar misafirler için açık menü sistemini sunar. Yani o akşam şef ve mutfak ekibi tarafından hazırlanmış olan yemeklerin haricinde de bir yemek talep etme şansınız olur. Büyük otellerde Alakart restoran genel olarak var olan bir restorandır.
Alakart Restoran Nasıl Olur? sorusu ile alakart menüde neler olur sorusu aynı başlık altında değerlendirilip yanıtlanabilir. Dilimize Fransızcadan geçmiş olan alakart kelimesi, tabldot ile zıt anlamlı bir yemek sunum şekli olarak açıklanabilir. Tabldot menüde iki farklı ana yemek, bir ara sıcak ya da çorba ve bir de tatlı yer alır. Müşterilerin yemek seçme ile ilgili şansı yoktur. Alakart menülerde ise pek çok ana yemek, çorba, salata, ara sıcak ve tatlı bulunur. Mutfakta pek çok farklı terim vardır ve bunların hepsini herkes bilmeyebilir. Bunlardan biri de alakart terimidir. Fransızca bir kelime olan alakart kelimesi, tabldotun aksine müşterilerin dilediği çeşit yemeği isteyebilmesini sağlar. Alakart, Türk Dil Kurumu’na göre seçmeli yemek manasına gelmektedir. Alakart, pek çok seçeneği sunan ve her tabağın ayrı olarak fiyatlandırıldığı menüdür.
Bir restoran içerisinde satışa sunulan yiyecek ve içeceklerin bulunduğu menüye , A la carte (Alakart) menü denir. Fransızca kökenli olan deyim, “According to menu” olarak İngilizceye ve "Menüye göre" diye Türkçeye çevrilebilir gelir ve tüm dünyada menüden seçim yaparak yemek isteme sistemi olarak kullanılır. Bu listede her mutfaktan her çeşit yemek yer alabilir.
Alakart restoranlara gitmeyi tercih eden her misafir sunulan yemek seçeneklerinin nasıl olacağını kendisi seçer. Örnek olarak eti az pişmiş (rare) ya da orta pişmiş (medium rare), ya da ortanın üstü pişmiş (medium well) veya tam pişmiş (very well done) seçenekleri arasından seçebilir. Alakart restoran menüsü ile ilgili en önemli özellik ise istenilen yemeğin istenildiği anda o konuda uzman olan aşçı tarafından hazırlanarak kişilere servis edilmesidir.
Yani menüde yer alan tüm yemekler daha önceden hazırlanmış değildir, sadece ön hazırlıkları yapılmış olabilir. Örneğin; etin kesilmesi ve terbiye edilmesi, pizzanın hamurunun hazırlanması, yemekte kullanılacak sosların hazır edilmesi veya sebzelerin kesilerek hazır bir şekilde tutulması olabilir. Bu yemeklerin siparişi alındıktan sonra müşteriye servis süreleri ortalama olarak salatalarda 10-15 dakika, makarnalarda 15-20 dakika, ana yemeklerde 30-40 dakika, tatlı ve meyvelerde ise 10- 15 dakika arasında olabilir.
Alakart ödeme nedir? sorusuna yanıt vermek için alakart menüden nelerin seçilip sipariş edildiğini bilmek gerekir. Alakart restoran fiyatları gidilen restoranın konumuna, sunulan yemeklere, malzemelerin maliyetlerine ve daha pek çok etkene göre değişkenlik gösterebilmektedir.
İlginizi Çekebilir: Restoran Açma Maliyeti Nedir?