10 Maddede En İyi Restoran Dizayn Mimarları | NarPOS Restoran Otomasyonu
10 Maddede En İyi Restoran Dizayn Mimarları

10 Maddede En İyi Restoran Dizayn Mimarları

10 Maddede En İyi Restoran Dizayn Mimarları


Neredeyse her geçen gün restoran çeşidi artmaktadır.  Bunun yüzden, her restoran çeşidine en iyi cevap verecek bir restoran tasarımı önermek zorlaşmaktadır. 18. Yüzyılın sonlarında başlayan Sanayi Devrimiyle, her türlü alet, araç, gereç, makine, yapı, donanımıyla yaşam alanlarının, onu kullanan veya ondan yararlananların özellik ve kapasitelerine uygun tasarlanıp üretilmesinin gerekliliği ön plana çıkmıştır. 20. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren ise, ürünleri kullananların ve çalışanların sağlığı, güvenliği, motivasyonu, verimliliği ve yaşam kalitesi açılarından ergonomik tasarımların önemi ve değeri büyük ilgiye maruz kalmıştır. Günümüzde insanlar zamanının büyük bir bölümünü, iş yeri ve yaşam alanları ile yapılan ürünleri kullanarak veya yararlanarak geçirdikleri ortadadır. Bu durumda, restoran ve mutfağının bulunduğu yere, restoranın çeşidine, büyüklüğüne, iç ve dış tasarımının ergonomik düzenleme ve kriterlerine göre yapılmasının, personelin başarılı çalışması, müşteri memnuniyeti ile restoranın ekonomik kazancı için, gerekliliği olduça önemlidir. Düzgün bir tasarım, insan aktivitelerinde kolaylık, sağlık, verimlilik, güven ve yaşam kalitesi gibi yararlar sağlayacağından, her şeyin ergonomik taslanması kaçınılmaz bir gerekliliktir.

İşletmelerde yiyecek ve içeceklerin hazırlanıp sunulduğu ve restoranların en önemli bölümü mutfaktır. İşletmelerde istenilen standartta, nitelikte ve kalitede yiyecek ve içeceklerin üretilmesinin ön koşuluda, bu ürünleri hizmete hazır hale getirecek olan bilgili, yetenekli, deneyimli ve nitelikli personel ve bunların hizmet verdiği yerdir. Bu sebeple, restoranda çalışan personelin işiyle ilgili, üst düzeyde bilgi ve yeteneğe sahip olmasının yanında, mutfakta çalışanın sağlık ve güvenliğini koruyarak işe karşı olan motivasyonu ve verimliliğini artıracak, karlı bir üretimi gerçekleştirebilecek tasarımda bir mutfak ve yemek salonuna ihtyaç vardır. Türkiye turizm sektörüyle büyük miktarda gelir elde eden ülkeler arasındadır. Bu sektörde bulunan misafirperverlik endüstrisi ne kadar başarılı ve kaliteli olursa her geçen yıl gelecek turist sayısında artış olacaktır. Düzgün ve güzel bir şekilde tasarlanıp inşa edilecek restoran ile otellerdeki yemek salonu ve mutfakların, ülke ekonomisine ve kalkınmasına yapacağı katkılar daima göz önünde bulundurulmalıdır.

Restoran Dizaynının Önemi

Günümüzde restoranlar birçok müşteri tarafından tercih edilir. Bu tarz mekanlar kaliteli menülerini modern restoran tasarımları ile bütünleştirir. Bundan dolayı, keyifli ve konforlu bir yemek deneyimi sağlarlar. Restoranların en önemli araçlarından biri menülerdir. Bu mekanlarda her ne kadar çeşitli ve albenili tasarımlar yapılsa da menüdeki yemeklerin kalitesi ve lezzeti her zaman önemlidir. Menüdeki parçalar kadar önemli ve gerekli olan bir diğer konu ise restoran dizaynı yani tasarımıdır. Restoranınıza uygulayacağınız kaliteli ve modern bir tasarımla müşterilerinize daha konforlu ve keyifli bir yemek yeme deneyimi yaşatırsınız. Restoranlar insan trafiğinin yoğun olduğu alanlar olarak öne çıkar. Restoranlar gibi günün büyük bir bölümünde yoğun olarak çalışan işletmelerin ergonomik tasarımlara sahip olması büyük önem arz eder. Restoran iç tasarım sırasında müşteriye kullanışlı bir alan sunulması gerekmektedir. Ergonomik tasarımlar mekanın büyük ya da küçük olması fark etmeksizin çok sayıda insanı verimli bir şekilde konuk etmeyi sağlar. Restoranınız büyük olsa da ergonomik olmayan, verimsiz bir tasarım ve yerleşim kullanmanız durumunda bu büyük alandan faydalanamayacak, müşterilerinize konfor eksikliği yaşatır. Bu yüzden, restoranınızın menüsü kadar tasarımına, masa, sandalyelerin yerleşimine de dikkat etmeniz gerekir.

