2023 Gastronomi Trendleri Nelerdir? | NarPOS Restoran Otomasyonu
2023 Gastronomi Trendleri Nelerdir?

2023 Gastronomi Trendleri Nelerdir?

2023 Gastronomi Trendleri Nelerdir?


Gelişen ve değişen Dünya’da mutfaklarından başlayarak yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde bulunan profesyonel mutfaklarda çeşitli yenilikler ve takip edilen farklı uzmanlık alanları ortaya çıktı. Daha düne kadar gastronomi ve mutfak kültürlerinde duymadığımız yeni terimler ve yeni meslek dalları ile karşılaşabiliyoruz. Yeni gastronomi trendleri, içerisinde bulunan bu terimlerin ve yeni meslek alanlarının sadece Türkiye’de değil tüm dünyada yeni trendler arasına girmesidir. Şu anda beslenme ve gıda dünyada takip edilen en önemli alanlar arasındadır.

Dünya’da gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerde yeme içme sektörünün hızla büyümesi, gastronomi alanında hizmet veren ticari işletmelerinde heyecanını kabarttığı ortadadır. Sosyal ağlar, bilgiye kolayca ulaşım, restoran yemek resimlerinde Gastronomide Görselliğin Önemi Gastromesaj hedefleri ile ilgili başarılı basın çalışmaları, yerli ve yabancı mutfak şefleri, yazarlar ve gastronomi uzmanları dahi Dünya mutfağı başlığı altında gastronomi trendlerinin oluşmasına ortak olmaktadır. Şehrin En İyi Restoranları yeme-içme işletmeleri günümüzde yapmış oldukları yenilikleri kamuoyuna tanıtmakta fazla güçlük çekmemektedir. Bu alanda kullanılan magazin ve gastronomi konseptindeki web siteleri de yeni gastronomi trendleri kamuoyuna aktarmada kilit rol oynamaktadır. Özellikle Uluslararası gastronomide aranılan ve profesyonel bir mutfak şefi olmak isteyenler tarafından geliştirilen yeni sunum teknikleri ve klasik ya da teknolojik pişirme teknikleri haricinde birçok yeni trend bu yıl da sektöre adım atmıştır.

2023 Yılında Gastronomi

Dünyada yaşanan savaşların meydana getirdiği ekonomik krizler, özellikle ilk belirtilerini bu yıl görmeye başladığımız gıda sıkıntısı, sağlıklı beslenme kaynaklı küresel hastalıklar ve enerji krizleri 2023 dünya gastronomisini önemli ölçüde değiştirdi. Bu değişiklikler dünyada gastronomi ile birlikte 144 ayrı iş koluna yansıyor. Gelişen mutfak teknolojisi, sürdürülebilirlik ve dünyada yaşanan gıda sıkıntıları gıda atıkları konusunda insanları daha sıkı tedbirler almak zorunda bırakıyor. Sıfır atık yönetimi özellikle yiyecek, içecek ve konaklama işletmelerinde daha sıkı kontroller ile gözetim altına alınması 2023’te resmi kontroller ve bu alandaki teşvikler ile destekleniyor. Bugün dahi Avrupa ve Amerika’da yeni projeler ile güçlendirilmeye çalışılan sıfır atık yönetimi sadece gıda ürünleri üzerinde çalışmıyor.  2023 yılından itibaren sıfır atık dönemi çok daha detaylı ve daha geniş alanlarda yeni gastronomi araştırmaları ile öne çıkıyor.

Dünyada bulunan 7 kıta ve 8 milyara yakın insan her gün yemek yemek zorunda. Dünyada her gün 3500 ton gıda çöpe atılırken yıllık verilere göre bu israf 1,3 milyar tonluk zayi olan gıdaya denk geliyor.  Dünyada her 10 kişiden biri yeteri kadar beslenemediği gibi açlıkla mücadele ederken bu mücadelede yetersiz beslenmeden kaynaklanan hastalıklardan dolayı ölenlerin sayısı ise araştırmalara göre 35 milyon kişi civarındadır. Yine ilgili gastronomi araştırmalarına göre dünyada üretilen gıdanın %40 gelişmiş dünya ülkeleri nüfusu tarafından satın alınarak kullanmadan çöpe atılıyor.  İsraf edilen gıdalar arasında en çok yer alan grup ise ekmek ve ambalajsız gıdalar olarak öne çıkıyor. Yeni lezzetler arasında en çok kullanılacak ürünlerden bahsedilirse; bakla, mercimek, ülübü, buğday, fasulye, nohut gibi hububatlardan oluşturulacak yeni lezzetler ön plana çıkıyor. Her coğrafyanın kendine özel yiyecekleri vardır. azelerinden yapılacak olan yemeklerde de yeni çeşitlilikler yaşanıyor. Yerel ve yöresel ürünlerde yaşanacak olan bu çeşitlilikler yeni yemek çeşitleri olarak dünya mutfağına giriyor.

2023 Yılında Gastronomi Trendleri

Yemek, sadece beslenmekten ibaret değildir. Yemek yapmak oldukça önemli bir kavramdır ve içinde birçok şey barındırır. Hangi yemeği nasıl yediğimiz, kültürel ve sosyal etmenler tarafından şekillenmektedir. Yemek, insanları bir araya getirebildiği gibi aynı zamanda uzaklaştırma potansiyeline de açıktır. Günümüzde gıda güçlü bir iletişim aracı haline geldi. Beslenmenin giderek artan önemi aynı zamanda büyük bir potansiyel vadediyor. Araştırmalara göre sektörün toplam cirosu, Almanya baz alındığında 2011'den 2017'ye kadar sürekli artış göstererek 30 milyar eurodan 39 milyar euroya yükselmiş. Yine aynı araştırmaya göre, 2023 yılında bu rakamın 45 milyar euro seviyesine ulaşacağını öngörüyor.

Pandemi sonrası 2022 yılında tüketici davranışlarında pek çok farklılık meydana geldi. Yeni normal sonrası gıda, gastronomi ve mutfak alanında da yeni tanımlamalar ortaya atılmış; sürdürülebilirlik, dijitalleşme, kişiselleştirme, farkındalık gibi başlıklar ön plana çıkmıştı. 2023 yılında o yıla göre, bazı farklılıklar ortaya çıksa da ileri yönden öte yatay ve hatta eskiye dönüş ile ilgili sinyaller verildi. Peki 2023 yılı gastronomi trendleri ve yeni mutfak trendleri neler? 2023 gastronomi trendleri şunlar:

 İlginizi Çekebilir: Ağızdan Ağıza Pazarlama Nedir?