Restoranlar İçin Verimli Tasarım

Bazı restoranlar mekan olarak küçük bir yer olabilir. Fakat yapacağınız verimli bir restoran tasarımı ile bu küçük alanın her bir köşesini kullanabilirsiniz. Bunun sonucunda, küçük bir alanda da çok sayıda müşterinizi belirli bir süre boyunca ağırlayabilirsiniz. Modern restoran iç tasarım yöntemleriyle mekanınızdan aldığınız verimi üst seviyelere taşıyabilirsiniz. Günümüzde küçük restoranlarda yaygın olarak kullanılan araçların başında yuvarlak masalar gelir. Yuvarlak masalar yapıları gereği standart masalardan farklı olarak, dört insandan daha fazla kişinin konuk edilmesini sağlar. Bununla birlikte, kare ya da dikdörtgen masalarda köşeler tamamen ölü bölgedir ve kullanılmazlar. Yuvarlak masaların her tarafı ve her kenarı konfor sağlanarak kullanılabilir. Bunun gibi modern restoran tasarım kriterleri ile alanınızdan aldığınız verimi üst düzeye taşıyabilirsiniz.

Restoran tasarımları yapılırken masa ve sandalye yerleşimleri büyük önem arz eder. Bununla beraber, müşterinin keyifli bir alanda yemek yiyebilmesi için önem taşır. Öte yandan, servis alanları da bir o kadar önemlidir. Servis alanları müşterinin istemiş olduğu yemeğin hazırlanıp masalara götürüldüğü yerlerdir. Restoran tasarımı yaparken servis bölümleri dikkatle dizayn edilmelidir. Ergonomik bir servis bölümü, istenilen siparişleri aha hızlı bir şekilde hazırlayabilmenize olanak verir. Bununla birlikte, servis bölümünün her bir noktasını değerlendirmelisiniz. Servis bölümünde kullanacağınız modern bir restoran tasarımı ile depolama alanlarını araçlarla artırabilir, bu sayede verimliliği arttırabilirsiniz.

Modern Yerleşimler

Restoranlar kimi zaman tek tip tasarım yerine aynı anda aynı mekanda iki farklı tasarımla öne çıkartılabilir.  Günümüzün restoranlarının büyük bir bölümünde hem standart restoran elementleri hem de bar elementleri aynı alanda yer alıyor. Restoranınızın bir bölümünü bar şeklinde yaparak daha albenili bir tasarım elde edebilirsiniz. Bar bölümü oluşturmadan önce bar masası ve sandalyesi gibi araçların yerleşimi çok önemlidir. Buna ilave olarak, zamanda restorana giren müşterinin her iki alana da kolay bir şekilde ulaşabileceği bir dizayn oluşturmalısınız. Restoranınızda uygulayacağınız farklı örnekler için dizayn araştırması yapabilirsiniz. Mekanınızın bir bölümünü farklı, bir diğer bölümünü farklı tasarlayarak modern ve albenili bir atmosfer elde edebilirsiniz. Öte yandan, ergonomik restoran tasarımları sayesinde müşteri sayınızı belirgin bir şekilde arttırılabilir, restoranınızı büyütmeden de daha fazla müşteri konu edebilirsiniz. Uygun restoran tasarımını tamamladığınızda düşük maliyetli, bulut tabanlı bir pos sistemine ihtiyacınız olabilir. Böylece işletmenizdeki verimlilik üst seviyelere çıkar.

En İyi Restoran Dizaynı İçin Yapılması Gerekenler

Birçok tasarım önerisi ve iç mekan dekorasyon fikri ile işletme sahipleri ikilemde kalıyor olabilir. Sektördeki mevcut trendler dahilinde, ilgi çekici ve karlı restoran tasarımları için başarıyı yakalamayı sağlayan unsurlar şu şekildedir:

İlginizi Çekebilir:Restoranlarda Mevsimsel Planlama Nasıl Yapılır?